Tuesday, March 1, 2011

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΘΡΗΝΩΔΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ











ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΘΡΗΝΩΔΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Συγκλονιστική θρηνωδία του Παναγιότατου για το άνοιγμα της θεολογικής Σχολής της Χάλκης.


Μνημείο λόγου.


Ο τόνος της φωνής του δημιουργεί κραδασμούς συγκίνησης στην ψυχή κάθε ορθόδοξου χριστιανού - πολλώ μάλλον κάθε Ελληνα - για το αβάστακτο μαρτύριο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας.


Ενώνουμε τις υικές και αμαρτωλές προσευχές μας με τις δικές σας, Παναγιότατε, και ελπίζουμε στο θαύμα της διάσωσης του Πατριαρχείου από τα αιμοβόρα νύχια του προαιώνιου εχθρού του Γένους και της πίστης μας.


Μόνον στον Αγιο Θεό ελπίζουμε, Παναγιότατε, επειδή οι αδικούντες υμάς, το ευλογημένο μας Γένος και την πίστη μας είναι άφιλοι και παράσπονδοι και επιβουλεύονται τα ιερά και τα όσια μας την ελευθερία κόμη και τη βιολογική μας ύπαρξη.


Ο Αγιος Θεός, διά πρεσβειών της Υπερμάχου Στρατηγού και του πρωτόκλητου Απόστολου Ανδρέα, ας διασώζουν το Πατριαρχείο, το Γένος και την πίστη μας.


Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπσμα από τη συγκλονιστική ομιλία του Πατριάρχη μας.


*****


Η “ΦΙΜΩΜΕΝΗ” ΚΑΙ “ΣΙΩΠΗΛΗ” ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ


Του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου

==============


Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Πόλη, για την 50ή επέτειο της αποφοίτησης του από την Σχολή ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έθεσε μια σειρά ερωτημάτων για την επιμονή των Αρχών να κρατούν κλειστή την Χάλκη.


Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο ντοκιμαντέρ «Η Σιωπηλή Σχολή» που ετοίμασε το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) και παρουσιάσθηκε στην εκδήλωση.


Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη:


Ο Λόφος της Ελπίδος της ερατεινής Πριγκηποννήσου Χάλκης κατέστη Λόφος των χρυσών ελπίδων της ποιμαινούσης Εκκλησίας.


Ο ομιλών ηυτύχησεν να υπάρξη όχι μόνον μαθητής της Χάλκης επί επταετίαν, αλλά αργότερον και βοηθός του μακαριστού Σχολάρχου μας επί τετραετίαν. Εζυμώθη με την Μονήν και την Σχολήν, εγεύθη την χρηστότητα της Ορθοδόξου θεωρίας και πράξεως εις τους ιερούς περιβόλους της, εκεί έζησε μοναδικά βιώματα και πνευματικάς ανατάσεις, εκεί εθεμελίωσε τα όνειρά του δια την εν τη Εκκλησία ταπεινήν διακονίαν του. Τούτου ένεκεν η Χάλκη είναι πάντοτε ένα κομμάτι της καρδίας του, της ψυχής του, του όλου είναι του! Διά τούτο και ο πόνος του διά την τεσσαρακονταετή αιχμαλωσίαν και σιωπήν της είναι απαραμύθητος.


Επί τεσσαράκοντα έτη ο περιούσιος λαός του Θεού υπέφερεν εις την αυχμηράν έρημον του Σινά με την γλυκείαν προσδοκίαν της Γης της Επαγγελίας. Επί τεσσαράκοντα έτη η Θεολογική Σχολή της Χάλκης υποφέρει τον αυχμόν της ακουσίου ερημώσεως, της φιμώσεως και της σιωπής. Επί τεσσαράκοντα έτη κρουνοί πικρών δακρύων καταχέονται από τους οφθαλμούς Πατριαρχών, Ιεραρχών, Θεολόγων, Καθηγητών και παλαιών ομογαλάκτων, αλλά και πολλών άλλων πιστών τέκνων της Εκκλησίας δια την «Σιωπηλήν Σχολήν» μας.

Επί τεσσαράκοντα έτη προσευχόμεθα, παρακαλούμεν, ικετεύομεν, κρούομεν θύρας, ενοχλούμεν ακοάς αρμοδίων, «και ουκ ην φωνή και ουκ ην ακρόασις»!


Άραγε έως πότε;

Άραγε δεν έχομεν ημείς στοιχειώδη δικαιώματα θεολογικής παιδείας εις την δημοκρατικήν Τουρκίαν;


Άραγε δεν έχομεν ανάγκας καταρτισμού των στελεχών του Θρόνου κατά την παράδοσιν ημών;

Άραγε δεν είμεθα άξιοι μιας εντίμου και σαφούς απαντήσεως από μέρους των αρμοδίων αρχών;


Ακούομεν κατά καιρούς καθησυχαστικούς λόγους και υποσχέσεις και πάλιν λόγους και νέας υποσχέσεις και μετά ταύτα λόγους και υποσχέσεις, άνευ, δυστυχώς, ευτυχούς αντικρύσματος.


Είμεθα κατά πάντα νομιμόφρονες πολίται της χώρας ταύτης και ουδέποτε παρέσχομεν πράγματα εις την τεταγμένην εφ’ ημάς αρχήν.


Και ερωτώμεν: Διατί; Τίνος ένεκεν τούτο πάσχομεν; Ποίον το κέρδος της Χώρας από την στάσιν αυτήν;


Διεθνείς Οργανισμοί, Χώραι ισχυραί, προσωπικότητες επιφανείς του πνεύματος ενταύθα και εν τω εξωτερικώ, συνηγορούν υπέρ των δικαίων της Χάλκης και ενώνουν διάτορον την φωνήν των με την ιδικήν μας υπέρ της αμέσου επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Η έκδοσις της αδείας ούτως η άλλως θα ανύψωνε την Τουρκίαν εις τα όμματα πάντων τούτων και, συν τοις άλλοις, θα ελείαινε την οδόν της επιθυμητής εντάξεώς της εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν. Αλλά, «εβραγχίασεν ο λάρυγξ» ημών ταύτα λεγόντων. Είθε ο Θεός να διασκεδάση τας βουλάς των αρμοδίων, λαλών αγαθά εις τας καρδίας των και να μας αξιώση να ίδωμεν - επί τέλους - το θαύμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής ημών Σχολής.


Από καρδίας συγχαίρομεν το «Ελληνικόν Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών» δια την αξιέπαινον πρωτοβουλίαν της δημιουργίας του ωραίου ιστορικού «ντοκυμαντέρ» «Η Σιωπηλή Σχολή», δια του οποίου αναδεικνύεται το πρόβλημα και ο πόνος της Χάλκης.


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment