ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
ή ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΕΚΔΥΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ;
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============
Δεν μας έχει συνηθίσει σε υπεύθυνες και προσεκτικές τακτικές ο κ. Δρούτσας. Γι’ αυτό ακούμε με πολύ σκεπτικισμό την απάντησή του στη Βουλή για τη στάση του ΥΠΕΞ αναφορικά με την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στον “σημείο μηδέν” στο Μανχάταν.
Είναι θερμή η παρουσία του, όπως μας εξήγησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος!
Ποιος ξέρει; Μπορεί εκείνη την ημέρα που επισκέφθηκε το Σεβασμιότατο ο εξοχότατος υπουργός εξωτερικών να είχε ψηλό πυρετό ή να μην μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του επειδή - μετά τη συνάντησή του με το Σεβασμιότατο - σκόπευε να αμοληθεί στα μαγαζιά της Νέας Ιερσέης και αυτό ακριβώς ήταν που του προκαλούσε ιδιαίτερη ευφορία.
Ας μιλήσουμε όμως σοβαρά. (Στο βαθμό - τέλος πάντων - που μπορεί κάποιος να μιλά σοβαρά για θιασώτες του σχεδίου Ανάν).
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι - σε αυτό το θέμα - το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θα κινηθεί μέσα στις σωστές συντεταγμένες.
Η διακριτική παρακολούθηση του θέματος της ανεγέρσεως του Αγίου Νικολάου είναι η ορθή στάση, εκ μέρους του Ελληνικού ΥΠΕΞ, επειδή είναι θέμα, που όσον τη νομική του πτυχή, αφορά τις ΗΠΑ, αλλά και η επίκληση της διακριτικής προσοχής και παρακολούθησης του θέματος, μπορεί να σημαίνει και εύσχημο τρόπο απαλλαγής της Ελληνικής κυβέρνησης από τις ευθύνες της με το πρόσχημα ότι: “Ξέρετε; Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά”.
Ποιο από τα δύο συμβαίνει;
Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ
===============
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και οι αρμόδιες αρχές μας στις ΗΠΑ «παρακολουθούν με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία» το ζήτημα της ανακατασκευής του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Μανχάταν που βρισκόταν στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης, ενημερώνει τη Βουλή ο υπουργός Δημήτρης Δρούτσας με αφορμή σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνη.
Ο κ. Κολοκοτρώνης κατέθεσε την ερώτηση, ζητώντας από την ελληνική Πολιτεία στήριξη των προσπαθειών που καταβάλει η Αρχιεπισκοπή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής, προκειμένου να της επιτραπεί η ανοικοδόμηση του ναού, ο οποίος καταστράφηκε το 2001 με το τρομοκρατικό χτύπημα στους «Δίδυμους Πύργους».
Το ζήτημα της ανακατασκευής του ιστορικού ναού τέθηκε πλέον σε νομική βάση μετά τη μήνυση, που κατέθεσαν στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν, στις 14 Φεβρουαρίου, η Ενορία του Αγίου Νικολάου Νέας Υόρκης και η Αρχιεπισκοπή κατά της Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης και Νέας Iερσέης, καθώς επίσης και εναντίον οποιουδήποτε άλλου φορέα ή ατόμου, με στόχο την προώθηση του αιτήματος για ανοικοδόμηση στο «Σημείο Μηδέν».
Σε αυτή την ύστατη λύση, όπως την χαρακτήρισε, κατέφυγε η Αρχιεπισκοπή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της, επειδή η Λιμενική Αρχή, της οποίας η δικαιοδοσία εκτείνεται στην περιοχή του «Σημείου Μηδέν», «απαρνήθηκε την από μακρού συμφωνία με την Εκκλησία για την ανέγερση του ναού στο Σημείο Μηδέν, κατέλαβε το οικόπεδο του Αγίου Νικολάου, εμπόδισε την πρόσβαση της Εκκλησίας σε αυτό, και αρνείται να έχει οποιονδήποτε διάλογο ή συνάντηση με την Ενορία ή την Αρχιεπισκοπή».
Το ζήτημα, όπως επισημαίνει ο κ. Δρούτσας στο έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή, «είναι κατ΄ εξοχήν θέμα εσωτερικής αρμοδιότητας των ΗΠΑ, έχει, όμως ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για την ελληνική ομογένεια και τη μεταναστευτική ιστορία της». Προσθέτει δε ότι την πρωτοβουλία και τη διαδικασία ανακατασκευής του Ιερού Ναού έχει και χειρίζεται η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής σύμφωνα με την εσωτερική έννομη τάξη των ΗΠΑ.
«Οι ελληνικές αρχές εκφράζουν παγίως προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής το αδιάπτωτο ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας για το ιδιαίτερα σημαντικό έργο το οποίο επιτελεί, περιλαμβανομένων και των άοκνων προσπαθειών της για την ταχεία και ευτυχή έκβαση της ανακατασκευής του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου», καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών.
ΠΗΓΗ:
Αναγραφές,
ΑΠΕ - ΜΠΕ
No comments:
Post a Comment