Wednesday, July 1, 2020

ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΝΙΚΟΛΑΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ


ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΝΙΚΟΛΑΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ
=====

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Ο Ζωοποιός Σταυρός, Δεκέμβριος 2019, Αρ. τεύχους 132-141, Περιοδική Εκδοση της Ιεράς Μονής Σταυροβουνιου, σς. 119.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μια θαυμάσια, από πολλές απόψεις, έκδοση της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου.

Περιέχει ποικίλα άρθρα ορθόδοξης πνευματικής ζωής, που έγραψαν ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος, και άλλοι πατέρες της Μονής.

Παρόλον ότι η έκδοση της Ιεράς Μονής δεν έχει τμήμα που μπορεί να χαρακτηριστεί αφιέρωμα, εντούτοις, στην παρούσα έκδοση, υπάρχει πληθώρα εξαιρετικά εύστοχων και ουσιαστικών κειμένων αναφορικά με την λίαν επικίνδυνη αίρεση των ημερών μας τον Νεονικολαιτισμό.

Την φοβερή αυτή αίρεση έλεγξαν, με εμβρίθεια, θεολογικές μορφές όπως ο π. Θεόκλητος Διονυσιάτης, ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, ο π. Θεόδωρος Ζήσης και άλλοι. 

Η σύγχρονη αυτή αίρεση καταδικάστηκε ομόφωνα και από τις 20 Μονές του Αγίου Όρους. 

Δυστυχώς εξακολουθεί να συνιστά θανάσιμο κίνδυνο για την Ορθοδοξία. 

Γι’ αυτό είναι απολύτως επιβεβλημένο να συνεχίζεται ο έλεγχός της για να προφυλάσσονται ψυχές υπέρ ων Χριστός, ο μόνος αληθινός Θεός, απέθανεν.

Μου είναι ειλικρινής εκτίμηση ότι ο π. Θεόδωρος Ζήσης έχει την πιο σφαιρική κατανόηση της αίρεσης του Νεονικολαιτισμού και της αλληλένδετης κακοδοξίας της Νεοορθοδοξίας. 

Δεδομένης, μάλιστα, της θεολογικής του βαρύτητας, αλλά και της ικανότητάς του να διοργανώνει συνέδρια, ευχής έργο θα ήταν να αναλάβει την πρωτοβουλία να διοργανώσει συνέδριο, για να αναλύσει σε βάθος τον αιρετικό χαρακτήρα του Νεονικολαιτισμού και της Νεορθοδοξίας.

Επιστρέφουμε στην παρουσίαση του περιοδικού “Ο Ζωοποιός Σταυρός”.

Εξαίρετο το κείμενο του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Αθανάσιου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, που επιγράφεται “Περί ιεραποστολής”. 

Πρόκειται για μια ουσιαστικά θεολογική ανάλυση των σχέσεων Οικουμενισμού και Νεονικολαιτισμού. 

Η πιο οξυδερκής και διεισδυτική ανάλυση της σχέσης των δύο αιρέσεων που έγινε μέχρι τώρα. 

Το κείμενο του Αγίου Καθηγουμένου “Η εσχάτη Αποστασία εις τας ημέρας μας προετοιμάζει το πεδίον δράσεως του Εσχάτου Αντιχρίστου και περί της κορυφώσεως του εγκλήματος των ανθρωποκτονιών μέσω των εκτρώσεων”, είναι ένα δεύτερο κείμενο για τον Νεονικολαιτισμό του Αγίου Καθηγουμένου. Πολύ αξιόλογο κείμενο.

Ένα τρίτο κείμενο της έκδοσης, που αφορά τον Νεονικολαιτισμό, είναι ένα θαυμάσιο κείμενο του κ. Χριστόδουλου Βασιλειάδη, που επιγράφεται “Νικολαιτισμός τότε και σήμερα”.

Στο τεύχος υπάρχουν, επίσης, άλλα κείμενα εναντίον του Οικουμενισμού και του Νεονικολαιτισμού σημαντικών Αγίων της Εκκλησίας, Ακαδημαικών θεολόγων και Γερόντων, όπως ο Γέροντας Θεόκλητος Διουνυσιάτης, ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κοτσώνης, ο Γέροντας Γερμανός Σταυροβουνιώτης, ο Άγιος Πορφύριος, το περιοδικό "Σωτήρ", ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος και ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ευθυμίου, Καθηγητής πανεπιστημίου.

Στο τεύχος υπάρχει αναφορά στην δίκαιη βράβευση, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, Αρχιμανδρίτου Αθανασίου, του μεγάλου Γέροντα της Εκκλησίας της Κύπρου τα τελευταία εβδομήντα χρόνια.

Ταπεινή μας άποψη είναι ότι η έκδοση θα ήταν πιο άρτια και πιο οργανωμένη αν υπήρχαν ενότητες των κειμένων καθώς και περιεχόμενα.

Ευχής έργο θα ήταν αν η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου εξέδιδε βιβλίο στο οποίο να δημοσίευε όλα τα σπουδαία άρθρα που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς για τον Νεονικολαιτισμό και ένα δεύτερο για τον Οικουμενισμό.

No comments:

Post a Comment