Thursday, October 29, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΑΓΙΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, ΔΕΣΠΟΤΙΚΑ-ΘΕΟΤΟΚΙΟΝ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
______

Αγίου Επιφανίου Κύπρου, Δεσποτικά-Θεοτοκίον, Απόδοσις-Σχόλια Δημήτριος Π. Ρίζος, 2015, σσ. 90.

Του θεολόγου κ. Ανδρεα Κυριακού
=====

Μετροφυλλώ με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το παρόν πόνημα του κ. Δημητρίου Π. Ρίζου διότι πρόκειται, συν τοις άλλοις, για απόδοση στη νεοελληνική λόγων του εν Αγίοις Πατρός ημών Επιφανίου αρχιεπισκόπου Κωνσταντίας της Κύπρου. Το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο περιλαμβάνει λόγους του θεοφόρου Πατρός: α) Εις τα Βάια, β΄) Εις την θεόσωμον ταφήν του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και εις τον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας και την εν τω Άδη του Κυρίου κατάβασιν, μετά το σωτήριον πάθος παραδόξως γενομένην, γ΄) Εις την Αγίαν του Χριστού ανάστασιν, δ΄) Εις την ανάληψιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και ε΄) Εγκώμιον εις την Αγίαν Θεοτόκον. 

Από τον λόγον του Αγίου Εις την εν τω Άδη του Κυρίου κατάβασιν αντιγράφω εν μικρό απόσπασμα: «Τι είναι αυτό; Σήμερα πολλή ησυχία πάνω στη γη. Ησυχία πολλή και ηρεμία λοιπόν, πολλή ησυχία γιατί ο Βασιλεύς κοιμάται. Η γη φοβήθηκε και ησύχασε γιατί ο Θεός σωματικώς κοιμήθηκε και αυτούς που από αιώνες είχαν κοιμηθή τους ανέστησε. Ο Θεός στο σώμα πέθανε και ο άδης τρόμαξε. Ο Θεός για λίγο κοιμήθηκε και όσους ήταν στον άδη τους ανέστησε». 

Η μετάφραση  είναι προσιτή στο μέσο αναγνώστη και μας εισάγει αμέσως στο πνεύμα του Αγίου Επιφανίου, του μαχητή της Ορθοδοξίας και προασπιστή της πίστεως. Μόνο το έργο του Πανάριον, όπου αναφέρεται σε δεκάδες αιρέσεις της εποχής του, μας βοηθά να καταλάβουμε πώς νοιαζόταν νυχθημερόν για την καθαρότητα της πίστεως. Να πρότυπο ποιμένος για τους χαλεπούς καιρους μας όπου ορισμένοι ποιμένες, που θεωρούν ξεπερασμένους τους Αγίους («μεταπατερική Θεολογία» κι όχι μόνο) συναγελάζονται και συμπροσεύχονται μετα των αμετανόητων αιρετικών πλανώντες και πλανώμενοι σκανδαλίζοντας το λαό του Θεού. Από την άλλη το βιβλιο του κ. Ρίζου είναι πρόκληση και πρόσκληση στους εν Κύπρω διατριβούντας, ώστε να προσφέρουμε στο λαό του Θεού σε γλώσσα κατανοητή τα συγγράμματα του Θεοφόρου Πατρός που παραμένουν χωρίς απόδοση στη νεοελληνική. Για μια φορά ευχαριστούμε το φιλόπονο συγγραφέα για τον κόπο του, αλλά και τη φροντίδα του να μας φέρει κοντά στην πατερική σκέψη.

No comments:

Post a Comment