Saturday, October 19, 2013

ΘΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ;



ΘΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Εγραψε σε διάφορα ιστολόγια ανώνυμος σχολιαστής που υπογράφει με τα αρχικά Λ.Ν.:

“Η επιλογή της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου, του Αγίου Όρους, να μην αποστείλει εκπρόσωπο στην υποδοχή του αρχιοικουμενιστή πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ολέθρια πολιτική του Φαναρίου στον τομέα των διαχριστιανικών και διαθρησκειακών σχέσεων, αποτελεί αναντιλέκτως ένα, κατ αρχήν, παρήγορο γεγονός, που πληροί ικανοποιήσεως, γιατί όχι και ελπίδος, το ορθοφρονούν ποίμνιο. 

Θα ανέμενε κανείς, και έτερες μονές, να μιμηθούν, εν προκειμένω, τη ρηθείσα μονή. 

Αν και κάτι τέτοιο δε συνέβη, δε γνωρίζουμε βεβαίως τους λόγους που δε συνέβη, εν τούτοις, κατ’ αυτάς, υφίσταται μία φημολογία, επί τη βάσει της οποίας, και κάποια άλλα μοναστήρια προβληματίζονται εντόνως, εξ αιτίας των πατριαρχικών ολισθημάτων και σκέπτονται να προβούν, με αφορμή κάποια περαιτέρω κραυγαλέα πατριαρχική διολίσθηση, στη διακοπή του πατριαρχικού μνημοσύνου. 

Ανεξαρτήτως, πάντως, του εάν η εν λόγω φημολογία διαθέτει ερείσματα στην περιοχή της πραγματικότητας, προσωπικά έχω την εντύπωση πως διαθέτει, θα πρέπει να χαιρετήσουμε, ως κατ αρχήν ελπιδοφόρο γεγονός, την επιλογή της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου και του σεβαστού καθηγουμένου της Αγάθωνος και να ευχηθούμε και άλλες αγιορείτικες μονές να αντιδράσουν ουσιαστικά, και όχι απλώς φραστικά και ανώδυνα, στον πατριαρχικό οικουμενιστικό κατήφορο.”

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου σκέφτεται να διακόψει το μνημόσυνο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Αλλά είμαι απολύτως σε θέση να διευκρινίσω ότι διαφωνώ πλήρως με τις θέσεις του ανώνυμου σχολιογράφου που υπογράφει με τα αρχικά Λ.Ν..

Ουδείς απολύτως λόγος συντρέχει επί του παρόντος -ή στο προβλεπτό μέλλον- για τη διακοπή του μνημοσύνου του Πατριάρχη. 

Είναι αλήθεια, δυστυχώς, ότι ο Παναγιότατος, ως μη όφειλε, προβαίνει σε σωρεία και κατ’ εξακολούθηση παράβαση των Ιερών Κανόνων, που απαγορεύουν αυστηρά και επί ποινή καθαιρέσεως την συμπροσευχή με αιρετικούς και αλλόθρησκους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επίσης αποκαρδιώνει τους πιστούς με τις απαράδεκτες θέσεις του σε θέματα πίστεως, όπως διατυπώθηκαν στις προδοτικές για την Ορθοδοξία συμφωνίες του Μπαλαμάντ και του Σαμπεζύ και στα αντορθόδοξα κείμενα της μικτής επιτροπής Ορθοδόξων και Παπικών στη Ραβέννα και του ΠΣΕ στο Πόρτο Αλέγκρε. Απολύτως απαράδεκτες, ακόμη, είναι οι θέσεις που καταγράφει ο Ολιβιέ Κλεμάν στο βιβλίο του “Η αλήθεια ελευθερώσει υμάς", Συνομιλώντας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄”.

Ο λόγος, όμως, που η διακοπή του μνημοσύνου αντενδείκνυται πλήρως στο παρόν στάδιο είναι επειδή ο διάλογος με τον Παπισμό έχει κυριολεκτικά αποτελματώσει.

Οχι, επειδή, όπως ψευδώς αναφέρουν οι εραστές της αποτείχισης, αντιδρούν οι ίδιοι ή επειδή υπογράφτηκε η Ομολογία Πίστεως για τον Οικουμενισμό ή επειδή ορισμένοι αποτειχίστηκαν στη Σερβία, στην Ελλάδα και αλλαχού, αλλά για ένα και ΜΟΝΟΝ λόγο: Επειδή ο Ρωσικός εθνοφυλετισμός δεν πρόκειται επ’ ουδενί λόγω να επιτρέψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να πραγματώσει τα σχέδιά του, επειδή θίγονται οι φιλοδοξίες περί πρωτείου του Πατριαρχείου Ρωσίας.

Τα ίδια ισχύουν για τη ματαίωση της πρόσκλησης προς τον Πάπα Φραγκίσκο να συμμετάσχει στους εορτασμούς για το Ιωβηλαίο των 1700 χρόνων από την υπογραφή του Διατάγματος της ανεξιθρησκείας στα Μεδιόλανα. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ απαίτησε από την Εκκλησία της Σερβίας να ματαιώσει κάθε τέτοια σκέψη επειδή σε εναντία περίπτωση δεν θα συμμετείχε ο Πατριάρχης Ρωσίας στους εορτασμούς. Οπερ και εγένετο! Το Πατριαρχείο Σερβίας "την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενον" ακύρωσε κάθε σκέψη για πρόσκληση προς τον Πάπα Φραγκίσκο να συμμετάσχει στους εορτασμούς.

Ούτε για αστείο δεν λέγεται πια ότι ο διάλογος με τους Παπικούς μπορεί να τελεσφορήσει και αυτό το γνωρίζει εις βάθος ο Πάπας Φραγκίσκος και οι συνεργάτες του.

Επομένως γιατί θα γίνουν αποτειχίσεις; 

Επειδή αποκλείεται να κατορθώσουν οι Οικουμενιστές να κάνουν πράξη τις επιδιώξεις τους;

Ελπίζω, λοιπόν, διακαώς ότι η Μονή Κωνσταμονίτου δεν θα διακόψει το μνημόσυνο του Πατριάρχη. Πολλώ μάλλον ελπίζω ότι δεν θα προβεί σε τέτοια ενέργεια άλλη Αγιορειτική Μονή.

No comments:

Post a Comment