Thursday, July 14, 2016

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ


ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ακόμη και πριν τη λήξη των εργασιών της Συνόδου της Κρήτης παρατηρήθηκαν επιθέσεις εναντίον του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου, όχι από τους οικουμενιστές, αλλά από αυτούς που δεν θα το περίμενε κανείς. Αρθρογράφοι και σχολιογράφοι του “Ορθοδόξου Τύπου”, αλλά και σχισματικά ιστολόγια, επιτέθηκαν άλλοτε με περισσότερο και άλλοτε με λιγότερο εχθρικά σχόλια στο Σεβ. Ναυπάκτου επειδή θεώρησαν τη στάση του στη Σύνοδο της Κρήτης νερόβραστη και επαμφοτερίζουσα. Τον κατηγορούν ότι κολακεύει με δηλώσεις και κείμενά του τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ότι εκφράζει τη χαρά του επειδή συμμετέσχε στη Σύνοδο της Κρήτης. Τον κατηγορούν ακόμη ότι ήταν πολύ προσεκτικός να μη θίξει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που ακύρωσε με τις ραδιουργίες του τις ομόφωνες αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το χειρότερο του αποδίδουν ταπεινά ελατήρια. Τον κατηγορούν ότι κολακεύτηκε επειδή ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε στη Σύνοδο ότι είναι κορυφαίος θεολόγος. Τον κατηγορούν επίσης και διατείνονται ότι η στάση του ερμηνεύεται λόγω της επιθυμίας του να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος στη μετα-Ιερώνυμο εποχή. Γι’ αυτό, ισχυρίζονται, πήρε θετική στάση έναντι των αιρέσεων, για να ικανοποιήσει τους παραδοσιακούς πιστούς και ιεράρχες. Γι' αυτό μιλά κολακευτικά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να μην τον έχει απέναντί του στην Αρχιεπισκοπική εκλογή και για τον ίδιο λόγο τα έχει καλά με την ομάδα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Εμείς δεν πρόκειται να παραστήσουμε τους καρδιογνώστες, όπως κάνουν οι κατήγοροι του Σεβ. Ναυπάκτου, και να πούμε ποια είναι τα ελατήρια του Σεβ. κ. Ιερόθεου για τη στάση που τηρεί. Θα εξετάσουμε, όμως, τα γεγονότα για να καταλήξουμε σε στέρεο αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα; Ο Σεβ. Ναυπάκτου καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου της Κρήτης, αλλά και πριν και μετά από αυτήν, εξέφραζε με ισχυρά θεολογικά επιχειρήματα ακραιφνώς ορθόδοξες θέσεις για όλα τα θέματα.

Επιπλέον! Είναι ο μόνος από την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος που αρνήθηκε να υπογράψει τα κακόδοξα κείμενα.

Επομένως γιατί του επιτιθέμεθα;

Ας πούμε, για χάρη της συζήτησης και μόνον, ότι ο Σεβ. Ναυπακτου επιδιώκει να εκλεγεί όταν έρθει η ώρα Αρχιεπίσκοπος. Ρωτώ: Και τι το επιλήψιμο πράττει αν αληθεύει η εικασία; Τι θέλουμε δηλαδή: Να εκλεγεί ιεράρχης σαν Αρχιεπίσκοπος κάποιος από αυτούς που προαλείφονται για το αξίωμα; Αναφέρω τα ονόματα που ακούονται ως δελφίνοι του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου. Μεσσηνίας Χρυσόστομος Σαββάτος. Καλά γι’ αυτόν δεν χρειάζονται σχόλια. Ο μεταπατερικός Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος που υποστηρίζει τη μετατροπή του ορθόδοξου μαθήματος των Θρησκευτικών σε οικουμενιστικό - θρησκειολογικό. Ο Σύρου Δωρόθεος που καλλιεργεί ουνιτικές σχέσεις με τους παπικούς “επισκόπους” των Κυκλάδων. Ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ -άλλως “Νεωκόρος”- που τρέχει στις εκδηλώσεις του ΠΣΕ και ραδιουργεί οικουμενιστικά στα παρασκήνια.

Ερωτώ: Υπάρχει κανείς που θεωρεί ότι έστω και ένας από τους δελφίνους που προαλείφονται για το Αρχιεπισκοπικό αξίωμα πρέπει να διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο; 

Ο Σεβ. Ναυπάκτου εκτός από κορυφαίος και πολυγραφότατος θεολόγος είναι αδιάβλητος και αφιλάργυρος ιεράρχης. 

Γιατί να μη χαιρόμαστε αν υπάρχουν προυποθέσεις να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος;

Επομένως προς τι οι επιθέσεις εναντίον του; Και τα μεν σχισματικά ιστολόγια τη δουλειά τους κάνουν. Αντί να πολεμούν τους οικουμενιστές ως κύριο έργο τους έχουν την υπόσκαψη των ηγετών του αντιοικουμενιστικού αγώνα. 

Ο Βολουδάκειος "Ορθόδοξος Τύπος", όμως, πόση επιπλέον ζημιά θα προξενήσει στον αντιοικουμενιστικό αγώνα; Ο αγώνας του π. Βασίλειου Βολουδάκη, από τότε που ανέλαβε τα ηνία του "Ορθόδοξου Τύπου", ταυτίζεται με τον αγώνα των σχισματικών. Προσπαθεί να υποσκάψει τους ηγέτες του αντιοικουμενιστικού αγώνα! Ο λόγος; Θεωρεί ότι έτσι θα αναδειχθεί ο ίδιος η ηγετική φυσιογνωμία του παραδοσιακού χώρου.

No comments:

Post a Comment