Monday, October 14, 2013

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ;




ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο ΕΙδήσεων “Δόγμα” ρεπορτάζ του κ. Ανδρέα Λουδάρου αναφορικά με την σημερινή εκλογή νέου Μητροπολίτη Αργολίδος.

Αναφέρει ο κ. Λουδάρος:

“Ο ένας μετά τον άλλο φθάνουν τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να συμμετάσχουν στην τακτική σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας που ξεκινά αύριο το πρωί.

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Αργολίδος, μονοπωλεί τις ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ των Ιεραρχών, που ήδη είναι σε θέση να γνωρίζουν τα δυο κυρίαρχα πρόσωπα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα δυο αυτά πρόσωπα είναι, ο Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, ο οποίος υπήρξε πνευματικό ανάστημα του εκλιπόντος Μητροπολίτη που είχε εκφράσει την επιθυμία να τον διαδεχθεί και ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Ηγούμενος σήμερα της Μονής Σαγματά στη Βοιωτία, που υποστηρίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο.

Αν και όπου υπάρχει κάλπη, είναι επίφοβο να μιλά κανείς για φαβορί, φαίνεται πως το ρεύμα υπέρ του κ. Νεκταρίου είναι ισχυρότερο αυτή τη στιγμή.

Κάθε εκλογή στην Ιεραρχία είναι μια ευκαιρία για να καταγραφούν οι τάσεις και οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του ανώτατου διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο βαθμός που ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος επηρεάζει τα γεγονότα.

Το βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι, πως εντός των μελών της Ιεραρχίας δεν υπάρχει κάποια συμπαγής ομάδα η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αντιπολίτευση» στον κ. Ιερώνυμο. 

Ωστόσο σε αυτήν την εκλογή φαίνεται να υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι, για δικούς τους λόγους ο καθένας, σκοπεύουν σε αυτήν την εκλογή, να δηλώσουν «παρόντες» στις εξελίξεις χωρίς όμως να επιθυμούν την δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Πρώτου. 

Αν και αυτή τη στιγμή δεν θα αποτελούσε έκπληξη για κανέναν η εκλογή του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Αντωνόπουλου, έκπληξη θα ήταν αν ο αριθμός των ψηφοφόρων που στο τέλος θα συγκεντρώσει ξεπεράσει κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Για την ώρα απέναντι από τους υποστηρικτές του Ηγουμένου της Μονής Σαγματά, βρίσκονται οι αντίστοιχοι του Επισκόπου Επιδαύρου. Ανάμεσα τους βρίσκονται εκείνοι που δεν επιθυμούν να ψηφίσουν τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο και είτε θα ενωθούν με τους υποστηρικτές του Επισκόπου Καλλινίκου είτε θα επιλέξουν μια τρίτη πρόταση.

Οι ενδιάμεσοι είναι αυτοί που στο τέλος θα κρίνουν το αποτέλεσμα ή τις εντυπώσεις, μιας και οι βασικοί υποστηρικτές των δυο, λίγο έως πολύ είναι γνωστοί και καταμετρημένοι.”

Δεν είμαι σε θέση, φυσικά, να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω τις πληροφορίες του ρεπορτάζ.

Διερωτώμαι όμως! Είναι δυνατόν ο κ. Λουδάρος να μιλά τόσο κατηγορηματικά για τη βεβαιότητα της εκλογής του Πανοσ. Αρχιμ. Νεκτάριου Αντωνόπουλου αν δεν έχει έγκυρες πληροφορίες;

Ομολογώ ότι δεν γνώριζα -έστω και κατ’ όνομα- τον π. Νεκτάριο γι’ αυτό και δεν είμαι σε θέση να εκφέρω κρίση για την υποψηφιότητά του. 

Αυτό που γνωρίζω, όμως, είναι ότι ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος είναι πνευματικό τέκνο του μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδος κυρού Ιακώβου -ο οποίος και ήθελε να τον διαδεχθεί- και ότι ο Θεοφιλέστατος είναι παραδοσιακός και ενάρετος ιεράρχης.

Επιπλέον! 

Ακόμη και αν υποτεθεί ότι ο π. Νεκτάριος δεν είναι Οικουμενιστής, νεωτεριστής ή διαβεβλημένος κληρικός, το γεγονός και μόνον ότι τον υποστηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι αφ’ εαυτού πολύ σημαντικός λόγος για να έχουμε σοβαρότατες επιφυλάξεις έναντί του.

Το ίδιο επιφυλακτικοί είμαστε επειδή δεν εμπνέουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη οι ιεράρχες, που προέρχονται από την Ιερά Μονή Σαγματά -όπως λ.χ. ο Σεβ. Ιλίου.

Ας ελπίσουμε ότι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα αρθεί (for a change!) στο ύψος των περιστάσεων και θα κάνει την ορθή επιλογή.

Αλλά ας μην κρυβόμαστε! Ποιος σοβαρός ή έντιμος άνθρωπος εμπιστεύεται την Ιεραρχία; Δεν μιλάμε για το σώμα που εξέλεξε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον Μεσσηνίας, τον Ιλίου, κτλ.;

“Ευχών χρεία”!

No comments:

Post a Comment