Thursday, December 13, 2012

ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΟΡΘOΔΟΞΙΑΣ



ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΟΡΘOΔΟΞΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Γράφει ο κ. Αιμίλιος Πολυγένης στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:

“Κινήσεις εκκλησιαστικής διπλωματίας πραγματοποιεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Μεγάλης Συνόδου, ένα θέμα που τελευταία όλο και περισσότερο απασχολεί τις κατά τόπους ορθόδοξες Εκκλησίες.

Μια από αυτές τις κινήσεις ήταν και η διήμερη επίσκεψη (10 - 12 Δεκεμβρίου) Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Θρόνου στο Πατριαρχείο Ρουμανίας, η οποία αποτελούταν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη και τον Αρχιμ. Βαρθολομαίο Σαμαρά, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας εκπροσώπησε στις συνομιλίες, ο Σεβ. Μητροπολίτης Τιργοβιστίου κ. Νήφων, ένας κληρικός και ένας Καθηγητής.

Η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έφτασε στο Βουκουρέστι, για "ζητήσει" από το Πατριαρχείο Ρουμανίας να συμβάλλει στη στενή συνεργασία μεταξύ των Ορθοδόξων κατά τόπους εκκλησιών για την προετοιμασία της Πανορθόδοξης Συνόδου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Romfea.gr και οι δύο πλευρές, ζήτησαν να κρατηθεί κοινή θέση των Ορθοδόξων Εκκλησιών στα θέματα και να συζητηθούν μόνο εκείνα πάνω στα οποία υπάρχει ομοφωνία.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι έλεγαν ότι "πως γίνεται να συγκληθεί Παναρθόδοξη Σύνοδος με απαλοιφή θεμάτων που απασχολούν άλλες Εκκλησίες, και να συζητηθούν μόνο θέματα για τα οποία υπάρχει ομοφωνία;"

Πάντως να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ρουμανίας κατά το παρελθόν, έχει δείξει ότι διαφωνεί σχεδόν πάντοτε με τις θέσεις που προβάλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις προσυνοδικές διασκέψεις.”

Αν είναι ακριβείς οι πληροφορίες της “Ρομφαίας” ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας είναι πρόθυμη, όπως και η Εκκλησία της Ρωσίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τώρα και η Εκκλησία της Ρουμανίας να προσχωρήσουν στη λογική της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου για να επικυρωθούν όσα θέματα υπάρχει ομοφωνία και να αποφύγουν τη συζήτηση των θεμάτων που υπάρχει διάσταση απόψεων, τότε αυτό είναι πραγματικά μαύρα μαντάτα για την Ορθοδοξία.

Ερωτούμε:

Πότε συνήρχοντο σύνοδοι με αυτές τις προυποθέσεις και γι’ αυτούς τους λόγους; 

Οι Σύνοδοι συνέρχονταν ΠΑΝΤΟΤΕ για να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και μάλιστα αιρέσεις ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΑΦΩΝΙΑ με στόχο να δώσουν λύσεις.

Τώρα γιατί θα συνέλθει η Σύνοδος; 

Για να δοθεί η ευκαιρία να γίνουν πολυαρχιερατικά συλλείτουργα εκατοντάδων επισκόπων;

Για να γιορταστούν οι επέτειοι ή τα γενέθλια κάποιων ιεραρχών; 

Για να γελοιοποιηθεί η Ορθοδοξία επειδή θα συνέλθει Σύνοδος των ανά την οικουμένη επισκόπων Της για να μην πάρει απόφαση για κανένα πρόβλημα που την ταλανίζει;

Για να γραφτεί στην Ιστορία ότι επί πατριαρχείας του Κωσνταντινουπόλεως Βαρθολομαίου συνήλθε, μετά από πολλούς αιώνες, Οικουμενική Σύνοδος η οποία δεν απεφάσισε τίποτα;

Τόσο δύσκολο είναι για τον Παναγιότατο να αντιληφθεί ότι, αν ποτέ συνέλθει αυτής της φύσεως Πανορθόδοξος Σύνοδος, το ΜΟΝΟΝ που θα γράψει η Ιστορία είναι ότι αποτελεί καρικατούρα Οικουμενικής Συνόδου και όνειδος του θεσμού των Συνόδων;

Πολύ θλιβερές λοιπόν οι πληροφορίες της “Ρομφαίας” γι’ αυτό ευχόμαστε εκ μέσης καρδίας να μην είναι ακριβείς.

No comments:

Post a Comment