Saturday, December 15, 2012

ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΑΣΤΟΡΙΑΣ




ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΑΣΤΟΡΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Με την ευκαιρία της επικείμενης εορτής των Χριστουγέννων ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ζαχαρής, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής “Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου” Αστορίας, έδωσε διάλεξη με θέμα “Εορτή Χριστουγέννων: “Συνάντησις του ανθρώπου με τον Θεόν”.

Η ομιλία του π. Ιερόθεου ήταν πολύ θεολογική, πατερική και πολύ ενδιαφέρουσα. Συνιστούσε ουσιαστικά ανάπτυξη της θεολογίας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά για την προετοιμασία των Χριστουγέννων.

Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που φιλοξένησε την εκδήλωση ήταν κατάμεστη. 

Είχε ασύγκριτα πολύ περισσότερο κόσμο από οποιανδήποτε εκδήλωση του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που παρακολούθησα ποτέ και την τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο π. Ιωάννης Αντωνόπουλος - για δεκαετίες εφημέριος του Ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Αστορίας - και άλλοι κληρικοί.

Τον Πανοσιολογιότατο ομιλητή παρουσίασε ο Δόκτωρ Αγγελίδης, Καθηγητής του Saint John University, ο οποίος μας έδωσε λεπτομέρειες του εντυπωσιακού βιογραφικού του Αγίου Καθηγουμένου.

Γνωρίζαμε ότι χρημάτισε πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Διευθυντής της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής, αλλά αγνοούσαμε το εύρος του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου που άσκησε και τις διοικητικές και οργανωτικές του ικανότητες που μας φανέρωσε η εισαγωγή του Καθηγητή κ. Αγγελίδη.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η ομιλία του π. Ιερόθεου είναι η πρώτη εκδήλωση που προγραμμάτισε η "Επιτροπή πολιτισμού και παιδείας" της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και ότι πολλές άλλες εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Συγχαίρουμε την επιτροπή στην οποία μεταξύ άλλων πλην του Αγίου Καθηγουμένου συμμετέχουν και δύο Καθηγητές Πανεπιστημίου ο κ. Ιωάννης Αγγελίδης και ο κ. Σπύρος Κατσιφής και αναμένουμε γόνιμη συνέχεια.

No comments:

Post a Comment