Tuesday, July 12, 2016

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ


Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, με άρθρο του που διαβάσαμε στη “Ρομφαία”, αναφέρεται στην εκκλησιολογία της λεγόμενης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Δεν αντιλαμβανόμαστε το λόγο που ο Θεοφιλ. Καρπασίας ένιωσε την ανάγκη να κάνει αυτή την παρέμβαση νοουμένου ότι η υπεράσπιση της Εκκλησιολογίας της Συνόδου της Κρήτης είναι κυριολεκτικά αυτοκτονική ενέργεια.

Ο Θεοφιλέστατος υπόσχεται ότι θα επανέλθει με εκτενέστερο άρθρο για να τεκμηριώσει πιο αναλυτικά τον δήθεν ορθόδοξο εκκλησιολογικό χαρακτήρα της λεγόμενης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Προτού αναιρέσουμε τις θέσεις του Θεοφιλέστατου τον παρακαλούμε θερμά να διευκρινίσει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο.

Iσχυρίζεται ότι επειδή θεωρούμε ότι οι αιρετικοί δεν έχουν καμιά εκκλησιαστικότητα γι’ αυτό απορρίπτουμε τη Σύνοδο της Κρήτης. Ο Θεοφιλέστατος έχει ασφαλώς δίκαιο. Αρνούμεθα πάμπαν κάθε είδους εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς. Το είπαμε κατ’ επανάληψη και το επαναλαμβάνουμε κι εδώ κατηγορηματικά. Εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει βεβαία σωτηρία και όσοι χωρίστηκαν από την Εκκλησία είναι αιρετικοί ή σχισματικοί και δεν έχουν καμίας μορφής εκκλησιαστικότητα. Γι’ αυτό είναι κακοδοξία να χαρακτηρίζονται Εκκλησίες οι κοινότητες των ετεροδόξων.

Αυτά τα παστρικά και ξεκάθαρα εμείς. 

Ο Θεοφιλέστατος, όμως, δεν διευκρινίζει ποια είναι η δική του στάση για το εν λόγω θέμα. Συμφωνεί μαζί μας ή δέχεται ότι οι αιρετικοί έχουν εκκλησιαστικότητα;

Θα τον παρακαλέσουμε θερμά να διευκρινίσει τη θέση του και μόλις το κάνει θα επανέλθουμε για να αναιρέσουμε τις θέσεις του άρθρου του.

No comments:

Post a Comment