Sunday, July 12, 2020

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΛΙΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;


ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΛΙΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πρόσφατα αναφερθήκαμε στην Ανακοίνωση της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής η οποία πολύ ορθά αποφάσισε ότι δεν είναι αποδεκτή ορθοδόξως η επιβολή ορίου ηλικίας για τους επισκόπους.

Γιατί, όμως, η επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής εξέδωσε αυτή την Ανακοίνωση;

Άρχισε να δημιουργείται κίνημα από τους ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την διασφάλιση των οικονομικών τους δικαιωμάτων. 

Καταρχήν ζητούν να έχουν ουσιαστικό λόγο στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, επειδή -συν τοις άλλοις- κινδυνεύει άμεσα το συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα. Κάθε ενορία στέλλει μηνιαίως 500 περίπου ευρώ για το ταμείο συνταξιοδότης των ιερέων.

Το ταμείο αυτό κινδυνεύει άμεσα και οι ιερείς είναι φυσικό να ανησυχούν σοβαρά για το θέμα.

Παράλληλα υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τις μεθοδεύσεις του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, ο οποίος θεωρείται ο άνθρωπος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ και ο υπεύθυνος για τα χρήματα που στέλλει η Εκκλησία της Αμερικής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αυτή την περίοδο, ο π. Αλέξανδρος βρίσκεται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών των ΗΠΑ για τα οικονομικά προβλήματα της Αρχιεπισκοπής και ιδιαίτερα για τα αφορώντα την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν.

Η οικονομική καχεξία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και οι καταγγελίες για τα οικονομικά σκάνδαλα προκαλούν -ως εικός- μεγάλο σκανδαλισμό μεταξύ των κληρικών, αλλά και των λαϊκών, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ως εδώ όλα είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα;

Ότι στην επαινετή τους προσπάθεια να υπάρχει οικονομική διαφάνεια στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οι κληρικοί, αλλά και οι λαϊκοί, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής βγάζουν στην επιφάνεια το προτεσταντικό τους φρόνημα και αρχίζουν να θέτουν αιτήματα που άπτονται της ορθόδοξης διδασκαλίας και των Ιερών Κανόνων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην Εκκλησία της Αμερικής.

Κατά την Αρχιεπισκοπία του Σεβασμιώτατου πρώην Αμερικής κ. Σπυρίδωνα δημιουργήθηκε μια οργάνωνη (GOAL= Greek Orthodox American leaders) με στόχο να τον εξωθήσει σε παραίτηση, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε διάφορα θέματα και δη το σεξουαλικό σκάνδαλο στην Θεολογική Σχολή στην Βοστώνη.

Αλλά η οργάνωση GOAL δεν περιορίστηκε να θέσει επιτακτικά ορισμένα διοικητικής φύσεως θέματα. Ζήτησε χειροτονία εγγάμων επισκόπων και έθεσε ακόμη θέμα χειροτονίας γυναικών.!!!

Η αξίωση των ιερέων των ΗΠΑ τώρα να τεθεί όριο ηλικίας των επισκόπων κινείται στο ίδιο κλίμα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής γεννήθηκε από τον Μελέτιο Μεταξάκη, ανδρώθηκε από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και ολοκλήρωσε την δομή και το ήθος της από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο.

Αυτό -φυσικά- σημαίνει ότι εκπροτεσταντίσθηκε μέχρι μυελού οστέων.

Και σε αυτό ακριβώς συνίσταται το ουσιαστικό της πρόβλημα.

Δεν είναι μόνο -όπως αφελώς νομίζουν ορισμένοι- απλά η στάση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του εξ απορρήτων του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου. 

Δεν είναι μόνο η οικονομική της παρακμή και η περιορισμένη της εμβέλεια στα δρώμενα της Αμερικανικής κοινωνίας. 

Ούτε μόνο η αδυναμία της να υπερασπιστεί τα δίκαια του Ελληνισμού στα κέντρα αποφάσεων των ΗΠΑ.

Όλα αυτά φυσικά είναι σοβαρώτατα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά, ακόμη και αν όλα τα πιο πάνω αντιμετωπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα έχει σοβαρώτατο έλλειμμα ορθοδόξου ομολογίας και παρουσίας στις ΗΠΑ και προς αυτή την κατεύθυνση κυρίως πρέπει να στραφεί η προσοχή όλων.

No comments:

Post a Comment