Tuesday, December 24, 2013

ΗΧΗΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΝΙΚΟΛΑΙΤΕΣ



ΗΧΗΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΝΙΚΟΛΑΙΤΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ το πατριαρχικό μήνυμα για τα Χριστούγεννα.

Το μήνυμα του Παναγιότατου εκφράζει την πίστη της Εκκλησίας για τα θέματα των προγαμιαίων σχέσεων, του γάμου ως σχέσεως ετεροφυλοφίλων προσώπων, την πίστη ότι η ανθρωπίνη ζωή αρχίζει εξ άκρας συλλήψεως και την ανάγκη στήριξης του θεσμού της οικογένειας για την ομαλή ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Το μήνυμα του Παναγιότατου είναι σαφέστατο. Είναι λίαν επίκαιρο και αποδέκτες του είναι πολλοί και κυρίως οι κάθε είδους Νεονικολαίτες που λυμαίνονται την ορθόδοξη ευσέβεια και διαστρέφουν την πίστη της Εκκλησίας και για το πότε αρχίζει η ζωή και για τις κάθε είδους σαρκικές σχέσεις και για το μυστήριο του γάμου. 

Το πατριαρχικό μήνυμα γέμισε χαρά όλους τους πιστούς για τις ορθόδοξες και σαφέστατες θέσεις που διατυπώνει.

Μακάρι πάντοτε από το Φανάρι να εκπέμπονται αυτού του είδους τα μηνύματα.

Ιδού ένα απόσπασμα από το εξαίρετο πατριαρχικό μήνυμα:

“Ο τα πάντα Δημιουργήσας συγκατέβη να γεννηθή ως Βρέφος και να γαλακτοτροφηθή υπό της Παρθένου. Ούτως ετίμησε την παρθενίαν και την μητρότητα, την πνευματικήν και την φυσικήν. Δια τούτο ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος προτρέπει: «γυναίκες παρθενεύετε, ίνα Χριστού γένησθε μητέρες» (Λογος ΛΗ', Εις τα Θεοφάνεια, PG 36, 313A). 

Και ώρισεν ο Κύριος την συζυγίαν του άρρενος και του θήλεος εν τη ευλογημένη οικογενεία. Αυτός ο θεσμός της χριστιανικής οικογενείας αποτελεί το κύτταρον της ζωής και την θερμοκοιτίδα της υγιούς ψυχικώς και σωματικώς αναπτύξεως των τέκνων. Ως εκ τούτου, αποτελεί οφειλήν της Εκκλησίας αλλά και καθήκον της ηγεσίας εκάστου λαού η δια ποικίλων τρόπων ενίσχυσις του θεσμού της οικογενείας. 

Δια να αναπτυχθή εν παιδίον υγιώς και ομαλώς απαιτείται μία οικογένεια όπου ο ανήρ και η γυνή ζουν αρμονικώς, ως εν σώμα, μία σαρξ, μία ψυχή, υποτασσόμενοι ο ένας προς τον άλλον.        

Είμεθα βέβαιοι ότι πάντες οι πνευματικοί και εκκλησιαστικοί ηγέται, ως άλλοι αγραυλούντες ποιμένες, αλλά και οι ιθύνοντες τα του κόσμου, γνωρίζουν και αποδέχονται την θείαν αλήθειαν και πραγματικότητα ταύτην, την οποίαν διακηρύττομεν από του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κατά τα εφετεινά Χριστούγεννα. Πάντες οφείλομεν να ενθαρρύνωμεν την δημιουργίαν και την λειτουργίαν των φυσιολογικών οικογενειών δια να αναπαράγουν υγιείς ψυχικώς και χαρούμενους πολίτας, πλήρεις αισθημάτων ασφαλείας, στηριζομένους εις το αίσθημα της προστασίας του ισχυρού και προστατεύοντος πατρός και της στοργικής και αγαπώσης μητρός. Οικογενείας, εις τας οποίας θα αναπαύεται ο Θεός. Προσκαλούμεν και προτρεπόμεθα άπαν το πλήρωμα της Αγίας Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας όπως πολιτευόμενον αξίως της ης εκλήθη κλήσεως πράττη παν το δυνατόν δια την στήριξιν του θεσμού της οικογενείας. 

No comments:

Post a Comment