Saturday, April 9, 2016

ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ


ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η Ι. Μητρόπολη Γλυφάδας, σε Ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για την επίσκεψη του αιρεσιάρχη του Βατικανού στη Λέσβο. Η απόφαση λήφθηκε από τη Δ.Ι.Σ. της Εκκκλησίας της Ελλάδος, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για επίσκεψη «ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρος». Η Ανακοίνωση του Σεβ. Γλυφάδας τoνίζει ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα έπρεπε να συγκληθεί και ν’ αποφασίσει το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Ο Σεβ. Γλυφάδας είναι ιεράρχης που γνοιάζεται για τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία. Απόδειξη η θέση που έλαβε για τη μέλλουσα Πανορθόδοξη Σύνοδο, όταν άλλοι ιεράρχες σιωπούν ή -το χειρότερο- υποστηρίζουν τη συνοδική κατοχύρωση της «βαπτισματικής θεολογίας» και της «διηρημένης Εκκλησίας». 

Το ταξίδι του Αργεντινού αιρεσιάρχου στη Λέσβο είναι γνωστό ότι το ετοίμασε ο Αθηνών Ιερώνυμος με συμπαραστάτη τον Νέας Ιωνίας Γαβριήλ κι όχι μόνο. Εδώ ο Ρώσσος πατριάρχης Κύριλλος λύγισε, ξέχασε την παπική Ουνία και τις ουνιτικές μεθοδεύσεις κατά του ποιμνίου του στην Ουκρανία κι έσπευσε αγαλλομένω ποδί να συναντήσει τον αρχηγό του κράτους του Βατικανού και θα μέναμε εμείς πίσω; 

Λησμόνησαν οι ιεράρχες ότι οι συναντήσεις με τους αιρετικούς και δη τους αιρεσιάρχες, μόνο το λαϊκό οικουμενισμό προάγουν και τίποτε άλλο. 

Στη συνάντηση παρών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Πρέπει, οπωσδήποτε, να δει ξανά τον «αδελφό» του Φραγκίσκο,τον επικεφαλής της «αδελφής Εκκλησίας της πρεσβυτέρας Ρώμης».


Αναρωτιέμαι γιατί για 19 ολόκληρους αιώνες οι ιεράρχες δεν έτρεχαν με τόση σπουδή και ασθμαίνοντες στην κυριολεξία να συναντήσουν και να εναγκαλισθούν αιρετικούς και αιρεσιάρχες.Τι απηρχαιωμένες απόψεις κουβαλούσε στο κεφάλι του ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ό Θεολόγος, ο Ηγαπημένος μαθητης του Χριστού! Όταν επισκέφθηκε τα λουτρά της Εφέσου και είδε να μπαίνει εκεί ο αιρετικός Κήρυνθος είπε στους συνοδούς του:-πάμε να φύγουμε μην πέσουν τα λουτρά και μας πλακώσουν! Τοιουτοτρόπως μεταφράζεται από τους σύγχρονους επισκόπους το γνωστό ρητό: “Επόμενοι τοις Αγίος Πατράσι;”

No comments:

Post a Comment