ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ π. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ π. ΓΕΡΒΑΣΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========
Διαβάσαμε το πιο κάτω απόσπασμα από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» των Πατρών:
“Πενήντα χρόνια πέρασαν από την προς Κύριον εκδημία ενός κατά πάντα Ορθοδόξου Ποιμένος, του π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου.
Ο πατήρ Γερβάσιος ήταν μύστης και κήρυκας της εμπειρικής ευχαριστιακής Θεολογίας, χωρίς να αφίσταται και της ακαδημαϊκής Θεολογίας. Ο ίδιος ακολούθησε την εμπειρική Θεολογία, η οποία τρέφεται με την προσευχή της μετανοίας και την θέα του ακτίστου φωτός. Γι’ αυτό και την αγάπη προς τις Ιερές Ακολουθίες, αλλά και την Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας την έκαμε εντρύφημα της καρδίας μας.
Ήταν ο διακριτικός Ορθόδοξος πνευματικός «Γέροντας», ο οποίος διέκρινε τα βάθη της ψυχής μας, τις μυστικές πτυχές της και μας οδηγούσε «εις νομάς σωτηρίους».
Η ικανότητά του να εισδύει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και να ανασύρει από εκεί τα πάθη και τις αμαρτίες, αλλά και τους στεναγμούς τής διψασμένης ψυχής για την Ορθόδοξη αλήθεια, δεν ήταν μόνον αποτέλεσμα της μακράς πείρας του, αλλά και του χαρίσματος του δοσμένου από τον Θεό, χαρίσματος διορατικού, παρακλήσεως και πατρικής αγάπης.
Όταν πλησίαζες τον πατέρα Γερβάσιο, αισθανόσουν ότι η σχέση σου μαζί του ήταν μια ελεύθερη αναγεννητική σχέση, η οποία σε αναγεννούσε στην αληθινή πνευματική ζωή και όχι απλώς μια παιδαγωγία."
Το ανωτέρω απόσπασμα του άρθρου του π. Κύριλλου Κωστόπουλου για τον πνευματικό του πατέρα -π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο- συνιστά μαρτυρία για μια αγία όντως μορφή που κλέισε την Εκκλησία του Χριστού με την αρετή και το πολυσχιδές ποιμαντικό του έργο.
Η Εκκλησία κάποτε -ελπίζω όχι αργά- θα αγιοκατατάξει μορφές όπως τον π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, τον π. Αθανάσιο Χαμακιώτη και τον π. Φιλόθεο Zερβάκο επειδή υπήρξαν φωτεινοί οδηγοί στη ζωή των πιστών και της Εκκλησίας με το ασκητικό τους φρόνημα, με το ευαγγελικό τους ήθος, με τον ποιμαντικό τους ζήλο και με την ανυπέρβλητη τους αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία Του.
Θερμές οι ευχαριστίες μας στον π. Κύριλλο που μας θύμισε την αγία αυτή μορφή με το άρθρο του.
No comments:
Post a Comment