Tuesday, October 20, 2015

ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
=====
            
Με την προ ολίγων ημερών λήξη των εργασιών της Ε΄ Προσυνοδικής Διασκέψεως ολοκληρώθηκε το έργο της Προσυνοδικής Επιτροπής, χωρίς να μπορέσει να καταλήξει σε ομόφωνες αποφάσεις επί των περισσοτέρων θεμάτων, που είχε αναλάβει να επεξεργασθεί. Από τα δέκα θέματα, που έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο και που έγιναν εννέα με την ενοποίηση δύο - «περί των σχέσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς την Οικουμενική Κίνηση» και «προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο» - δεν επεξεργάστηκε καθόλου δύο:

1.      Περί του Αυτοκεφάλου και του τρόπου ανακηρύξεως αυτού και
2.      Περί των Διπτύχων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
            Λόγω αδυναμίας να εξασφαλιστεί ομοφωνία δεν υπογράφτηκαν τα εξής κείμενα:
1.      Η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.
2.      Περί του κοινού εορτασμού του Πάσχα.
3.      Περί των κωλυμάτων του γάμου, και
4.      Περί της κανονικής διευθετήσεως του ζητήματος της Ορθοδόξου Διασποράς.
Μετά από μακρές συζητήσεις και τροποποιήσεις που έγιναν εγκρίθηκαν τα ακόλουθα κείμενα:
1.      Το Αυτόνομο και ο τρόπος ανακηρύξεως αυτού.
2.      Οι σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο, και
3.      Η σπουδαιότητα της νηστείας και της τηρήσεως αυτής.

Τα ατελή αποτελέσματα της Προσυνοδικής Επιτροπής θα πρέπει να εξετασθούν και να εγκριθούν σε νέα Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών εντός του προσεχούς Δεκεμβρίου ή Ιανουαρίου. Όσοι γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση διερωτώνται αν οι πολυετείς διασκέψεις των προσυνοδικών επιτροπών δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ομόφωνες προτάσεις στα έξι από τα εννέα ζητήματα της Συνόδου, πώς θα το επιτύχουν οι Προκαθήμενοι σε δύο – τρεις ημέρες...
Σημειώνεται ότι ο Σεβ. Περγάμου προήδρευσε μόνο στις δύο πρώτες ημέρες των εργασιών της Επιτροπής. Στις υπόλοιπες προήδρευσε ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος υπογράφει και το σχετικό ανακοινωθέν. Ο λόγος που ελέχθη στα μέλη των αντιπροσωπειών ήταν πως ο κ. Ιωάννης ασθένησε...Με ορισμένα μέλη με τα οποία μιλήσαμε μας είπαν ότι οι συνεδρίες με τον κ. Εμμανουήλ πρόεδρο πήγαν πολύ καλά, χωρίς πικρόχολους σχολιασμούς και ειρωνικές παρεμβάσεις στα όσα λέγονταν, αλλά με ευγένεια στον τρόπο, και κατανόηση και σεβασμό προς την άλλη άποψη.

Πέραν των διαφωνιών επί των θεμάτων που υπήρξαν, στην Ε΄ Προσυνοδική Επιτροπή για μιαν ακόμη φορά εμφανίστηκαν τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων εξέφρασε τον προβληματισμό της Ρωσικής Εκκλησίας, γιατί οι υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Ιεράρχες των Ουκρανικών εκκλησιαστικών οντοτήτων στις ΗΠΑ και στον Καναδά πηγαίνουν στην Ουκρανία χωρίς την άδεια του Πατριαρχείου της Μόσχας, έρχονται σε επαφή με τους εκεί σχισματικούς και προβαίνουν σε δηλώσεις «για την δήθεν προθυμία του Φαναρίου να χορηγήσει το αυτοκέφαλο στους σχισματικούς». Επίσης ο κ. Ιλαρίων μιλώντας στη Γενεύη σε Ρώσους πιστούς τους διαβεβαίωσε ότι η Πανορθόδοξη Σύνοδος «δεν θα καινοτομήσει καθόλου, ούτε θα εισαχθεί ένα άλλο ημερολόγιο, ενώ θα επαναβεβαιωθεί η περί νηστείας διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Επίσης η Ρωσική Εκκλησία εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τον τόπο της διεξαγωγής της Συνόδου. «Δεν είναι δυνατό να είναι μια χριστιανική Σύνοδος και πίσω από τον προεδρεύοντα να δεσπόζουν η ημισέληνος και το πορτραίτο του Κεμάλ», σημείωσαν. Τη συγκεκριμένη άποψη είχαν και οι Εκκλησίες της Σερβίας και της Γεωργίας.

Το Πατριαρχείο της Αντιοχείας εξακολουθεί να είναι αμετακίνητο στη θέση του, ότι αν δεν αποχωρήσει από την εκκλησιαστική δικαιοδοσία στο Κατάρ το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων εκείνο δεν θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αντιπροσωπεία του καθυστέρησε να αφιχθεί στη Γενεύη, για να μην συλλειτουργήσουν τα μέλη της με αυτά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων...
Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Τσεχίας εμμένει στο στάτους κβο που έχει δημιουργηθεί με την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Χριστοφόρου. Το Φανάρι αναγνωρίζει ως τοποτηρητή τον 89χρονο Μητροπολίτη Ολομούτς Συμεών, στον οποίο έδωσε και την άδεια να χειροτονήσει βοηθό Επίσκοπο...Όμως το Φανάρι  για να προχωρήσει η Πανορθόδοξη δέχεται αντιπροσωπεία από αυτούς που δεν αναγνωρίζει, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Μιχαλουπόλεως Γεώργιο...
      
Το Πατριαρχείο της Γεωργίας εκφράζει ένα ποίμνιο που έχει υποστεί και υφίσταται πολλές δοκιμασίες και έχει συσπειρωθεί στην μακραίωνη θρησκευτική παράδοσή του.

Το Πατριαρχείο της Σερβίας τέλος τόνισε την άποψη ότι κακώς λέγεται ως αιτιολογία που η Σύνοδος δεν αποκαλείται Οικουμενική, ότι δεν συμμετέχουν οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες. «Όταν το λέμε αυτό είναι ως να δεχόμαστε τη θεωρία των κλάδων. Δεν υπάρχει διηρημένη Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι Μία και Αδιαίρετη» τόνισαν. Επίσης ζήτησαν να αρχίσει επεξεργασία θεμάτων ώστε να διοργανωθεί η 10η Οικουμενική Σύνοδος, στην οποία θα αναγνωριστούν η 8η και η 9η   Οικουμενικές Σύνοδοι. Επίσης σημείωσαν ότι στα χρόνια που κύλισαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την Πανορθόδοξη είναι ξεπερασμένα, ενώ βρίσκονται στην επικαιρότητα άλλα μείζονος σημασίας για τη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών.

No comments:

Post a Comment