Tuesday, December 3, 2019

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ ΠΑΤΡΩΝ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΠΑΤΡΩΝ κ. ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΟ
=====

Σεβασμιώτατε Πατρών,

Γνωρίζουμε ότι είστε παραδοσιακός Ιεράρχης, με ανάστημα, που διατυπώνει ορθόδοξο λόγο.

Γνωρίζουμε, επίσης, την αφιλοχρηματία και την γενναιοδωρία σας και την ολόθυμη στήριξη που παρέχετε στους καλούς κληρικούς της Μητρόπολής σας.

Σήμερα θα μας επιτρέψετε υικά και με κάθε σεβασμό να επισημάνουμε ότι ο Παποπροτεσταντικός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στους ναούς είναι απαράδεκτος.

Συγκεκριμμένα επισημάναμε ότι υπάρχει χτυπητός Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος γύρω από την εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα, στον ομώνυμο περικαλλή ναό της Πάτρας, όπως δείχνει η φωτογραφία που προτάσσεται της ανάρτησης. 

Πρόκειται για μεγάλο ατόπημα, που μαρτυρεί βαθύτατη εκκοσμίκευση.

Δεν υπονοούμε, Σεβασμιώτατε, ότι εσείς προσωπικά είστε υπεύθυνος γι’ αυτό. Ασφαλώς και δεν μπορείτε να ελέγχετε σε κάθε στιγμή τι κάνουν οι ιερείς ή οι επίτροποι ή όποιος άλλος είναι υπεύθυνος για την διακόσμηση των ναών.

Μπορείτε, όμως, να εξαπολύσετε εγκύκλιο ή να νουθετήσετε σε Ιερατικό Συνέδριο τους εφημέριους της Μητροπόλεως σας -οι πλείστοι εκ των οποίων είναι ευλαβέστατοι κληρικοί- να μην επιτρέπουν αυτά τα αίσχη στους ναούς, έστω και αν οι πιστοί δεν αντιδρούν, επειδή είναι εθισμένοι από τα ηλεκτρονικά ή έντυπα ΜΜΕ, να τα βλέπουν ως απαραίτητο ή έστω αποδεκτό διάκοσμο των Χριστουγέννων.

Επιτρέψετε μου, Σεβασμιώτατε, εξομολογητικά να σας πω ότι ζούσα για 24 συνεχή χρόνια στις ΗΠΑ και μαράζωνε η καρδιά μου όποτε πήγαινα να εκκλησιαστώ, επειδή έβλεπα όλα αυτά τα φαινόμενα εκκοσμίκευσης. Μονολογούσα: Πότε θα επιστρέψω στην πατρίδα που δεν υπάρχουν αυτά τα ξενόφερτα και αλλότρια του ορθόδοξου ήθους φαινόμενα.

Περιττόν να σας περιγράψω την πλήρη  απογοήτευση και πικρία μου επειδή -άμα τη επιστροφή μου- διαπίστωσα σε πόσο μεγάλη έκταση αυτά παρατηρούνται δυστυχώς στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Σας παρακαλώ θερμά και υικά, με όλο το σεβασμό και την αγάπη που γνωρίζετε ότι τρέφω προς το σεπτό σας πρόσωπο, να δώσετε άμεσα εντολή όλα αυτά Αγγλοαμερικάνικα μπιχλιμπίδια να απομακρυνθούν άμεσα από τους ναούς της Μητροπόλεως σας.

Γνωρίζουμε, Σεβασμιώτατε, ότι αυτά τα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες Μητροπόλεις. Από εσάς, όμως, έχουμε άλλες προσδοκίες, διότι αποδεδειγμένα είστε παραδοσιακός Ιεράρχης.

Σας παρακαλούμε θερμά να μη μας απογοητεύσετε.

Με πολύ σεβασμό και υική αγάπη,

Παναγιώτης Τελεβάντος

No comments:

Post a Comment