Monday, December 23, 2013

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - "Ο ΖΩΟΠΟΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ", ΤΕΥΧΟΣ 112-121



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_____________

“Ο Ζωοποιός Σταυρός”, Δεκέμβριος 2013, Αρ. Τεύχους 112-121, Περιοδική έκδοση της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, Λευκωσία, Κύπρος, σσ. 681-792.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Δοκιμάζουμε πραγματική πνευματική αγαλλίαση κάθε φορά που λαμβάνουμε το περιοδικό “Ο Ζωοποιός Σταυρός" της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου.

Το παρόν τεύχος καταπιάνεται με πολλά θέματα, αλλά το κέντρο βάρους της θεματολογίας των κειμένων του αφορά τον γάμο, τις προγαμιαίες σχέσεις, την ομοφυλοφιλία, τις εκτρώσεις, την αντισύλληψη, την εγκράτεια του αντρογύνου, την τεκνογονία, το διαζύγιο, τα κωλύματα της ιερωσύνης κτλ..

Σε όλα τα πιο πάνω θέματα η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου ομολογεί ορθόδοξα την πίστη μας.

Η παρούσα έκδοση της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, η οποία εξεδόθη σε 10,000 αντίτυπα και παρέχεται δωρεάν, έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

Με βαθύτατη οδύνη οι πιστοί πληροφορήθηκαν πρόσφατα τις καθαρά αντιχριστιανικές θέσεις του μ. μοναχού Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, ο οποίος σε απομαγνητοφωνημένη συνομιλία του με προσκυνητές εμπαίζει την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου επειδή προσπαθεί να κατηχήσει ορθόδοξα το λαό του Θεού και να αποτρέψει τις εκτρώσεις.

Οι πλανεμένες θέσεις του μ. Μοναχού Ιωσήφ Βατοπαιδινού για πολλά θέματα -και δη για το θέμα της εγκράτειας των συζύγων και για την τεκνογονία-, ήταν γνωστές από δεκαετίες και προκαλούσαν βαθύτατη θλίψη στους πιστούς και σοβαρό πρόβλημα στους πνευματικούς που σέβονται την διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ομολογούμε όμως ότι ουδέποτε αναμέναμε ότι θα γινόταν προσπάθεια θεολογικής κατοχύρωσης των εκτρώσεων μέχρι τον τρίτο μήνα της κυήσεως.

Η ανάγκη αποκήρυξης των κακοδοξιών του μ. Ιωσήφ είναι απολύτως επιβεβλημένη εκ μέρους των πνευματικών γόνων του, τουτέστιν του Σεβ. Λεμεσού και των Βατοπαιδινών.

Από τον Γέροντα Εφραίμ  αναμένουμε να αποκηρύξει επιπλέον τις πρόσφατες θλιβερές δηλώσεις που έκανε για το αποδεκτό της συμπροσευχής ακόμη και με αλλόθρησκους μια θέση που ουδέποτε πιστεύαμε ότι θα διετύπωνε.

Ο Γέροντας Εφραίμ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μας, συνοικότροφος, συμφοιτητής και προσωπικός καρδιακός φίλος μας και στο παρελθόν πρωτοστάτησε στον αγώνα εναντίον του Οικουμενισμού. 

Εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας για τις θέσεις που διατύπωσε και αναμένουμε να τις αποκηρύξει όπως πρέπει να κάνει για όλες τις πλανεμένες θέσεις που πρέσβευε για την τεκνογονία και για την εγκράτεια των συζύγων και φυσικά για τις εκτρώσεις ο μακαριστός μοναχός Ιωσήφ Βατοπαιδινός.

Αλίμονον αν από τα μοναστήρια εκπορεύονται αυτές οι αντιασκητικές και αντορθόδοξες θέσεις.

Γι’ αυτό θερμές είναι οι ευχαριστίες μας προς τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο και την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου επειδή βρίσκονται ακλόνητοι στις επάλξεις του χρέους και ομολογούν ορθόδοξα για όλα τα θέματα της πίστης μας.

Η έκδοση κοσμείται με ωραιότατες εικόνες, πίνακες και κρητιδογραφίες -έργα με κάρβουνο και παστέλ- όλα έργα των πατέρων της Μονής.

No comments:

Post a Comment