Monday, August 3, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΝΑΔΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΝΑΔΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Τελευταία χειροτονηθήκαν στην Αρχιεπισκοπή Καναδά τρεις νέοι βοηθοί επίσκοποι.

Δεν γνωρίζουμε κάτι θετικό ή αρνητικό για τους νέους επισκόπους της Εκκλησίας.

Θα σταθούμε μόνον σε ένα σημείο που αφορά και τους τρεις ιεράρχες.

Τα ονόματα που τους δόθηκαν κατά την εις επίσκοπο χειροτονία τους.

Ο ένας ονομάστηκε Βαρθολομαίος, ο δεύτερος Αθηναγόρας και ο τρίτος Ιάκωβος.

Ως Αρχιμανδρίτες έφεραν τα ονόματα Νεκτάριος, Δημήτριος και Αλέξανδρος.

Βεβαίως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα -αντίθετα θα ήταν πρόξενος χαράς- αν οι τρεις επίσκοποι άλλαζαν τα ονόματα τους προς τιμή του Απόστολου Βαρθολομαίου, του απολογητή Αθηναγόρα και του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου.

Δυστυχώς, όμως, οι τρεις νέοι επίσκοποι πήραν τα ονόματά τους προς τιμήν των αρχιοικουμενιστών Πατριαρχών Αθηναγόρα και Βαρθολομαίου και του αλήστου μνήμης διαφθορέα της ορθόδοξης συνείδησης των πιστών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Ιάκωβου Κουκούζη.

Πόσο μας θλίβει διότι η Αρχιεπισκοπή Καναδά, η οποία μέχρι πριν δύο περίπου δεκαετίες ήταν τμήμα της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, βαδίζει -με αποφευκτέα συνέπεια- την οδό της απωλείας του Οικουμενισμού, παρά το αδιέξοδο του συγκρητισμού στο ΠΣΕ και στους Διαχριστιανικούς και Διαθρησκειακούς διαλόγους.

Τα ονόματα των τριών επισκόπων είναι βεβαίως ενδεικτικά του οικουμενιστικού κλίματος που επικρατεί στην Αρχιεπισκοπή Καναδά. 

Δεν είναι, όμως, από μόνα τους, καθοριστικά για να προδικάσουν την ορθόδοξη ή αντορθόδοξη πορεία των τριών νέων επισκόπων της Εκκλησίας.

Στους ίδιους εναπόκειται να πολιτευθούν ορθοδόξως, να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε συμπροσευχές και σε κοινές ποιμαντικές παραστάσεις με αλλόθρησκους και αιρετικούς.

Προσευχόμαστε διακαώς προς τον Κύριο να φωτίζει τους τρεις νέους επισκόπους της Αρχιεπισκοπής Καναδά να είναι και να συμπεριφέρονται ως ορθόδοξοι επίσκοποι και όχι ως εκπρόσωποι της παναίρεσης του Οικουμενισμού που κατατρώγει τα σπλάχνα της Εκκλησίας τα τελευταία 120 χρόνια.

No comments:

Post a Comment