Saturday, December 7, 2019

Η ΑΝΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ


Η ΑΝΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, παραθέσαμε κείμενο που δείχνει την άνθηση της -υπό το Πατριαρχείο της Ρωσσίας- Αυτόνομης Εκκλησίας της Ουκρανίας, παρά την εμπερίστατη κατάσταση που βρίσκεται. 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά για το θέμα.

Κατανοούμε ότι εκχώρησε Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας και ότι η απόφαση αυτή είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη.

Αυτό, όμως, δεν διαφοροποιεί το γεγονός ότι η Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας, που λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Πατριαρχείου Ρωσσίας, είναι μια πολύ ανθηρή Εκκλησία και προπαντός απολύτως κανονική.

Βεβαίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο -και δη ο Παναγιώτατος προσωπικά- δεν αρνείται ότι η Αυτόμονομη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι απολύτως κανονική και γι’ αυτό επαναλαμβάνει συχνά ότι σήμερα στην Ουκρανία δεν υπάρχει κανένας σχισματικός.

Δεν αρκεί όμως αυτό.! 

Επιβεβλημένο είναι ο Παναγιώτατος να επιδιώξει να βρεθεί κάποια -οπωσδήποτε σύμφωνη με τους Ιερούς Κανόνες- φόρμουλα, ώστε όλες οι Ορθόδοξες ομάδες της Ουκρανίας να ενταχθούν σε Πατριαρχείο της Ουκρανίας.

Απλά δεν συμφέρει την Ορθόδοξη Εκκλησία να υπάρχουν παράλληλες και αντιμαχόμενες Δικαιοδοσίες στην Ουκρανία.

Ούτε είναι προς το συμφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν γένει να υπάρχει μία ανθηρή Δικαιοδοσία στην Ουκρανία, η οποία με αφορμή την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, προωθεί αποφασιστικά την παγίωση Πανορθόδοξου Σχίσματος και την ανάδειξη του Πατριαρχείου Ρωσσίας σε "Τρίτη Ρώμη".

2 comments:

  1. Γελάει ο κόσμος με το "αντικειμενικό" δημοσίευμα που υιοθετήσατε κιόλας ασμενως και προθυμως. Εάν σας ενδιέφερε θα ανατρέχατε σε επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι εκατοντάδες ενορίες έχουν μετακινηθεί στην αυτοκέφαλη εκκλησία της Ουκρανίας και μάλιστα η μετακίνηση είναι σταθερή και διαρκής.

    ReplyDelete
  2. το ουκρανικό σε αριθμούς:
    https://apologhtika.blogspot.com/2019/12/blog-post_8.html

    ReplyDelete