ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______
Δρος Αθανασίου Παπά, Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος, Ρηνίματα από το Βόσπορο, Έκδ. Πατριαρχικού Κέντρου Πατερικών Μελετών, Θεσσαλονίκη 2013, σσ. 455.
Του κ. Ανδρέα Κυριακού
=====
Καθηκόντως μελέτησα τον παρόντα πολυσέλιδο τόμο του Σεβασμιώτατου, που περιλαμβάνει θέματα «θεολογικά, τεχνοκριτικά, ιστορικά και άλλα τινα», που εκφωνήθηκαν ή είδαν το φως της δημοσιότητος από το 2008 και εντεύθεν, όταν ο πονήσας είχε ανεβεί στο θρόνο της Χαλκηδόνος. Εντοπίζουμε επίσης επιστολές του Σεβασμιώτατου, όπως και κείμενα στη γερμανική και αγγλική.
Δεν σχολιάζω καθόλου τα «άλλα τινα» διότι τιμώ υπερβαλλόντως την ιερωσύνη. Θεολογικά κείμενα με την κυριολεκτική σημασία της λέξεως δυσκολεύεται να εντοπίσει ο αναγνώστης στο βιβλίο, που είναι γραμμένο -πώς να το κάνουμε;- από ιεράρχη. Όπου γίνεται αναφορά σε θέματα που άπτονται της Ορθοδόξου θεολογίας, εμμέσως πλης σαφώς, διακρίνει τις απόψεις του συγγραφέως, που δεν είναι δυνατόν να τις προσεταιρισθεί.
Στη σελ. 119 λ.χ. γίνεται αναφορά στη συνάντηση του Παναγιώτατου κ. Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο της εταιρείας Κόκα-Κόλα κ. Μουχτάρ Κεντ στο αρχηγείο της στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Γιατί την αναφέρει ο Σεβασμιώτατος; Μηπως φοβείται ότι θα λησμονηθεί η ενώπιον 300 διασημοτήτων δωρεά, στον μωαμεθανό πρόεδρο της Εταιρείας, του «ιερού Κορανίου»; Το Κοράνι, το αιματοβαμμένο βιβλίο των οπαδών του Μωάμεθ ΔΕΝ μπορεί να είναι ιερό διότι καθυβρίζει τον Κύριο και Θεό και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. «Ονομάζουν Κυρίους τους ραββίνους, τους ιερείς τους και τον Μεσσία τον γιο της Μαρίας, ενώ έχουν διαταχθεί να λατρεύουν ένα μόνο Θεό. Γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος. Ανάθεμα σ’ εκείνους που τον λατρεύουν σαν αυτόν» (Κοράνι, σούρα 9,156). Το παράδειγμα είναι αρκούντως πειστικό για τους έχοντας ώτα ακούειν.
Από την άλλη ο Σεβασμιώτατος μας θυμίζει, με ειδικό άρθρο (σελ. 42-48) τη συμβολή του στο Συνέδριο του κακόφημου Π.Σ.Ε. στο Χαράρε της Ζιμπάμπουε το 1998. Το εν λόγω άρθρο -γραμμένο στα αγγλικά- ασχολείται με την … αφίσα του εν λόγω Συνεδρίου. Μάτην αναμένει ο αναγνώστης μέλος εναρμόνιον θεολογιας. Ο Σεβασμιώτατος ασχολείται με την αφίσα, το έμβλημα του Π.Σ.Ε. και δυο αφρικανικές φιγούρες που ατενίζουν προς αυτό! Καμμιά αμφιβολία ότι ο Γέρων Χαλκηδόνος είναι εγκρατής της ιστορίας της τεχνης. Όμως γι’ αυτό το λόγο ταξίδεψε τόσο μακρυά στο νότιο τμήμα της Μαύρης Ηπείρου; Σε κάποιο άλλο σημείο του βιβλίου ο Σεβασμιώτατος σημειώνει ότι υπήρξε μαθητής του Φώτη Κόντογλου. Όμως ο αοίδιμος αγιογράφος και λογοτέχνης υπήρξε παράλληλα και φλογερός υπερασπιστής της πίστεως της πατροπαραδότου. Και εμείς περιμένουμε τέτοια υπεράσπιση και όχι συμπόρευση και συμπαράταξη με την παράταξη των Οικουμενιστών. Ζητούμε πολλά Σεβασμιώτατε;
Ά ! Έτσι εξηγείται τό εξώφυλλο ! Ως μία εικαστική αλληγορία ! " Η ορθοδοξία ως η αιωνία καλλονή "! Σέ προιδεάζει για την Αννα Καρένινα του Τολστόι παρά γιά κάποιο θεολογικό πόνημα !
ReplyDelete