Saturday, July 4, 2020

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Ο ΖΩΟΠΟΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 142- 149


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
______

“Ο Ζωοποιός Σταυρός”, Περιοδική έκδοση της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, Μάιος 2020, Αρ. Τεύχους 142-149, σς. 94.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το παρόν τεύχος του περιοδικού “Ο Ζωοποιός Σταυρός”, τεύχος 142-149, περιέχει ποικίλα θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος.

Παρόλον ότι το περιοδικό δεν  έχει αφιερώματα, τα πλείστα του άρθρα σε αυτό το τεύχος, αναφέρονται πρωτίστως στον Οικουμενισμό, τον Παπισμό και δευτερευόντως στον Νεονικολαιτισμό.

Το πρώτο άρθρο του περιοδικού είναι του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, Αρχιμανδρίτου Αθανασίου και αναφέρεται στην εορτή της Ανάστασης.

Το δεύτερο άρθρο της έκδοσης επιγράφεται “Η Μία Εκκλησία, Είναι δυνατόν ο “Παπισμός” να είναι Εκκλησία;” Ο Άγιος Καθηγούμενος αποδεικνύει γιατί δογματικά, αλλά και ιστορικά, είναι αδύνατον ο Παπισμός να χαρακτηρίζεται Εκκλησία.

Στην συνέχεια παρατίθεται ο βίος των 13 Οσιομαρτύρων της Καντάρας και των 800.000 μαρτύρων της Σερβίας που μαρτύρησαν ποικιλοτρόπως στα χέρια των Παπικών.

Ακολουθούν κείμενα του π. Γεωργίου Μεταλληνού, του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ, η μνημειώδης επιστολή του Γέροντος Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου στον Πατριάρχη Αθηναγόρα για τον Οικουμενισμό, άρθρο του Αγίου Πορφυρίου για τον Νεονικολαιτισμό, κείμενο του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη για τον Οικουμενισμό, ο βίος του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, ο βίος του Αγίου Ιωάννη της Κροστάνδης και ένα εξαιρετικό αντιπαπικό άρθρο του Αγίου Ιωάννη της Κροστάνδης καθώς και αλλά ψυχωφελή κείμενα.

Καταπληκτική έκδοση. 

Ελπίζουμε ότι η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου θα εκδώσει σε ξεχωριστά βιβλία όσα εξαίρετα άρθρα δημοσίευσε για τον Οικουμενισμό, τον Παπισμό και τον Νεονικολαιτισμό.

No comments:

Post a Comment