Saturday, October 24, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Διαβάσαμε, στην ιστοσελίδα “Ρομφαία”, ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος μνημόνευσε σήμερα στην Θεία Λειτουργία τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, Προκαθήμενο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Οι άκρω δακτύλω αψάμενοι του κανονικού δικαίου και όσοι διαθέτουν έστω και στοιχειώδεις γνώσεις της ορθόδοξης Εκκλησιολογίας, κατανοούν ότι η μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφανίου από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου κατά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία έγινε η χειροτονία του Θεοφιλέστατου επισκόπου Αρσινόης κ. Παγκράτιου, σημαίνει πλήρη αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Κύπρου.


Απλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι μία Εκκλησία αναγνωρίζει μια άλλη ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία από την μνημόνευσή της από τον Προκαθήμενό της κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας.

Άγνωστο -μέχρι στιγμής- τυγχάνει αν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος είχε εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη ή την σιωπηρή αποδοχή των συνοδικών επισκόπων της Εκκλησίας της Κύπρου, για την σημερινή του απόφαση να μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνιο.

Το απολύτως βέβαιο είναι ότι οι άγιοι Συνοδικοί, ακόμη και αν δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την απόφαση του Μακαριώτατου Κύπρου, η μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφανίου έγινε κατά την διάρκεια συλλείτουργου και των 17 αρχιερέων της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Επομένως και οι υπόλοιποι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισαν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.


Ερώτηση: Αυτό ισχύει και αν τυχόν κάνουν δήλωση με την οποία θα αποδοκιμάζουν την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστομου;


“Εις ουδέν ωφελεί αλλά μάλλον θόρυβος γίνεται” μια τέτοια δήλωση

1.) εκτός αν ζητήσουν την σύγκληση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των μελών της Ι. Συνόδου για να ανακληθεί η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου 


2.) ή σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσουν τέτοια απόφαση, αν διακόψουν το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, που μνημονεύουν σε κάθε Θεία Λειτουγία που τελούν.

Αν οι τυχόν διαφωνίες τους περιοριστούν σε δηλώσεις του τύπου 


1.) “μα δεν είχαμε ενημερωθεί” 


2.) ή “είχαμε αποφασίσει να τηρήσουμε ουδέτερη στάση” 


3.) ή δεν αναγνωρίζω την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας” κτλ. 


το ποίμνιο της Εκκλησίας θα τις εκλάβει -και πολύ ορθά- ως προσπάθεια να εξασφαλίσουν ανεμπόδιστη την ροή εκατομμυρίων ρουβλίων στα ταμεία ορισμένων Μητροπόλεων και δη στα ταμεία των Μητροπόλεων Λεμεσού, Ταμασού και Κύκκου.

Όχι ως πραγματική διαφωνία με την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.


Τα πιο πάνω ως πρώτο σχόλιο για την μνημόνευση σήμερα του Μακαριώτατου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, κατά την διάρκεια του Συνοδικού συλλείτουργου στην Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης, κατά το οποίο χειροτονήθηκε επίσκοπος ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Αρσινόης κ. Παγκράτιος.


Θα επανέλθουμε -συν Θεώ- μόλις γνωστούν περισσότερες πληροφορίες.


Για την ώρα μαθαίνουμε ότι ήδη ο Μακαριώτατος Κιέβου κ. Επιφάνιος έστειλε, εκ μέρους της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, μήνυμα ευχαριστίας προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

1 comment:

  1. Άξιος ο Άγιος Κύπρου έστω και αργά. Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, όλες σιγά σιγάοι τοπικές εκκλησίες θα έρθουν σε κοινωνία με την αυτοκέφαλη εκκλησία της Ουκρανίας διότι αυτό είναι το κανονικό και το δίκαιο. Άπαξ και χορηγήθηκε ο τόμος όλα λήγουν.

    ReplyDelete