Saturday, October 3, 2015

ΜΝΗΜΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΕΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ



ΜΝΗΜΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΕΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Απολυτίκιον
Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.

Τετράριθμον σύνταγμα των αθλητών του Χριστού, Δομέτιον μέλψωμεν συν Γρηγορίω πιστοί, Θεότεκνον ένδοξον, ούτοι συν Διογένει ως Τριάδος οπλίται ήλθησαν εν τη Κύπρω, καθελόντες την πλάνην. Αυτών Χριστέ ικεσίαις πάντας ελέησον.

Το πιο πάνω Απολυτίκιο συντέθηκε για τους παντελώς άγνωστους Μάρτυρες Δομέτιον, Γρηγόριον, Θεότεκνον και Διογένη. Γι’ αυτούς μας πληροφορεί ο υπ’ αριθμόν 163 χειρόγραφος κώδικας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που είναι Ευαγγελιστάριο του 12ου αιώνος. Τους είχε εντοπίσει ο μ. θεολόγος Χαράλαμπος Ασσιώτης και το γεγονός δημοσιεύθηκε στον «Ζωοποιόν Σταυρόν», περιοδική έκδοση της Ι.Μ. Σταυροβουνίου (αρ. 71,σελ. 56) στα 1990. 

Πρόκειται για τέσσερις νέους μάρτυρες, δηλαδή χριστιανούς που πέθαναν για την πίστη τους στα χρόνια που οι μωαμεθανοί κτυπούσαν ανελέητα το νησί, δηλ. από το 649-965 μ.Χ.. Τότε οι αιμοβόροι πολεμιστές του «προφήτη» σφάζανε χωρίς δισταγμό όποιον αρνιόταν να προσχωρήσει στη ματοβαμμμένη τους πλάνη. Οι Άγιοι αυτοί ομολόγησαν, ενώπιον των απίστων, το Χριστό και έδωσαν γι’ αυτόν τη ζωή τους, όπως τόσοι άλλοι. Τα ονόματά τους όμως λησμονήθηκαν με την πάροδο του χρόνου για 800 τόσα χρόνια. Είναι πρέπον σήμερα να τους τιμήσει η κατά Κύπρον Εκκλησία του Χριστού και οι απανταχού Ορθόδοξοι. 

Μήπως όμως οι μωαμεθανοί, που τους σφάξανε τότε, αλλάξανε καθόλου; Κάθε άλλο. Απλώς θυμίζω το νεομάρτυρα Ευγένιο Ροντιόνωφ, που σφάξανε στη Τσετσενία οι οπαδοί του Ψευδοπροφήτη στα 1995. 

Κι όμως! Τρέχουν ταγοί της Εκκλησίας και δωρίζουν το «ιερόν Κοράνιον», δηλαδή το βιβλίο που βρίζει κι αρνιέται τον Σωτήρα Χριστό, για το όνομα του οποίου σφαγιάστηκαν οι νέοι μάρτυρες κι οι νεομάρτυρες της Εκκλησίας! Κι όλο συνeδριάζουν και συνδιασκέπτονται με τους μωαμεθανούς σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Υφηλίου. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζετε. Μ’ όλα αυτά τα τερτίπια γλύτωσαν από τον όλεθρο που τους ετοιμάζουν οι Τζιχαντιστές (οπαδοί του «ιερού πολέμου») οι ….χριστιανοί της ταλαίπωρης Συρίας!!! Αξίζει να συνεχίσουν με αμείωτους ρυθμούς τις ανταλλαγές επισκέψεων. Θα κάμψουν και τον τελευταίο γενειοφόρο ματοβαμμένο χασάπη του Τζιχάντ, ώστε να πετάξει μακριά τη χαντζάρα.!!!

No comments:

Post a Comment