Monday, March 14, 2016

ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ


ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====


Ο γνωστός στοχαστής Καθηγητής Χρ. Γιανναράς, σε άρθρο του στην «Καθημερινή», καταπιάνεται με την Πανορθόδοξη Σύνοδο. Ξεκινάει με μια χειροπιαστή ειρωνεία, που κρύβεται στα εισαγωγικά που τοποθετεί στη λέξη «Ορθόδοξες»(sic) Εκκλησίες. Στη συνέχεια, όμως, αναφέρει κάτι ορθό. Ξεκαθαρίζει ότι η Σύνοδος «δεν είναι «μεγάλη» διοτι δεν θα συμμετάσχουν (όπως ήταν αυτονόητο στις Οικουμενικές Συνόδους) όλοι οι προεστώτες τοπικών εκκλησιών επίσκοποι». Με αυτό εννοεί ότι με το καινοφανές σύστημα των 24 επισκόπων ανά Εκκλησία οι περισσότεροι επίσκοποι (με εξαίρεση τους επισκόπους της Κύπρου,της Τσεχίας-Σλοβακίας και της Πολωνίας) δεν έχουν φωνή σ’ αυτήν. Όσον αφορά τη θεματολογία της «τα θέματα δεν είναι «μεγάλα» (καίρια,ουσιώδη,ζωτικά) για το σύγχρονο άνθρωπο». 

Ο στοχαστής Καθηγητής εδώ μιλά παρελκυστικά και  συγχύζει ενσυνειδήτως τα πράγματα. Η Σύνοδος ώφειλε να ασχοληθεί, όχι γενικά κι αόριστα με τα προβλήματα του συγχρόνου άνθρωπου, αλλά με τα βασικά προβλήματα των Ορθοδόξων Χριστιανών της εποχής μας. Κανονικά στη θεματολογία έπρεπε να βρίσκονται ΟΛΕΣ οι κακοδιδασκαλίες του ιδίου και των λοιπών Νεορθοδόξων,που έχουν διαστρεβλώσει χωρίς κανένα ενδοιασμό την ηθική διδασκαλία του Ευαγγελίου, ανάγοντας τον ερωτισμό σε «έξαλμα προς τον Θεό»!!! 

Κάνει επίσης εντύπωση ότι ενώ θυμάται τη συνοδικότητα κι ενώ σχολιάζει τα πρώτα 5 σημεία του θεματολόγιου της Συνόδου ΔΕΝ λέει λέξη για το σημείο 6 της θεματολογίας της,που αναφέρεται στις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με «τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον». Δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρει ποσώς η πείσμων κι αταλάντευτη προσπάθεια των Οικουμενιστών να αποποινικοποιήσουν και να εκκλησιαστικοποιήσουν με το στανιό τις ποικίλες αιρέσεις. Τελικά καταπλήττει με την ποικιλία των γλωσσικών του σχηματισμών που, όταν μεταφρασθούν σε απλές κουβέντες, δεν λένε και πολλά πράγματα.

No comments:

Post a Comment