Monday, March 7, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αναφέρει Ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Κύπρου:

“Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνῆλθε σήμερα Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016, σὲ ἔκτακτη συνεδρία, ὑπὸ τὴν προεδρία τῆς Α.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου καὶ ἐργάσθηκε ὡς ἑξῆς:

1) Συνέχισε τὴ συζήτηση ἐπὶ τῶν κειμένων τῆς μελλούσης νὰ συνέλθει Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.
2) Κατήρτισε Ἐγκύκλιο, πρὸς τοὺς πιστούς, γιὰ τὸ θέμα τῶν ἐκτρώσεων, ἡ ὁποία θὰ ἀναγνωσθεῖ στοὺς ἱεροὺς ναοὺς τὴν Κυριακὴ τῆς Ὀρθοδοξίας.
Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Κύπρου,
7 Μαρτίου 2016.”

Το Ανακοινωθέν είναι σημαντικό αφενός μεν επειδή μας πληροφορεί ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα ευαισθητοποιήσει το ποίμνιό της για το θανάσιμο αμάρτημα των εκτρώσεων.

Είναι όμως επίσης σημαντικό επειδή αναφέρει ότι η συζήτηση για τα θέματα που αφορούν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο συνεχίζεται. 

Εύλογα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτό σημαίνει ότι οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου δεν κατέληξαν ακόμη σε οριστικές αποφάσεις καταρχήν επειδή υπάρχουν αντιρρήσεις για τα θέματα που αφορούν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και ίσως επειδή αναμένουν την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος πριν καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις για το θέμα.

Αν συμβαίνει το τελευταίο υπάρχουν ελπίδες ότι και η Εκκλησία της Κύπρου θα πάρει κατά Θεόν αποφάσεις για τα θέματα που αφορούν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Θα είναι έγκλημα αν τελικά η Εκκλησία της Κύπρου ατιμάσει την λαμπρή ιστορία της στις Οικουμενικές Συνόδους και αποδεχτεί το κακόδοξο κείμενο της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους αιρετικούς.

No comments:

Post a Comment