Monday, August 3, 2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΩΣ ΤΖΑΜΙ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑΟΣ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΩΣ ΤΖΑΜΙ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑΟΣ

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
=====

Εχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί, είναι πως έχουμε μία πρόταση από τον Πατριάρχη Σερβίας, η οποία ξεπερνάει τα όρια της λογικής σκέψης και αγγίζει τα όρια της νοσηρής φαντασίας ή απλώς της παναιρετικής οικουμενιστικής του διάθεσης. Προτείνει λοιπόν, χωρίς φόβο Θεού αλλά με απίστευτο θράσος, την τριπλή χρήση της Αγιά-Σοφιάς. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Ειρηναίος υποστηρίζει πως η μόνη δίκαιη λύση – στην περίπτωση που αλλάξει η απόφαση Κεμάλ του 1934 – είναι η Αγία Σοφία να παραμείνει μεν μουσείο, αλλά να δίνεται άδεια για λατρεία όχι μόνο στους Μουσουλμάνους αλλά και στους Χριστιανούς. Δηλαδή να λειτουργεί ως Μουσείο, ως Τέμενος και ως Εκκλησία. Υποστηρίζει συμπληρωματικά ότι “Ο ναός είναι αρκετά ευρύχωρος ώστε όλοι να μπορούν να έχουν χώρο για τη λατρεία τους”, λες και το πρόβλημα έγκειται μόνο στην ύπαρξη του χώρου κι όχι στην παραβίαση των Ιερών Κανόνων της Ορθοδοξίας. 

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα, η Αγία Σοφία είναι Ναός που δημιουργήθηκε από Ορθόδοξους, αποτελεί πρωτίστως το κέντρο αναφοράς της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και σαφέστατα ανήκει στον Άγιο Τριαδικό Θεό της Ορθοδοξίας. 

Έχοντας χάσει την ορθόδοξη και την εθνική μας ταυτότητα, αυτοτιμωρούμαστε και ρίχνουμε το σύμβολο της Ορθοδοξίας σε ξένα και βέβηλα χέρια. Σύμφωνα με τη διάνοιά μας και το περιεχόμενο της καρδιάς μας, ο Χριστός παραχωρεί και τα ανάλογα γεγονότα τα οποία ή θα μας κάνουν γνήσια τέκνα του Δεσπότη Χριστού ή τέκνα της αίρεσης και της ανομίας.

No comments:

Post a Comment