ΣΑΦΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
ΕΘΝΟΠΡΕΠΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΟΥ
==============
«Το εθνικό θέμα της Κύπρου δυστυχώς δεν πηγαίνει καθόλου καλά», τόνισε σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ενώ στέλνει μήνυμα στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη «να μην δεχθεί διεθνή διάσκεψη προτού επιλυθούν τα εσωτερικά προβλήματα με τους Τουρκοκυπρίους».
Πρόσθεσε πως «εάν δεν βρούμε λύση στα εσωτερικά δεν είναι ορθό διότι θα πιεσθούμε αφόρητα, δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε έναντι των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και η λύση που θα επιβληθεί θα είναι σε βάρος του κυπριακού λαού και δεν θα περάσουν πολλά χρόνια και η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί».
«Δεν νομίζετε πως αυτή είναι μεγάλη κουβέντα;», ρωτήθηκε, για να απαντήσει: «Ασφαλώς και είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά εάν δεν προσέξουμε και κάνουμε λάθος, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια». Και τόνισε: «Αλλα λάθη σημαίνει τουρκοποίηση της Κύπρου».
Στην ερώτηση αν ο κ. Χριστόφιας κρατά καλά, είπε ότι «επειδή δεν είμαι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν μπορώ να ξέρω λεπτομέρειες, αλλά τουλάχιστον βάσει των δηλώσεων που κάνει δεν πρόκειται να δεχθεί λύση η οποία δεν θα εξυπηρετεί τον λαό και δεν θα είναι λειτουργική και βιώσιμη». Συμπλήρωσε δε, πως «εάν αυτές οι προτάσεις δεν είναι φραστικές, τότε πάμε καλά».
Στην ερώτηση: «36 χρόνια τώρα πού κάνουμε λάθος και δεν λύνεται το θέμα;», είπε ότι «έχουμε ξεφύγει από τη σωστή γραμμή» και εξήγησε πως «το πρόβλημα της Κύπρου είναι η εισβολή και η κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εχουμε σιγά-σιγά ξεφύγει από αυτή τη θέση και κάνουμε το πρόβλημα διακοινοτικό. Δεν έχουν τσακωθεί οι δύο κοινότητες. Οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έζησαν επί αιώνες θαυμάσια, ευτυχισμένα, δεν είχαμε ούτε έχουμε θρησκευτικό πρόβλημα στην Κύπρο. Το πρόβλημα είναι η εισβολή. Η Τουρκία εισέβαλλε και κατακρατεί παράνομα το 37% του εδάφους».
Υπογράμμισε πως «οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα, βάζουν μαξιμαλιστικές θέσεις» και πρόσθεσε πως «παρόλο ότι η βάση ήταν ομοσπονδιακή, έχουν ξεφύγει οι Τούρκοι από τη βάση και θέλουν συνομοσπονδία και κάτι χειρότερο, κι αυτά ακούγονται από τα πιο επίσημα χείλη: τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά κι από τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων. Μιλούν περί δύο λαών, δύο κρατών, δύο εθνών, καταλαβαίνετε ότι δεν πάμε για συμφωνία».
Στην ερώτηση σε ποιες γραμμές θα επιθυμούσε να κινηθεί η σημερινή ηγεσία της Κύπρου, είπε: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού» και τόνισε πως «πρέπει το Κυπριακό να επανατοποθετηθεί στη βάση του, γιατί εδώ είχαμε τη χειρότερη μορφή εισβολής και κατοχής, με πολλούς νεκρούς, αγνοούμενους, πρόσφυγες κι έχουμε ξεφύγει από αυτή τη γραμμή και παρουσιάζεται ως διένεξη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κι αυτό είναι ψέμα. Ο λαός μας είναι πολύ καλός και απεδείχθη αυτό όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα και ήλθαν οι Τούρκοι από εδώ, πήγαμε εμείς από εκεί.
Οταν πήγαμε να δούμε τα σπίτια μας, οι Τουρκοκύπριοι μας προσκαλούσαν να φάμε, να πιούμε μαζί τους, το ίδιο και οι δικοί μας, που σημαίνει ότι ο λαός δεν έχει πρόβλημα μεταξύ του, το πρόβλημα είναι στη κορυφή, είναι στην Τουρκία η οποία θέλει να ελέγχει γεωπολιτικά τη Μέση Ανατολή κι ολόκληρη την Κύπρο».
Αναφορικά με το ποια θα ήταν η δίκαιη και βιώσιμη λύση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επεσήμανε ότι «το ενιαίο κράτος, η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία κατοχυρώνεται. Ενα Δημοκρατικό Σύνταγμα βάσει του πληθυσμιακού πόσους βουλευτές μπορεί να βγάζει η τουρκική πλευρά, πόσους υπουργούς πρέπει να έχει ανάλογα με τον πληθυσμό και να υπάρχει το ενιαίο κράτος, ένα κράτος το Κυπριακό, μία ιθαγένεια την Κυπριακή και τα πάντα να είναι κοινά». Και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ μικροί για να διαιρεθούμε και να κάνουμε δύο κράτη».
Σχετικά με το αν είναι στο πρόγραμμά του να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, απάντησε: «Νομίζω όχι, δεν υπάρχει λόγος. Μου είχαν κάνει πρόταση μόλις ανέλαβα τη διεύθυνση της Εκκλησίας. Είπα ότι μία επίσκεψη πρέπει να ετοιμαστεί καταλλήλως για να επιτύχει. Οταν όμως έχασε τις εκλογές ο αείμνηστος Παπαδόπουλος και ήλθε στην εξουσία ο κ. Χριστόφιας, επειδή η πολιτική άλλαξε και οι εκπρόσωποι της Ομογένειας πάντοτε έχουν την σύμφωνο γνώμη τους με αυτήν της κυβέρνησης, περίττευε πλέον η παρουσία μου εκεί και ούτε λίγο, ούτε πολύ, μου άφησαν να εννοηθεί ότι δεν χρειάζεται να έλθεις, οπότε αντιλαμβανόμενος αυτά ούτε και που επιθυμώ να έλθω».
ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων “Ρομφαία” (Συντάχθηκε από το Θεόδωρο Καλμούκο)
No comments:
Post a Comment