Ο ΙΗΣΟΥΙΤΗΣ "ΡΟΜΠΕΝ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ"
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========
Τα ποσοστά αποδοχής του Πάπα Φραγκίσκου - ανά την υφήλιο - ξεπερνούν ήδη τα ποσοστά αποδοχής του Πάπα Βοιτύλα στις πιο δημοφιλείς μέρες της δόξας του.
Τουτέστιν! Οι θεατρινιστικοί επικοινωνισμοί του Πάπα Φραγκίσκου, που πλένει και φιλά πόδια, που φορά μαύρα αντί κόκκινα σκαρπίνια, που χρησιμοποιεί λιγότερο βαρύγδουπους τίτλους από τους προκατόχους του, τον έχουν καθιερώσει στη συνείδηση του κόσμου ως ένα απλό και ταπεινό Πάπα.
Εκ πρώτης όψεως, η υποκρισία, φαίνεται, να ανταμείβεται πλουσιοπάροχα.
Ο Ιησουιτισμός, φαίνεται, ότι πείθει.
Η επίπλαστη ταπείνωση και απλότητα αποδίδει.
Πλην όμως αυτά, σε βάθος χρόνου, λειτουργούν αρνητικά επειδή το ψέμα και η υποκρισία αργά ή γρήγορα φανερώνονται, η αλήθεια αποκαλύπτεται και οι υποκριτές γίνονται αποκρουστικά πρόσωπα στη συνείδηση των ανθρώπων.
Αφορμή για τις πιο πάνω σκέψεις η αποθεωτική υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στο Ρίο όπου και το παγκόσμιο φεστιβάλ της νεολαίας των Παπικών.
Δεν ήθελε, δήλωσε, πριν πάει στη Βραζιλία, αυτοκίνητα πολυτελείας και μέτρα ασφαλείας.
Οταν πήγε όμως επιβάστηκε μεν σε ένα μικρό αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο, που το περιέβαλλαν όμως σιδηρόφραχτες λιμουζίνες, που έμοιαζαν με τεθωρακισμένα.!
Αλλά κι αυτό δεν κράτησε πολύ.
Οταν έφτασε στα κράσπεδα της πόλης κατέβηκε από το ταπεινό όχημα που τον μετέφερε και επιβιβάστηκε στην αλεξίσφαιρη μερσεντές με χιλιάδες σωματοφύλακες και αστυνομικούς.!
Κατά τα άλλα επιζητούσε ταπεινά αυτοκίνητα και όχι αυστηρά μέτρα ασφαλείας.!!!
Μετά πήρε το ελικόπτερο για να πάει να συναντήσει τις Αρχές της Βραζιλίας, κοκ..
Γιατί όμως ανεβάζει αυτή την θεατρική παράσταση "Ο Ρομπέν του Βατικανού" ο Πάπας Φραγκίσκος;
Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:
“Με περισσότερους από 120 εκατομμύρια πιστούς, η Βραζιλία θεωρείται η μεγαλύτερη καθολική χώρα στον κόσμο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας διαρκώς συρρικνώνεται. Την τάση αυτή θα επιχειρήσει να αναστρέψει ο Πάπας Φραγκίσκος, που, όχι τυχαία, διάλεξε τη Βραζιλία για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό.
Οι προσδοκίες από την επίσκεψη είναι μεγάλες, όπως εξηγεί ο αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο, Οντίλο Πέδρο Σέρερ: «Περιμένουμε πως θα βοηθήσει την Εκκλησία να εξαπλώσει περισσότερο την πίστη και θα εμπνεύσει θετική ενέργεια». Στη δεκαετία του ’80, η καθολική πίστη γνώριζε μεγάλες δόξες. Εκατομμύρια πιστοί υποδέχθηκαν στη χώρα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το Δεύτερο, τον Ιούνιο του 1980.
Με τον πληθυσμό τότε στα 121 εκατομμύρια, το 89% ήταν Καθολικοί και το 7% Ευαγγελιστές. Η εικόνα άλλαξε τα επόμενα χρόνια και το 2010, το ποσοστό των Καθολικών είχε καταποντιστεί στο 65%. Αντίθετα, οι Ευαγγελιστές είχαν τριπλασιάσει την επιρροή τους. Βασική αιτία ήταν η αμαύρωση της εικόνας της Καθολικής Εκκλησίας μέσα από τα σκάνδαλα παιδοφιλίας και διαφθοράς.
Αξιοσημείωτος παράγοντας είναι επίσης η έλλειψη ιερέων, εξαιτίας της υποχρεωτικής αγαμίας και της μακρόχρονης κατάρτισης.
Γενικότερα, οι πιστοί ένιωσαν πως ο καθολικισμός έχει απομακρυνθεί από την πραγματικότητα των ανθρώπων, την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες εκκλησίες φρόντιζαν να βρίσκονται πιο κοντά στις ανησυχίες τους. «Πήγαινα κάθε Κυριακή στην Καθολική Εκκλησία. Ένιωθα όμως ένα κενό. Μια ωραία μέρα λοιπόν με κάλεσαν στην εκκλησία της Συνέλευσης του Θεού κι εκείνη τη στιγμή γνώρισα και αποδέχθηκα το Χριστό. Κι αυτό το κενό και η θλίψη που ένιωθα, αμέσως εξαφανίστηκαν».
Από την αρχή της θητείας του, ο νέος Πάπας προσπαθεί να αποδείξει ότι η Εκκλησία καταλαβαίνει τον πόνο των ανθρώπων. Έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί δύο περιοχές του Ρίο όπου οι Ευαγγελικές Εκκλησίες ευημερούν. Μια από αυτές είναι η Βαργίνια. Εκεί, οι καθολικοί περιμένουν πολλά από τον Πάπα Φραγκίσκο.
Όπως λένε έμπειροι κληρικοί, η Καθολική Εκκλησία παραμένει η ισχυρότερη στη Βραζιλία, αλλά πρέπει να κάνει το μήνυμά της πιο επίκαιρο για τους ανθρώπους του σήμερα.”
Ο Παπισμός χάνει ταχύτατα το έδαφος κάτω από τα πόδια του, όχι μόνον στη Βραζιλία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αλλά σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Γι’ αυτό ο Πάπας αποφάσισε να ανεβάσει την παράσταση ο “Ρομπέν του Βατικανού” σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιπαραταχθεί με τους φονταμενταλιστές Προτεστάντες, οι οποίοι κάνουν κυριολεκτικά θραύση στη Βραζιλία, σε όλη τη Νότια Αμερική και όχι μόνον.
No comments:
Post a Comment