Tuesday, September 19, 2017

ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΟΣΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ;



ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΟΣΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ; 

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Με το παρόν άρθρο συνεχίζουμε τη συζήτηση σχολίου της κυρίας Λωρίτου στο ιστολόγιό μας http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2017/09/blog-post_32.html που αρχίσαμε χθες.

Με το χθεσινό άρθρο είδαμε ότι οι Οικουμενιστές Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν είναι μόνον τρεις αλλά οκτώ. Πέραν από αυτούς τους οκτώ ουδείς άλλος Μητροπολίτης μπορεί να θεωρηθεί συνειδητός Οικουμενιστής.

Βεβαίως υπό σοβαρή κατηγορία ότι είναι Οικουμενιστές είναι και όσοι έλαβαν μέρος στη Σύνοδο της Κρήτης και υπέγραψαν τις κακόδοξες αποφάσεις της.

Πόσοι, όμως, από αυτούς έχουν συνείδηση ότι υπέγραψαν κάτι το αιρετικό;

Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας λ.χ. και ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος της Εκκλησίας της Κύπρου, με άρθρα που δημοσίευσαν μετά τη Σύνοδο της Κρήτης, εξήγησαν ότι με την υπογραφή του κειμένου 6 με κανένα τρόπο δεν υιοθετούν τη θεωρία των κλάδων.

Άλλωστε ποιος πιστεύει ότι ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ είναι νεωτεριστής ή Οικουμενιστής ιεράρχης; Βεβαίως μας πότισε μεγάλη απογοήτευση επειδή υπέγραψε τα κακόδοξα Κείμενα της Συνόδου της Κρήτης. Μάλιστα θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω ότι η δική μου πικρία γι' αυτό το φοβερό ατόπημα είναι πολύ μεγάλη επειδή για τον Σεβασμιώτατο Καστορίας έτρεφα και τρέφω τον πιο βαθύ σεβασμό.

Αλλά γιατί υπέγραψε τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης;

Ο Σεβ. Ναυπάκτου μας γνωστοποίησε το λόγο. Πολλοί αρχιερείς που υπέγραψαν το κακόδοξο κείμενο 6 της Συνόδου της Κρήτης δεν θεώρησαν απαράδεκτο τον όρο “Εκκλησίες” για τις αιρετικές παραφυάδες επειδή τον όρο χρησιμοποιούσαν -με τη συμβατική του έννοια- πολλοί θεολόγοι στο παρελθόν εν οις και οι συντηρητικοί πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι (Τρεμπέλας, Μπρατσιώτης κτλ.) και όχι επειδή δέχονται -καθ’ οιανδήποτε έννοια- τη θεωρία των κλάδων που διαποτίζει το διαβόητο Κείμενο 6 της Συνόδου της Κρήτης.

Γι’ αυτό η ενδεδειγμένη στάση έναντι των Μητροπολιτών που υπέγραψαν τα κακόδοξα κείμενα της Συνόδου της Κρήτης πρέπει να είναι η προσπάθεια να πειστούν να ανακαλέσουν τις υπογραφές τους και να δώσουν σαφείς δημόσιες εξηγήσεις.

Δεν είναι αργά μια επιτροπή που θα αποτελείται από το βαρύ πυροβολικό των αντιοικουμενιστών (π. Θεόδωρο Ζήση, π. Γεώργιο Μεταλληνό, κ. Δημήτριο Τσελεγγίδη, π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο, π. Πέτρο Χίρς, π. Σεραφείμ Ζήση κτλ., με τη συμμετοχή ίσως και του Σεβ. Ναυπάκτου και άλλων παραδοσιακών ιεραρχών) να επισκεφθεί τους Μητροπολίτες που πήραν μέρος στη Σύνοδο της Κρήτης και να τους εξηγήσει αναλυτικά τις ενστάσεις για το κείμενο 6 και για άλλα κακόδοξα κείμενα της Συνόδου ώστε να ανακαλέσουν -με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο- την υπογραφή τους.

Θα συνεχίσουμε και θα ολοκληρώσουμε μεθαύριο.

5 comments:

  1. Νά αναφέρω και εγώ κ. Τελεβάντο κάτι το Καρμιρικό -- ασφαλώς δέν είναι μονο του Καρμίρη ,αλλά πίστη και πρακτική της εκκλησίας -- οτι δηλαδή ακόμα καί τά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως συντάχθηκαν ως απαντήσεις στίς αιρέσεις της εποχής δηλαδή Αρειανισμό καί Μονοφυσιτισμό Υπήρχε καί μία παράξενη αίρεση του Σαβέλιου που όριζε την Αγία Τριάδα όχι ως πρόσωπα καί υποστάσεις , αλλά ως τρόπους υπάρξεως του ενός Θεού Δηλαδή η κάθε εποχή έχει τις προκλήσεις της , αυτός είναι καί ο λόγος της δογματικής έκφρασης της εκκλησίας Αλλιώς γιατί νά επιδοθεί η εκκλησία σέ ένα τέτοιο αγώνα , μήπως χάριν μιάς φιλολογίας ; Αλλωστε τότε τα ταξίδια δέν γίνονταν μέ αερόπλανα , αλλά ήταν επίπονα καί επικίνδυνα καί οπωσδήποτε δέν περιείχαν καί συναυλίες Μία συνήθεια ή αστοχία της γλώσσας καί μόνο δέν μπορούν να την αγρεύσουν οι αιρετικοί οικουμενιστές μέσα στίς πονηρές ημέρες που ζούμε και νά την κάνουν πίστη της εκκλησίας ερχόμενη σέ αντίθεση μέ τό Σύμβολο της Πίστεως τό επικυρωθέν καί ξαναεπικυρωθέν απο τόσες Συνόδους Τουλάχιστον γιά τον ένα εκ των σεβαστών κατα τάλλα επισκόπων που αναφέρετε, δηλαδή τον σεβ.Ιωήλ Εδέσσης υπάρχουν οι ενδείξεις οτι δέν συλλαμβάνει τις προκλήσεις τις εποχής --ας τό πούμε έτσι κομψά ....! Έστειλε τον π.Ευθύμιο Τρικαμηνά , ως πρόεδρος επιτροπής , στό Συνοδικό απόσπασμα μέ την δικαιολογία οτι " σήμερα που επικρατεί στην εκκλησία ειρήνη " δέν υπάρχει λόγος να γίνεται αντιαιρετικός αγώνας ! Μέ την ίδια δικαιολογία μπορεί νά στείλει καί τον π.Θεόδωρο Ζήση Αλλες μαρτυρίες λένε οτι σέ κήρυγμά του είπε οτι δεν έχει σημασία πού ανήκει κάποιος αρκεί νά κάνει καλά έργα ! Λέγονται αυτά τά λόγια -- αν τά είπε -- σέ μιά εποχή που προσπαθούν νά κάνουν την εκκλησία παράρτημα του υπουργείου πρόνοιας ή που χρησιμοποιούν την φιλανθρωπία ή την οικολογία για νά επιτύχουν τους οικουμενιστικούς των στόχους ; Αλλωστε δέν είναι μόνο τό επιμαχο άρθρο 6 αλλά υπαρχουν καί άλλα άρθρα που επικυρώνουν τά κείμενα του Π.Σ.Ε.
    Εννοείται οτι οι Οικουμενικές Σύνοδοι σύμφωνα μέ τον συλλογισμό μου δέν έχουν έναν επίκαιρο χαρακτήρα , αλλά οπωσδήποτε διαχρονικό Σύμφωνα όμως μέ την πρακτική της εκκλησίας μία Σύνοδος ,που φιλοδοξεί νά λέγεται οικουμενική όπως η Κολυμπάριος ,
    πρέπει νά απαντά στά ερωτήματα καί στίς προκλήσεις της εποχής , που είναι η αίρεση του του οικουμενισμού την οποία βιώνουμε , εκτός καί άν κάποιοι ζούνε σέ άλλον πλανήτη !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βάλτε μεγάλο ερωτηματικό για τις φήμες που αφορούν τον Σεβ. Εδέσσης, κυρία Λωρίτου. Αισθάνομαι πολύ άσχημα που τον έφερα στην πολύ δύσκολη θέση να απολογείται για ένα ατόπημα που ποτέ δεν έπραξε. Μου τηλεφώνησε ο Σεβασμιώτατος και μου έδωσε πλήρεις εξηγήσεις για πολλά θέματα συμπεριλαμβανομένου και του Μηνύματος της Εκκλησίας "Προς το Λαό". Θα αναφερθώ εν εκτάσει στο τηλεφώνημα του Σεβασμιώτατου απόψε.

      Delete
  2. Κύριε Τελεβάντε,
    Σε απάντηση του άρθρου σας ο Μητροπολίτης Εδέσσης π.Ιωήλ δεν πήρε μέρος στην Σύνοδο της Κρήτης, αν και είχε προσκληθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λόγω απαγορεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.Δεν έλαβε μέρος και δεν υπέγραψε κανένα κείμενο.
    Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.
    Αρχιμ. Μάξιμος Χατζής
    Αρχιερατικός Επίτροπος Εδέσσης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έκανα ήδη τη διόρθωση, Πανοσιολογιώτατε. σας παρακαλώ διαβιβάστε τις απολογίες μου στον Σεβασμιώτατο για το ατόπημα.

      Delete
  3. Γιατί όχι ? Ειναι μια ευφυής πρόταση σε καλή κατεύθυνση που μόνο ωφέλεια μπορεί να έχει . Υπό την προϋπόθεση βεβαίως βεβαίως οι εν λόγω να είναι όπως αναφέρει το δημοσίευμα , να μην είναι συνειδητοί οικουμενιστές . Γιατί αν είναι ... όσο θέλεις βρόντα στου κουφού την πόρτα . Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πέραν του κόπου δεν βλέπω τι άλλο χάνεται ...Οθεν καλή η πρόταση ακόμα και σε αυτή την περίπτωση . Είθε το λοιπόν να φωτίσει ο Θεός το "το βαρύ πυροβολικό των αντιοικουμενιστών " και να την κάνουν πράξη .

    ReplyDelete