Saturday, July 27, 2019

ΤΙ ΑΙΣΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ;


ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΙΕΡΑΡΧΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αποκαρδιωτικός ο εορτασμός των γενεθλίων από τον Σεβ. Φλιππουπόλεως Νικόλαο, όπως δείχνει η φωτογραφία που προτάσσεται της ανάρτησης.

Ως γνωστόν ο Σεβ. Φιλιππουπόλεως είναι γνήσια αντιοικουμενιστής και παραδοσιακός Ιεράρχης.

Με την συμβολή του -κυρίως- η παραδοσιακή Εκκλησία της Βουλγαρίας αρνήθηκε να παραστεί στην οικουμενιστική Σύνοδο της Κρήτης.

Γι’ αυτό και οι πιστοί της ανά την Οικουμένη Ορθοδοξίας ευλαβούνται ιδιαίτερα τον παραδοσιακό και αντιοικουμενιστή Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως.

Αλλά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο καθόλου δεν κατανοούμε τον λόγο που εορτάζει γενέθλια ο Σεβασμιώτατος.

Δεν συνειδητοποιεί ότι είναι αφόρητη η εκκοσμίκευση ενός Ιεράρχη όταν εορτάζει γενέθλια;

Όλοι γνωρίζουμε πώς προέκυψε η φαιδρή συνήθεια του εορτασμού των γενεθλίων των Ιεραρχών στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλόκ.

Οι κομμουνιστές ήθελαν να σβήσουν από την μνήμη του λαού τον εορτασμό της ονομαστικής εορτής, επειδή όταν εορτάζεις ονομαστική εορτή κατ' ανάγκην αποδίδεις τιμή στον Άγιο που φέρεις το όνομά του. 

Γι’ αυτό οι κομμουνιστές φρόντισαν να σταματήσει ο λαός να τιμά την ονομαστική του εορτή την οποία αντικατέστησαν με την εορτή των γενεθλίων.

Και ως να μη έφτανε ότι οι κομμουνιστές επέβαλαν την αντιχριστιανική αυτή συνήθεια στον λαό, την επέβαλαν, επίσης, και ως πρακτική στους μοναχούς και στους Ιεράρχες.

Αφού, λοιπόν, γνωρίζει ο Σεβ. κ. Νικόλαος πώς προέκυψε η παγκάκιστη, αντιχριστιανική και πλήρως εκκοσμικευμένη αυτή συνήθεια γιατί την υιοθετεί;

Δυστυχώς ο Σεβ. Φιλιππουπόλεως δεν είναι ο μόνος παραδοσιακός Ιεράρχης που γιορτάζει γενέθλια.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας γιορτάζει, επίσης, γενέθλια παρά το προκεχωρημένο της ηλικίας του και το βεβαρυμένο της υγείας του. Προσευχόμαστε οι όντως παραδοσιακοί Ιεράρχες των δύο Εκκλησιών της Βουλγαρίας και της Γεωργίας -αλλά και των άλλων Εκκλησιών των πρώην κομμουνιστικών χωρών- να τερματίσουν την απαράδεκτη αυτή πρακτική που δείχνει πόση ζημιά προξένησε η εκκοσμίκευση στην Εκκλησία τους.

2 comments:

  1. Happy birthday to you Mr. Nikolas !
    Και μή χειρότερα !

    ReplyDelete
  2. Ας γιορτάζουν κατ οικονομία και τα δύο. Εμπεριέχει μεν Οίηση η επιθυμία ταυτης τιμής, ειδικά για έναν υπηρέτη του Θεού σε κατάσταση αιώνιας δοκιμασίας και ευθύνης ψυχών. Από την άλλη, η ζωή είναι δώρο Θεού και πνευματικά, εφ' όσον τηρείται η εορτή και μίμηση του Αγίου τους, δεν φαίνεται κάποιο ανυπέρβλητο κώλυμα (Προσωπική άποψη). Ειδικά εάν γίνει αφορμή για συγκέντρωση αγάπης και προσωπικής οικοδομής. Οι προτεστάντες που έχουν έντονες διαπροσωπικές σχέσεις στις συνάξεις τους μας βλέπουν ειρωνικά άλλωστε, όπως φυσικά θα γνωρίζετε εξ Αμερικής. Η εκκοσμίκευση μπορεί να έχει χειρότερες εκφάνσεις. Ας ήταν παραδοσιακοί και οι δικοί μας και οι της Πόλης ανήκοντες και ας γιορτάζονταν μαζί με τους Αγιους της ημέρας και κάθε μέρα γενέθλια. Μακάρι στις προδιαγεγραμμενες προδοσίες των εσχάτων να ήταν η μόνη εκκοσμίκευση και "πτώση" εκ της φωτεινής, τουλάχιστον, κατάστασης. Το θέμα είναι να μην μετανιώσουν από αυτούς, αιωνίως, μερικοί την ώρα που γεννήθηκαν.

    ReplyDelete