Friday, October 2, 2015

ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ



ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ

Του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου
=====

Αλλά ουδέποτε θα αγαπήσουμε την ελεημοσύνη, εάν πριν απ' όλα δεν παραδώσουμε και δεν αφιερώσουμε τους εαυτούς μας στον Θεό. Όταν προηγηθεί αυτό, τότε κατά φυσικό λόγο θα προσφέρουμε και πάντα τα ημέτερα. Όλα όσα κατέχουμε, ώστε να διατεθούν κατά το θέλημά Του. Οτιδήποτε δε και εάν ξεχωρίσουμε εκ των δικών μας, για να δοθούν προς σκοπούς θεάρεστους, ουδέποτε πρέπει να λησμονούμε ότι δίδουμε εξ' όσων ο Θεός μας έδωσε, από τα δικά Του, τα οποία μας έχει εμπιστευθεί.

Η ελεημοσύνη στον απόλυτο βαθμό που έχει ο Θεός τον κάνει όχι μόνο να μας προσφέρει ακαταπαύστως, αλλά αυτή τον έκανε, ένεκεν της Θεϊκής του αγάπης να στείλει τον Μονογενή Του Υιόν και Λόγον εις την γην.

Αυτή η ελεημοσύνη μας συνδέει με τον ουρανό, γι’ αυτό θα τονίσει και πάλιν ο υιός της Αγίας Ανθούσης: “αύτη μήτηρ αγάπης εστίν, αύτη φάρμακον εστί των ημετέρων αμαρτημάτων, σμήγμα του ρύπου της ημετέρας ψυχής, κλίμαξ εις τον Ουρανόν εστηριγμένη, αύτη του Χριστού το Σώμα συνδέει”!

Αλλά μετά απ' αυτά, τα λόγια κρίνονται περιττά, Εκείνο που απομένει είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ως τέκνα του Ελεήμονος Θεού, χρειάζεται να δείχνουμε αυτή την αρετή προς τους εν ανάγκαις αδελφούς μας, αφού ο δρόμος που οδηγεί προς τον Θεό, δεν διέρχεται παρά μέσα από τον ανθρώπινο πόνο...

No comments:

Post a Comment