ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________
Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Η ύπαρξι της ψυχής, Eκδόσεις «Υπακοή», Αθήνα 2017, σσ. 431.
Του κ. Ανδρέα Κυριακού, θεολόγου
=====
Είναι γνωστό ότι ο μετανεωτερικός κόσμος στον οποίο ζούμε έχει κολλήσει στην ύλη, όπως το στρείδι στο βράχο, ιδίως τώρα που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινότητα, κι όλα θέλει να τα ερμηνεύει υλιστικά. Αντιπαρατασσόμενος στο γίγαντα του υλισμού ο καλός συγγραφέας είναι εξοπλισμένος με ένα πλήθος επιχειρημάτων που αντλεί από την Αγία Γραφή αλλά και τη διαχρονική ανθρώπινη πείρα κι εμπειρία.
Είναι γνωστό ότι οι υλιστές στη Σοβιετική Ένωση πολέμησαν με πάθος την πίστη στο Θεό, τη μέλλουσα ζωή και την αθανασία της ψυχής. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Αμερικανός πρόεδρος Θ. Ρούζβελτ σε μια συνομιλία του με το Σοβιετικό υπουργό Λιτβίνωφ τον ρωτά: -Κύριε Λιτβίνωφ, όταν αντιληφθείτε ότι ο θάνατός σας πλησιάζει, θα έχετε το θάρρος, μισή ώρα πριν από αυτόν να εξακολουθήτε να μην πιστεύετε σε Θεό, σε μέλλουσα ζωή και στην αθανασία της ψυχής; Κι ο Λιτβίνωφ κράτησε μελαγχολική σιωπή».
Σ’ αυτούς που ταυτίζουν τον εγκέφαλο με τη ψυχική ζωή απαντά λέγοντας: «Μερικοί σ’ όλη τους τη ζωή πνευματικά υγιείς, αποδείχθηκε σε νεκροτομία ότι είχαν σημαντικές βλάβες του εγκεφάλου και το αντίθετο, οι εγκέφαλοι μερικών αθεράπευτων παραφρόνων δεν είχαν υποστή ούτε την παραμικρή βλάβη»! Για να γίνεται πλέον εύληπτο από τον αναγνώστη το βιβλίο είναι μεθοδολογικά χωρισμένο σε κεφάλαια. Μεγάλη έκταση δίνει στα τρία κεφάλαια που επιγράφονται «Εγκέφαλος και ψυχή Α΄, Β΄, Γ΄». Εκεί αναφέρεται στους συσχετισμούς μεταξύ ηλεκτρονικού εγκεφάλου (κουμπιούτερ), ανθρώπινου εγκεφάλου και ψυχής. Μ’ ένα χείμαρρο παραδειγμάτων απαντά στις υλιστικές ενστάσεις και μας βοηθά να εννοήσουμε τη διαφορά εγκεφάλου και ψυχής.
Ενδιαφέροντα πράγματα μαθαίνουμε από το κεφάλαιο «Έμβρυα, βρέφη και ψυχή». Περιγράφοντας το γνωστό περιστατικό με τον Τίμιο Πρόδρομο που «σκίρτησε εν αγαλλιάσει» στην κοιλία της μητέρας του της Ελισάβετ (όπως αναφέρεται στο ιερό Ευαγγέλιο) μας μεταφέρει το γεγονός ότι «έφτασε και η επιστήμη στις μέρες μας να προσεγγίση το θέμα αυτό: ολοφάνερη μάθησι της ψυχής κατά την εμβρυική και βρεφική ηλικία. Ποιός μαθαίνει, αφού ο εγκέφαλος δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένος; Αναμφίβολα η υπάρχουσα ψυχή».
Όποιος, λοιπόν, έχει την όρεξη να φυλλομετρήσει το παρόν πόνημα του πανοσιολογιώτατου συγγραφέα θα γεμίσει τη φαρέτρα του με βέλη αλλά και θα γνωρίσει εκ του σύνεγγυς τη φτώχεια των υλιστικών θεωριών.
No comments:
Post a Comment