Sunday, October 18, 2015

Ο κ. Ι. ΦΑΚΑΣ ΚΙ Η ΑΟΡΑΤΗ ΦΑΚΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ



Ο κ. Ι. ΦΑΚΑΣ ΚΙ Η ΑΟΡΑΤΗ ΦΑΚΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Μια πρόσκληση που μου απέστειλε πρόσφατα ο μαθηματικός κ. Ιωάννης Φάκας με έβαλε σε σκέψεις. Πριν παραθέσω τα σχόλια μου, καλό είναι να αναφερθώ στο περιεχόμενο της πρόσκλησης. Πρόκειται για την παρουσίαση ενός βιβλίου του υπό τον τίτλο «Πάσχα των Ορθοδόξων, Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών και Πάσχα των Εβραίων, υπολογισμός με βάση την αστρονομία και μια εισήγηση για διόρθωση». Η όλη εκδήλωση τέλει υπό την αιγίδα της Ι. Αρχιεπισκοπής Κύπρου. 

Το βιβλίο περιέχει πλήθος μαθηματικών υπολογισμών για το Πάσχα των Ορθοδόξων, των Παπικών και των Εβραίων και μια εισήγηση του συγγραφέα για διόρθωση. Δηλώνω εκ των προτέρων ότι δεν κατέχω καθόλου την επιστήμη της αστρονομίας και σηκώνω τα χέρια ψηλά ενώπιον των μαθηματικών υπολογισμών του κ. Φάκα. Όμως αλλού εστιάζονται οι απορίες μου. 

Ως γνωστόν η Εκκλησία αποφάσισε, άπαξ και διά παντός, τον τρόπο υπολογισμού της ημερομηνίας του Πάσχα στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στα 325 μ.Χ.. Δεν με απασχολεί καθόλου αν ο κ. Ι. Φάκας θέλει να διορθώσει τον τρόπο υπολογισμού του Πάσχα των αιρετικών Παπικών, που περιφρόνησαν σκαιότατα την ίδια την υπογραφή τους κάτω από τα πρακτικά της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, πολύ δε περισσότερο των παρανόμων Ιουδαίων και του ιουδαικού Πάσχα (Φάσκα). Αποτελεί αναντιλέκτως δικαίωμά του αναφαίρετο.

Υπάρχει και κάποια άλλη πτυχή του θέματος που μου εμπνέει ανησυχίες. Η συνάντηση μυρίζει έντονα λαϊκό οικουμενισμό. Προσκλήθηκαν  να απευθύνουν χαιρετισμό, τόσο ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος όσο κι ο εκπρόσωπος του Παπισμού στην Κύπρο (βικάριος) εκλαμπρότατος κ. Ζωρζ Κράι. Στόχος αμετάθετος να είμαστε, ή να φαινόμαστε ότι είμαστε πάντα, μαζί με τους Παπικούς. Ο κ. Ι. Φάκας δεν βλέπει πως έχει πέσει στη φάκα του οικουμενισμού; Δεν αντιλαμβάνεται πώς, μέσω του βιβλίου αυτού και της παρουσίασής του, μετατρέπεται σε νεροκουβαλητή των οικουμενιστικών σχεδιασμών; Κρίμα κι είναι ευσεβής άνθρωπος.

No comments:

Post a Comment