Wednesday, July 6, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΚΚΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΚΚΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

“Δήλωση στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr έκανε σήμερα, Τρίτη 5 Ιουλίου ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, όσον αφορά το δικαίωμα της υπογραφής των Επισκόπων στα τελικά κείμενα της Αγίας Συνόδου.

"Στην Ορθοδοξία ισχύει ανέκαθεν από την πρώτη Αποστολική Σύνοδο το Συνοδικό δημοκρατικό σύστημα, έτσι ο κάθε Επίσκοπος και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας είχε δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της άποψή του" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πανιερώτατος.

Επίσης ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου πρόσθεσε: "Εμείς σεβόμεθα την διαφορετική άποψη και πιστεύω ότι και εκείνοι σέβονται την δική μας"

"Στην Ορθοδοξία αγαπητέ κ. Πολυγένη δεν έχουμε Πάπα ο οποίος διατάζει και οι άλλοι υπακούουν, στην Ορθοδοξία υπάρχει ο διάλογος ο δημοκρατικός, η αντίθεση και τελικά η σύνθεσις και ένα καλό θετικό αποτέλεσμα!" υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Νικηφόρος.”

Καταρχήν δεν γνωρίζαμε ότι ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Κύκκου είναι οπαδός της Εγελιανής φιλοσοφίας από την οποία φαίνεται ότι δανείστηκε το σχήμα "θέσις - αντίθεσις - σύνθεσις". Θα μας επιτρέψει όμως να διαφωνήσουμε ότι στα εκκλησιαστικά πράγματα η κάθε σύνθεσις αποτελεί θετικό αποτέλεσμα επειδή και στις ληστρικές ψευδοσυνόδους γινόταν σύνθεσις θέσεων η οποία όμως κάθε άλλο παρά θετικό αποτέλεσμα παρήγαγε.

Όσο για την ελευθερία έκφρασης των ιεραρχών στη Σύνοδο της Κρήτης ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος προέβη σε σοβαρότατες καταγγελίες ότι προπηλακίστηκε και δέχτηκε ανεπίτρεπτες πιέσεις -όπως και άλλοι Έλληνες Ιεράρχες- για να επιβληθούν τελικά παπικώ δικαίω προειλημμένες αποφάσεις, που διαμορφώθηκαν στο σκοτεινό παρασκήνιο, με τις οποίες αναγνωρίστηκε εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς.

No comments:

Post a Comment