Sunday, July 10, 2016

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟΔΟΞΟ ΚΕΙΜΕΝΟ


Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟΔΟΞΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ανέφερε στη βαρυσήμαντη επιστολή του “Γιατί δεν υπέγραψα” ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπάτσκας κ. Ειρηναίος: 

“Δὲν ὑπῆρξα ὁ μόνος μὴ ὑπογράψας ἐκ τῶν εἴκοσι πέντε παρόντων ἐν Συνόδῳ Σέρβων ἀρχιερέων, καθὼς ἄφηναν νὰ ἐννοηθῇ δημοσιεύματα “καλοθελητῶν” τινῶν, ἀλλ’ ὅτι οἱ περισσότεροι ἐξ αὐτῶν δὲν ὑπέγραψαν. Ἐκτὸς τούτου, καὶ πολλοὶ ἄλλοι ἐπίσκοποι δὲν ὑπέγραψαν τὸ κείμενον.”

Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι η πλειοψηφία των Σέρβων Αρχιερέων δεν υπέγραψε το κακόδοξο κείμενο “Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον” και ότι πέραν αυτών πολλοί άλλοι επίσκοποι άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών δεν υπέγραψαν επίσης το κείμενο.

Πέραν των καλοθελητών που είχαν το λόγο τους να παρουσιάσουν τον Σεβ. Μπάτσκας ως τον μόνο Σέρβο ιεράρχη που δεν υπέγραψε το κείμενο πρέπει να σημειώσουμε ότι την κύρια ευθύνη για την παραπληροφόρηση την έχουν όλοι ανεξαίρετα οι επίσκοποι που δεν υπέγραψαν μεν το κείμενο αλλά και δεν γνωστοποίησαν με ανακοίνωση ή δήλωσή τους το γεγονός.

Οι ίδιοι είχαν πρωτίστως την ευθύνη να γνωστοποιήσουν τη στάση τους και να μην επιτρέψουν σε καλοθελητές ή ανεύθυνους να διασπείρουν ανυπόστατες φήμες.

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι ουδείς επίσκοπος δεν δήλωσε αμέσως ότι δεν υπέγραψε το κείμενο από την Κρήτη και ελάχιστοι γνωστοποίησαν τις επόμενες μέρες ότι δεν το υπέγραψαν.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το γεγονός της μη υπογραφής του κειμένου από πολλούς επισκόπους μας δημιουργεί μεγάλη ευφορία και ελπίζουμε ότι, μετά το Πατριαρχείο Αντιοχείας, οι Εκκλησίες της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας θα πάρουν τέτοια θέση ώστε θα καταρρακώσουν το κύρος της Συνόδου της Κρήτης και θα ακυρώσουν οριστικά την εγκυρότητα του κακόδοξου κειμένου που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον.

Θα επανέλθουμε -συν Θεώ- για να σχολιάσουμε κι άλλα σημεία της επιστολής του Σέρβου ιεράρχη Μπάτσκας Ειρηναίου επειδή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από πολλές απόψεις.

No comments:

Post a Comment