Tuesday, March 8, 2016

ΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΣΤΟΧΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ


ΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΣΤΟΧΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====


Ο Σεβ. Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ιεράρχης εγνωσμένου κύρους, λιπαράς μορφώσεως και το κυριώτερον ζηλωτής υπάρχων των πατρικών παραδόσεων, απέστειλε  επιστολή  προς τον Μακαριότατο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμον, Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας. 

Σ’ αυτήν άπτεται, πρώτ’ απ’ όλα, του πολυσυζητημένου κειμένου της Συνάξεως των Προκαθημένων του Ιανουαρίου 2016 που φέρει τον τίτλο: Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά του λοιπού Χριστιανικού κόσμου. Ο Σεβασμιότατος ρίχνει το βάρος στα σημεία που αποποινικοποιούν κατ’ ουσίαν τους αιρετικούς, στρέφοντας τα πυρά του κατά της φράσεως: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αναγνωρίζει την ύπαρξιν άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών». Η φράση αυτή προτείνει να αφαιρεθεί, ως αντιφατική και αντ’ αυτής εισηγείται να εισαχθεί στο κείμενο η φράση: γνωρίζει (η Ορθόδοξος Εκκλησία) ότι υπάρχουν και άλλαι Χριστιανικαί Ομολογίαι, αι οποίαι απεκόπησαν εξ αυτής και δεν ευρίσκονται εν κοινωνία μετ’ αυτής. 

Ένα άλλο σημείο στο οποίο, ο Σεβασμιότατος καθαιρεί, διά της γραφίδος του, τα οχυρώματα του εχθρού, είναι η φράση, στην οποία αναφέρεται ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία συμμετέχει εις τους θεολογικούς διαλόγους «επί τω τέλει της αναζητήσεως ….  της απολεσθείσης ενότητος των Χριστιανών». Η φράση αυτή κονταροκτυπιέται με τη φράση που λέγει ότι: η ενότητα της Εκκλησίας «είναι αδύνατον να διαταραχθή». Για να εξουδετερωθεί το αντιφατικό κι επικίνδυνο αυτό σημείο ο Σεβασμιότατος προτείνει να διαγραφεί και αντ’ αυτού προτείνει: Η Ορθόδοξος Εκκλησία συμμετέχει εις τους διαλόγους μετά Χριστιανών ανηκόντων εις διαφόρους Χριστιανικάς Ομολογίας διά την επαναφοράν των εις την πίστιν, την παράδοσιν και την ζωήν της. 

Επαινετός ο πόλεμος που διεξάγει ο Σεβασμιότατος κι άλλοι ιεράρχες κατά του απαράδεκτου κείμενου της Συνάξεως των Προκαθημένων. Επιβάλλεται,όμως, τις τάξεις των πολεμούντων τα οχυρώματα του εχθρού να πυκνώσουν κι άλλοι παραδοσιακοί ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, ώστε να τεθεί φρένο στον κατήφορο. Όπως ακριβώς συνέβηκε και στην περίπτωση του διαλόγου με τους Παπικούς στην Πάφο στα 2010.

No comments:

Post a Comment