Η Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ "ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ"
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============
Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να συζητούμε αν ορθώς ανέγνωσε το “Σύμβολο της πίστεως” η κ. Φώφη Γεννηματά στο Φανάρι κατά την Εορτή της Ορθοδοξίας.
Δεν υπάρχει κανένα θεολογικό πρόβλημα.
Ισως είναι η πρώτη φορά που διαβάζει γυναίκα το “Σύμβολο της πίστεως” την εορτή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι αλλά όλες οι χριστιανές απαγγέλλουν το “Σύμβολο της πίστεως” στη Θεία Λειτουργία και προπαντός κατά τη βάπτιση των παιδιών όταν οι ανάδοχοι είναι γυναίκες. Αρα δεν υπάρχει θεολογικό κώλυμα.
Ευκαιρία βρήκαν οι κοσμικοί δημοσιογράφοι και ορισμένες φεμινίστριες θεολόγοι - με πρώτη και χειρότερη την γνωστή “καιροσκόπο” κ. Κούκκουρα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης - για να αρχίσουν να κανοναρχούν τα προτεσταντίζοντα, οικουμενιστικά και νεωτεριστικά τους φεμινιστικά τροπάρια, περί ισότητος των γυναικών, "βασιλείου ιερατεύματος" κτλ., κτλ.
Υπάρχει όμως ένα άλλο πρόβλημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί. Η κ. Φώφη Γεννηματά ανήκει στη μειοψηφία - ευτυχώς - των βουλευτών, που αρνήθηκαν να σηκώσουν χέρι για να ορκιστούν την ημέρα της ορκωμοσίας των νέων βουλευτών. Οχι βέβαια για να τηρήσουν την εντολή του “μη ομόσαι όλως”, αλλά από αντιεκκλησιαστικό φρόνημα. Ο φακός της τηλεόρασης μάλιστα την έδειξε να χαζογελά και να στέκει σε χαλαρή στάση κατά την στιγμή που οι συνάδελφοί της ύψωναν το χέρι κατά την ορκωμοσία.
Ως μη όφειλε η κυρία αυτή διορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τώρα στέλλεται να εκπροσωπήσει “θεσμικά” την κυβέρνηση την Εορτή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι. Αραγε δεν υπήρχε κανείς άλλος με λίγο φόβο Θεού για να του ανατεθεί αυτή η τιμή;
Οι γυναίκες μπορούν στην παράδοση της Εκκλησίας να απαγγέλλουν το “Σύμβολο της πίστεως”. Το μόνο πρόβλημα εν προκειμένω είναι αν η κ. Γεννηματά πιστεύει όσα ομολογεί το “Σύμβολο της πίστεως” και αν είναι ειλικρινής όταν εξέφρασε χαρά για την τιμή που της έκανε το Πατριαρχείο.
Εμείς ελπίζουμε και ευχόμαστε ολόψυχα να μετανόησε για την αντιεκλησιαστική στάση της και να ζει ως συνειδητή χριστιανή. Αν όχι ας την φιλοτιμήσει η τιμή που της έκανε ο Παναγιότατος.
Παραθέτουμε τη συνέχεια τα άρθρα που μας έδωσαν την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ “ΠΙΣΤΕΥΩ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
=========
«Η κ. Φώφη Γεννηματά, παρίστατο με θεσμική ιδιότητα στο Φανάρι, οπότε θεσμικά εκφράζει ομολογιακά το Ορθόδοξο φρόνημα του λαού. Άλλωστε, στους αγώνες υπέρ της Ορθοδοξίας, υπήρξαν γυναίκες αυτοκράτορες, όπως η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, την οποία η Εκκλησία τιμά ως Αγία».
Τα παραπάνω δήλωσε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, με αφορμή την ανάγνωση του «Πιστεύω» (Σύμβολο της Πίστεως), από την αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γιορτής της Ορθοδοξίας στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.
«Το “Σύμβολο της Πίστεως”, είθισται να εκφωνείται από άνδρα υπουργό ή πρέσβη», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά.
«Μακάρι, την Ορθόδοξο πίστη να την υπερασπίζουν σήμερα και πρόσωπα που θεσμικά βρίσκονται εν υπεροχή, υπηρετούντες τα συμφέροντα του Λαού», κατέληξε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, κ. Ιωάννης.
Δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος, για το «πρωτόγνωρο» θέμα ανάγνωσης του «Πιστεύω» της Εκκλησίας μας από γυναίκα, έκανε και η καθηγήτρια της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Κούκουρα.
ΠΗΓΗ:
ΑΠΕ - ΜΠΕ
*****
Η ΦΩΦΩ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ “ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ”
Της Μαρίας Αντωνιάδου
========
Για πρώτη φορά στην νεότερη εποχή μια γυναίκα ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως κατά τη διάρκεια της γιορτής της Ορθοδοξίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Πρόκειται για την κυρία Φώφη Γεννηματά, Αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, η οποία χθες ως εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας συμμετείχε στην τέλεση της πανηγυρικής λειτουργίας και της θριαμβευτικής αναστύλωσης των Εικόνων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο για να θυμίζει την νίκη της Ορθόδοξης πίστης επί της αίρεσης των εικονομάχων.
Και πρόκειται για μια παράδοση η οποία ανετράπη μόλις χθες, παρά το γεγονός ότι γνωστές γυναίκες της πολιτικής σκηνής του τόπου όπως η κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη, Αννα Διαμαντοπούλου, Μαριέτα Γιαννάκου και η αείμνηστη Αγγελική Λαΐου άλλοτε υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Εκκλησιών επισκέφθηκαν πολλές φορές και με διάφορες αφορμές το Πατριαρχείο αλλά το πρωτόκολλο παρέμενε αναλλοίωτο.
«Δεν είναι παράδοξο το γεγονός που σχολιάζετε. Αντιθέτως, θα λέγαμε ότι εντάσσεται στο κλίμα της ημέρας, εφ΄όσον ανάμεσα στον εκτενή κατάλογο των ονομάτων που μνημονεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία, την ημέρα αυτή, επειδή αγωνίστηκαν για την ορθή πίστη, αναφέρονται και αρκετές γυναίκες» δηλώνει στο «Βήμα» η καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κυρία Δήμητρα Κούκουρα.
Και προσθέτει: «Όπως είναι γνωστό, οι πρωταγωνίστριες για την αποκατάσταση των Εικόνων και στις δύο φάσεις των διωγμών υπήρξαν οι αυτοκράτειρες Ειρήνη (787) και Θεοδώρα (843). Βεβαίως, η κυρία Γεννηματά δεν έχει άμεση σχέση με τις πολιτικές δομές του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους του 8ου και 9ου αιώνα.
Ωστόσο στην λειτουργία εκπροσωπούσε την ελληνική κυβέρνηση και πολύ περισσότερο τον ελληνικό λαό που κατά την παράδοσή του τηρεί τα της Ορθοδόξου Πίστεως και θέλει και οι άρχοντές του να κάνουν το ίδιο. Αυτή την έννοια έχει και η ομολογία του Συμβούλου της Πίστεως, του «Πιστεύω» από τους πολιτικούς, όταν συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία».
Οπωσδήποτε, τονίζει η εξειδικευμένη στα θέματα της θέσης της γυναίκας στον Χριστιανισμό κυρία Κούκουρα «ξένισε το γεγονός ότι στον Πατριαρχικό Ναό εκφώνησε το «Πιστεύω» μια γυναίκα πολιτικός ενώ παλαιότερα γυναικείες εκπροσωπήσεις είχαν παρακαμφθεί και η σειρά δόθηκε στον επόμενο τη τάξει παρευρισκόμενο πρέσβη της Ελλάδος.
Στο σημείο αυτό, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε την σύγχρονη αναθεώρηση του ρόλου των γυναικών μέσα στην ζωή και το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για τα θέματα αυτά».
Η ίδια η κυρία Γεννηματά στην αρχή δεν γνώριζε τι συνέβαινε. «Το έμαθα», λέει στο «Βήμα», «αργότερα από τους συνεργάτες του Παναγιοτάτου. Είναι, προσθέτει, μεγάλη τιμή για μένα. Στη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να είμαι η πρώτη γυναίκα που διαβάζει το «Πιστεύω».
Ευχαριστώ τον Παναγιότατο για τη μεγάλη αυτή τιμή. Ολοι μας παίρνουμε δύναμη από τη θρησκεία μας, παίρνουμε δύναμη από την Ορθοδοξία για να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Τέτοιες στιγμές, πρέπει να σκεπτόμαστε την ιστορία αυτού του τόπου και να μην απογοητευόμαστε».
ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”,
Το Βήμα
No comments:
Post a Comment