Saturday, December 15, 2012

ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ




ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==================

Μια σειρά από δημοσιεύματα στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” αναφέρονται στην κατάσταση που επικρατεί στο Πατριαρχείο Βουλγαρίας μετά την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Μάξιμου και τη διαδικασία εκλογής του νέου Πατριάρχη.

Διαβάζουμε λοιπόν ότι:

“Έκκληση προς τους διαφωνούντες να επιστρέψουν απηύθυνε η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη χθεσινή της σύνοδο.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Ναούμ, απευθύνθηκε έκκληση επιστροφής από την ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου σε όλους εκείνους που εγκατέλειψαν την ενότητα της Εκκλησίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ναούμ διευκρίνισε πως η έκκληση αυτή απευθύνεται σε παλιούς διαφωνούντες και συγκεκριμένα σε αυτούς που προχώρησαν στη συγκρότηση της λεγόμενης Εναλλακτικής Συνόδου και το μητροπολίτη Ιννοκέντιο.

Τον Ιούλιο του 2004, η αστυνομία ανάγκασε εκατοντάδες κληρικούς που είχαν διασπαστεί από τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1992, να εγκαταλείψουν τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα παρεκκλήσια τους και παρέδωσε τον έλεγχο αυτών στην τότε ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μετά την κίνηση αυτή ακολούθησε προειδοποίηση της Ιεράς Συνόδου περί συμμετοχής του σε αγοραπωλησίες εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας.

Η χθεσινή έκκληση της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται στους διαφωνούντες, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν στους κόλπους της Εκκλησίας και να αποδεχθούν το Κανονικό πλαίσιο αυτής.

Στη χθεσινή συνάντηση το «παρών» έδωσε και ο μητροπολίτης Πλόβντιβ (Φιλιππουπόλεως) Νικόλαος ο οποίος προηγουμένως είχε εκφράσει διαφωνίες για τον τρόπο διορισμού του μητροπολίτη Βάρνας Κυρίλλου στη θέση του τοποτηρητή της Ιεράς Συνόδου μετά την εκδημία του Πατριάρχη Μάξιμου, στις 6 Νοεμβρίου.

Ο μητροπολίτης Νικόλαος είχε πει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου για διάστημα 40 ημερών, σε ένδειξη πένθους.”

Στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε την λίαν ευχάριστη είδηση ότι

“Η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να επιτρέψει στον μητροπολίτη Ινοκέντιο, τον ηγέτη της λεγόμενης Εναλλακτικής Συνόδου, να επανέλθει στους κόλπους της Εκκλησίας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε, χθες, ο επικεφαλής Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Ναούμ.

Ο μητροπολίτης Αμερικής, Καναδά και Αυστραλίας Γιόσεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος ψήφισε ομόφωνα υπέρ της επιστροφής του Ιννοκέντιου, τον οποίο και προσκάλεσε να παραστεί σε συλλείτουργο το προσεχές Σάββατο για τη συμπλήρωση 40 ημερών από την εκδημία του Πατριάρχη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μάξιμου.

Εκτός του Ιννοκέντιου, αναμένεται να επιστρέψουν στους κόλπους της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αρκετοί ακόμη από τους διαφωνούντες.”

Ακολούθως μάθαμε ότι

“Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Μαξίμου θα τελεστεί σήμερα, Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 στην Ιερά Μονή Τρογιάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, δεν θα συμμετάσχει στο μνημόσυνο μαζί με τον Τοποτηρητή του Θρόνου Μητροπολίτη Βάρνας και Μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ο κ. Νικόλαος θα τελέσει ξεχωριστά μνημόσυνο στον μακαριστό Πατριάρχη, στον Μητροπολιτικό Ναό της Επαρχίας του με κληρικούς της Μητροπόλεως.

Πάντως οι πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι ο κ. Νικόλαος, αργότερα θα μεταβεί στην Μονή Τρογιάν για να τελέσει τρισάγιο στον τάφο του Πατριάρχη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι της σημερινής Θείας Λειτουργίας θα προεξάρχει ο Επίσκοπος Ιννοκέντιος, ο οποίος πριν λίγες μέρες επανήλθε στους κόλπους της Βουλγαρικής Εκκλησίας, από την λεγόμενη Εναλλακτική Σύνοδο.”

Και τέλος πληροφορηθήκαμε ότι

“Συνάντηση με τον Τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου της Βουλγαρικής Εκκλησίας Σεβ. Μητροπολίτη Βάρνας κ. Κύριλλο και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, είχε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε στον μακαριστό Πατριάρχη Μάξιμο, τονίζοντας ότι "ο Πατριάρχης Μάξιμος έκανε τα πάντα για την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας".

"Εύχομαι η Εκκλησία να είναι ισχυρή, να είναι ενωμένη και εύχομαι η επιλογή σας, για τον νέο Πατριάρχη να είναι σοφή", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της χώρας.

Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Εκκλησία της Βουλγαρίας και για την επιστροφή του Επισκόπου Ιννοκεντίου, στους κόλπους της κανονικής Εκκλησίας.”

Τι σημαίνουν οι πιο πάνω πληροφορίες;

Καταρχήν ότι πρέπει να είμαστε ευτυχείς επειδή υπάρχει σε εξέλιξη μια σημαντική προσπάθεια επούλωσης του υφισταμένου σχίσματος στην Εκκλησία της Βουλγαρίας. 

Προσευχόμαστε εκτενώς ώστε όλοι ανεξαίρετα οι σχισματικοί να επανέλθουν σε κανονική τροχιά.

Φαίνεται επίσης ότι - για την ώρα - υπάρχει μια σοβαρή ένταση επειδή ο Τοποτηρητής του Θρόνου Μητροπολίτης Βάρνας Κύριλλος αντιμετωπίζει σοβαρή διαμφισβήτηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως Νικόλαο που διαφώνησε με την ανάθεση της τοποτηρητείας στον Σεβασμιότατο Βάρνας.

Νομίζω ότι καλύπτουν όλους μας τα λόγια του Προέδρου της Βουλγαρίας για την ανάγκη να επουλωθεί πλήρως το υφιστάμενο σχίσμα στην Εκκλησία της Βουλγαρίας και να διατηρηθεί η ενότητά της και μετά την εκλογή του νέου πατριάρχη.

Ευελπιστούμε επίσης ότι το Πατριαρχείο Βουγλαρίας θα διατηρήσει όχι μόνον την ενότητα του, αλλά και την ορθόδοξη παρουσία του στην ανά την Οικουμένη Ορθοδοξία.

Επί πατριαρχείας του αείμνηστου Μάξιμου η Εκκλησία της Βουλγαρίας ήταν η πιο παραδοσιακή Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Θα είναι κρίμα αν ο νέος Πατριάρχης αλλάξει πορεία. 

Τον μεν Αγιο Φιλιππουπόλεως παντελώς αγνοώ τον Σεβασμιότατο όμως Βάρνας γνώρισα κατά τη διαμονή μου στο Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας στην Αθήνα. 

Οι αναμνήσεις μου από τον τότε ιερομόναχο Κύριλλο - και νυν Μητροπολίτη Βάρνας - είναι από κάθε άποψη άριστες. Μετρημένος, σοβαρός, φιλακόλουθος, ασκητικός, παραδοσιακός, άψογου ήθους. 

Ελπίζω ότι ο Αγιος Θεός να τον φύλαξε όπως τον θυμούμαι.

Φαίνεται ότι έχει προβάδισμα στην κούρσα της εκλογής του νέου Πατριάρχη. 

Ευχόμαστε, ότι αν είναι το θέλημα Θεού να εκλεγεί ο επόμενος Προκαθήμενος της Βουλγαρικής Εκκλησίας, να την ποιμάνει με πνεύμα που θα διατηρήσει την ενότητά της και με προσήλωση στην Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας. 

No comments:

Post a Comment