Friday, December 14, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ




Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής αναφέρει ότι:

“Στο άκουσμα των φρικτών ειδήσεων της τερατώδους μαζικής δολοφονίας στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook του Newtown του Κονέκτικατ, που προκάλεσε τον τραγικό και άδικο θάνατο 26 ανθρώπων, οι περισσότεροι των οποίων ήταν μικρά παιδιά, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος επικοινώνησε αμέσως με τον π. Πέτρο Καρλούτσο, ιερέα του Ελληνορθόδοξου Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Danbury του Κονέκτικατ, που βρίσκεται κοντά στο σχολείο Sandy Hook.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τον έντονο πόνο του, την βαθιά του λύπη και την μεγάλη του ανησυχία για το τρομερό συμβάν και τις τρομερές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και πρόσφερε κάθε δυνατή συμπαράσταση εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι πρόκειται για ένα έγκλημα απίστευτου χαρακτήρα και μεγέθους, μια ειδεχθή πράξη, το είδος της οποίας η κοινωνία μας πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για να εμποδίσει και να απαλείψει.

Επιπλέον κάλεσε του πιστούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ανά την επικράτεια, να προσευχηθούν με θέρμη και πίστη για την από Θεού στήριξη και παρηγορία προς όλους τους ανθρώπους και τις οικογένειες που υποφέρουν και για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων της φοβερής αυτής τραγωδίας.

Η προγραμματισμένη για αυτή την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου ποιμαντική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στον Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων στο Stamford του Κονέντικατ αναβάλλεται και αντ’ αυτής ο Σεβασμιώτατος θα επισκεφθεί τον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Danbury, ώστε προσφέρει ποιμαντική μέριμνα και παραμυθία στους ανθρώπους της περιοχής και να προσευχηθεί μαζί τους κατά την Θεία Λειτουργία που θα αρχίσει στις 10 π.μ.”

Η Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής δείχνει την ευαισθησία και την ποιμαντική μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στο δράμα των ανθρώπων, όπως το έδειξε και κατά τις τραγικές στιγμές της καταστροφής των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, στις 11 Σεπτεμβρίου 2011, όταν ο Σεβασμιότατος έγραψε Ιστορία και θα τον γράψει η Ιστορία - μεταξύ άλλων - για τη στάση του εκείνη τη χρονική περίοδο.

Το μακελλειό στο σχολείο του Νιούταουν του Κονέκτικατ αναμένεται να αναζωπυρώσει έντονα τη συζήτηση για τον περιορισμό των όπλων.

Το ερώτημα που αναφύεται είναι αν η πράξη είναι απλά ειδεχθής ή αν έχουμε να κάνουμε με τη συμπεριφορά ενός σοβαρά παρανοικού ανθρώπου - ενός από τους πολλούς που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Συνειδητά εγκλήματα κατά παιδιών διαπράττονται σ' ευρύτατη κλίμακα σε όλο τον κόσμο και είναι όντως ειδεχθή και αποτρόπαια, όπως οι εκτρώσεις, η προαγωγή στην πορνεία, η άγρια εκμετάλλευση σε σκληρά επαγγέλματα με βαρύτατες συνέπειες γαι την υγεία τους, θύματα τρομοκρατίας, απαγωγές, αφαίρεση οργάνων για μεταμοσχεύσεις, διακίνηση ναρκωτικών κτλ.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις όμως - όπως η χθεσινή που συνέβηκε στο Νιούταουν στην Πολιτεία Κονέκτικατ των ΗΠΑ - μάλλον πρόκειται για καρπό μιας σοβαρά παρανοικής προσωπικότητας.

Τι ωφελεί όμως να κάνουμε αυτές τις σκέψεις αυτή τη χρονική στιγμή;

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έχει δίκαιο.! 

Είναι ώρα προσευχής για τα αδικοχαμένα παιδάκια, που σκοτώθηκαν με τόσο τραγικό τρόπο και για τους δύστυχους γονείς τους που έστειλαν τα παιδάκια τους στο σχολείο για να μάθουν ότι τα εξόντωσε ένας παρανοικός μακελλάρης.

No comments:

Post a Comment