Tuesday, December 1, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ, ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟ


 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Αγαπητέ κ. Βικέτο,


Εικάζω ότι θα είδατε, ψες βράδυ, την τηλεοπτική συνέντευξη του Πανιερώτατου Κύκκου κ. Νικηφόρου στον τηλεοπτικό σταθμό Sigmalive.


Εικάζω, επίσης, ότι συμμερίζεστε την πλήρη απογοήτευσή μου για το επίπεδο της συνέντευξης.


Είναι φανερό ότι κ. Τσουρούλλης, που πήρε την συνέντευξη από τον Πανιερώτατο Κύκκου, δεν έχει, ούτε εξ αποστάσεως, αντίληψη των όσων αφορούν το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο.

Οι ερωτήσεις, που υπέβαλλε στον Πανιερώτατο, ήταν παιδιαριώδεις και βοηθούσαν τον Μητροπολίτη Κύκκου να απαγγέλλει -ανενόχλητος και χωρίς κριτικό έλεγχο- τις αθεολόγητες θέσεις που διατυπώνει στο βιβλίο του.


Παρόλη την κυριολεκτικά αξιοθρήνητη παρουσία του Πανιερώτατου, οφείλω να ομολογήσω, ότι με εξέπληξε λίαν ευχάριστα η ταπείνωση και η σεμνότητα που εξέπεμπε ο Μητροπολίτης Κύκκου.


Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η πρόσκλησή του σε σας να πάτε να τον συναντήσετε στο Μετόχι του Αγίου Προκοπίου στην Λευκωσία, για να συμφιλιωθείτε, ώστε και ο ίδιος να μπορεί να στέκει άξια μπροστά στο Άγιο Θυσιαστήριο, αλλά και εσείς να μπορείτε να κοινωνείτε άξια.


Όταν κάποιος απολογείται για το λάθος του ποτέ δεν ταπεινώνεται. 


Αντίθετα εξυψώνεται και στα μάτια του Θεού και στα μάτια των ανθρώπων.


Στο Μετόχι του Αγίου Προκοπίου, όμως, κ. Βικέτο, δεν πρέπει να πάτε ΜΟΝΟ για να αλληλοσυγχωρηθείτε, όπως οφείλετε να κάνετε, ως άνθρωπος και προπαντός ως χριστιανός.


Είναι επιβεβλημένο να πάτε και ως δημοσιογράφος και να πάρετε από τον Πανιερώτατο σοβαρή συνέντευξη και όχι συνέντευξη της πλάκας, όπως αυτή που του πήρε ο κ. Τσουρούλλης.


Είναι αναγκαίο να διερευνηθούν οι προθέσεις του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κύκκου κ. Νικηφόρου, αλλά και των άλλων πέντε αρχιερέων που αντιτάχθηκαν στην απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των 3/5 της Ιεράς Συνόδου.

Συγκεκριμένα, το ποίμνιο της Εκκλησίας αναμένει εναγωνίως να πληροφορηθεί αν οι Μητροπολίτες Κύκκου και Ταμασού μεθοδεύουν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, την δημιουργία Σχίσματος.


1.) Θα σταματήσουν, άραγε, και κάτω από ποιες προϋποθέσεις το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου;


2.) Θα σταματήσουν οι δύο Κυκκώτες αρχιερείς(Κύκκου και Ταμασού) να συλλειτουργούν με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο;

3.) Αν τυχόν έχουν πρόθεση να διακόψουν το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου ή να αρνηθούν να συλλειτουργήσουν με τον Μακαριώτατο, θα τους ακολουθήσουν, άραγε, στην ίδια πορεία και οι Ιωσηφίτες επίσκοποι (Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και Θεοφιλέστατος Αμαθούντος Νικόλαος);


4.) Ποια στάση θα τηρήσει ο Πανιερώτατος Μόρφου; Θα αρνηθεί εφεξής να συλλειτουργεί με τον Μακαριώτατο και θα διακόψει το μνημόσυνό του, σε περίπτωση που συλλειτουργήσει με τον Μακαριώτατο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο;


Αυτά είναι τα ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης και πλήρους διασάφησης.

Βεβαίως, ο Πανιερώτατος Κύκκου είπε χίλια, μύρια και εύθυμα, στην συνέντευξή του, για τα οποία θα μπορούσε να κληθεί να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. 


Με δεδομένη, όμως, την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Κύπρου, η οποία λήφθηκε με πλειοψηφία των 3/5 των Ιεραρχών μας, λίγη σημασία έχει πια η αναίρεση των λαθών του Πανιερώτατου.


Θα την κάνουμε φυσικά, δεν υπάρχει θέμα, αλλά δεν επείγει να απαντηθούν όσα αντικανονικά και αντορθόδοξα διατύπωσε ο Πανιερώτατος.


Είμαι απολύτως πεπεισμένος, ότι δεν θα χρειαζόμουν περισσότερα από 10 -το πολύ 15 λεπτά-, για να κολλήσω κυριολεκτικά στον τοίχο τον Πανιερώτατο, για όσα αξιοθρήνητα είπε στην συνέντευξή του. 

Σε κάθε περίπτωση, αν εσείς, κ. Βικέτο, θεωρείτε σκόπιμο να στριμώξετε τον Πανιερώτατο για όσα αθεολόγητα είπε, κάντε ότι σας φωτίσει ο Θεός.


Σας παρακαλώ θερμά να σπεύσετε να ανταποκριθείτε προφρόνως στην πρόσκληση του Πανιερώτατου και στην δική μου παράκληση, για να διερευνηθούν σε βάθος οι προθέσεις των 6 αρχιερέων.


Με εκτίμηση,


Παναγιώτης Τελεβάντος

2 comments:

  1. Κύριε Τελεβάντε , δεν σας κάνει εντύπωση η σιγή ιχθύος που κρατάει ο Λεμεσού , αφήνει τον Κύκκου και Ταμασού να εκτίθενται για προσωπικό όφελος του για την επόμενη μέρα .
    Γ.Γ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καταρχήν τίποτε δεν με εκπλήττει για το τι κάνει ο Λεμεσού αλλά και εσείς να μην είστε τόσο σίγουρος ότι ξέρετε τι κάνει και γιατί το κάνει

      Delete