Thursday, October 1, 2015

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ



ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

“Για πρώτη φορά σήμερα ένας ελληνοκύπριος ιερέας, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, επισκέφθηκε το Τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στη Λάρνακα όπου μετέβησαν για προσκύνημα χίλιοι περίπου Μουσουλμάνοι προσκυνητές τουρκικής καταγωγής με την ευκαιρία του Κουρμπάν Μπαϊράμ, της Εορτής των Θυσιών.

Συνολικά 22 λεωφορεία έφτασαν με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, γύρω στις 11 το πρωί στο τέμενος Χαλά Σουλτάν για προσκύνημα. 
Γύρω στις 12 το μεσημέρι έφτασε στο χώρο ο Πρεσβύτερος Σάββας Χατζηιωνάς, ο οποίος αφού συνομίλησε με τον Μουφτή στη συνέχεια έβγαλε τα παπούτσια του, εισήλθε στο τέμενος και μίλησε στους προσκυνητές.

Ο Πρεσβύτερος Σάββας Χατζηιωνάς ανέφερε ότι «με χαρά βρίσκομαι σήμερα στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και μεταφέρουμε τις ευχές του τόσο στο Μουφτή Αταλάϊ, στους ιμάμηδες αλλά και σε όλους τους πιστούς που έχουν έρθει εδώ στο Τεκκέ για να γιορτάσουν τη Γιορτή των Θυσιών».

Ευχόμαστε κατέληξε ο Πρεσβύτερος Σάββας Χατζηιωνάς «καλή Εορτή των Θυσιών και ειρήνη και ευημερία σε όλους τους συμπατριώτες μας που συμμετέχουν στο προσκύνημα».

Τασσόμαστε υπέρ της ανεξιθρησκείας και της ελεύθερης επιτέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων των οπαδών όλων των θρησκειών στους ευκτήριους οίκους τους.

Αυτό που δεν κατανοούμε είναι για ποιο λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έστειλε αντιπρόσωπο να προσφωνήσει τους Μωαμεθανούς προσκυνητές.

Ας πήγαιναν ελεύθερα στο τέμενος να τελέσουν τη γιορτή τους. Καμιά δουλειά δεν είχε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου να στέλλει τις ευχές τους για μια μουσουλμανική εορτή.

Αλλά εκτός από συγκρητιστικό φαινόμενο αυτού του είδους οι εκπροσωπήσεις προάγουν το κλίμα που αποενοχοποιεί την Τουρκία από τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε.

Υπενθυμίζουμε ότι, ενώ όλα τα τεμένη της ελεύθερης Κύπρου είναι διατηρημένα με έξοδα των Ελληνοκυπρίων, εκατοντάδες ναοί και μοναστήρια της κατεχόμενης Κύπρου είναι λεηλατημένοι και μισοκαταστραμμένοι ή έχουν μετατραπεί σε τεμένη.

Προς τι, επομένως, προάγουμε την προπαγάνδα των Τούρκων;

No comments:

Post a Comment