ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ π. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Στο βίντεο της ανάρτησης ο π. Θεόδωρος Ζήσης ασκεί αυστηρή -πλην όμως δίκαιη- κριτική στο Ανακοινωθέν της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους για τη Σύνοδο της Κρήτης.
Αν συγκριθεί το Ανακοινωθέν της Ιεράς Κοινότητος για τη Σύνοδο της Κρήτης με τα Ανακοινωθέντα που εξέδιδε το Άγιον Όρος στο πρόσφατο παρελθόν διαπιστώνει την τεράστια διαφορά ομολογιακής παρρησίας που το διαπνέει.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι το ομολογιακό φρόνημα του Αγίου Όρους έχει εν πολλοίς διαβρωθεί από το Πατριαρχείο, είτε με τη συναισθηματική προσκόλληση ορισμένων Μονών στο άρμα του Πατριάρχη, είτε επειδή ο Πατριάρχης διατηρεί φάκελλο σοβαρών καταγγελιών σε βάρος ορισμένων ηγουμένων τον οποίο δεν χρησιμοποιεί για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση από τα σαπρόφυτα αλλά για να τους έχει στο χέρι, είτε επειδή ορισμένα μοναστήρια φοβούνται ότι και τα ίδια, αλλά και τα μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας, θα μπουν σε μεγάλες περιπέτειες αν ανοίξουν μέτωπο με το Πατριαρχείο.
Εξ ου και το Ανακοινωθέν της Ιεράς Κοινότητας για τη Σύνοδο της Κρήτης είναι διανθισμένο με κολακείες προς τον Παναγιώτατο που εκθέτουν τους συντάκτες του και είναι διατυπωμένο με ψοφοδεή γλώσσα που αποκαρδιώνει τους πιστούς.
Ορθόν, όμως, είναι να λάβουμε υπόψη ότι το Ανακοινωθέν έχει πολλά ομολογιακά στοιχεία επειδή ασκεί πολλαπλή κριτική -με το γάντι της κολακείας έστω- στις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης. Και αυτό είναι θετικό στοιχείο επειδή συνδράμει την προσπάθεια πολλών Εκκλησιών, επισκόπων και άλλων αντιοικουμενιστών θεολόγων που ζητούν αναθεώρηση των λανθασμένων αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης.
Αντί να παραπλανεί εξόφθαλμα, όπως το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος “Προς το λαό”, που μιλά για “φανταστικούς λόγους δογματικής ακριβείας”, το Ανακοινωθέν της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους εντοπίζει τα αρνητικά σημεία των κειμένων της Συνόδου της Κρήτης και ζητά τη διασάφησή τους. Θα ήταν φυσικά πιο ορθό να ζητά τη διόρθωσή τους και να μη είχε τον ψοφοδεή χαρακτήρα που το διαπνέει, αλλά ας μην υποτιμούμε τα θετικά του στοιχεία.
No comments:
Post a Comment