Wednesday, August 5, 2020

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ. Ι. ΚΩΣΤΩΦ, Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
__________

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Η ακρίβεια της Βίβλου, Power on the Tower, έκδ. Άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνος, Ωρωπός 2020, σσ. 224.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σε ανηλεές μαστίγωμα των ανακριβειών, ήγουν των ψεμμάτων κατά της πίστεως της πατροπαραδότου επιδίδεται, μέσα από τις σελίδες του παρόντος βιβλίου ο εκλεκτός και ακούραστος κληρικός. 

Για ποιο πράγμα μιλάμε; 

Μα για το γεγονός ότι τους τελευταίους αιώνες και δη κατά το 19ο και τον 20ο πλείστοι όσοι αντίπαλοι της πίστεως των χριστιανών αποφάσισαν να αποδομήσουν βήμα προς βήμα τις αλήθειες της πίστεώς μας, λέγοντας ότι οι ιεροί ευαγγελιστές και οι λοιποί συγγραφείς της Βίβλου, Παλαιάς τε και Καινής δεν είχαν σχέση με την ιστορία και μας πούλαγαν παραμύθια, “όνειρα, ψέμματα και μίση”, μέχρις ότου εμφανίστηκαν αυτοί για να μας ξεστραβώσουν, να μας πουν ότι οι ιεροί συγγραφείς είναι μια συμμορία που συναγωνίζονταν τον Πινόκιο του γνωστού ιταλικού παραμυθιού! Να που όμως μια Επιστήμη που πατάει στερεά στο έδαφος, η Αρχαιολογία, με τις ανακαλύψεις της, ήλθε και δικαίωσε και δικαιώνει κάθε μέρα που περνάει τους συγγραφείς της Βιβλου, κλείνοντας τα στόματα των κακεντρεχών, ξεγυμνώνοντάς τους σαν το βασιλιά του γνωστού παραμυθιού. 

Ο π. Ιωάννης, οπλισμένος με άφθονο υλικό από το τεράστιο αρχείο του, ρίχνει κατά ριπάς μη αφήνοντάς τους να σηκώσουν κεφάλι. Ένα δείγμα της γραφίδος του καταθέτουμε εδώ: “Ο ευαγγελιστης Λουκάς στις Πράξεις (ιστ΄16-24) αναφέρεται σε «στρατηγούς» ενώπιον των οποίων οδηγήθηκαν οι απόστολοι Παύλος και Σίλας στους Φιλίππους. Οι ανώτατοι άρχοντες της πόλεως των Φιλίππων ονομάζονταν duumviri. Εν τούτοις οι επιγραφές που ανακαλύφθηκαν απέδειξαν ότι ονομάζονταν και «στρατηγοί» για φιλοφρονητικούς λόγους. Ο Ευαγγελιστής ήξερε πολύ καλά τις έγραφε. 

Και ένα άλλο ακόμα: Ο ευαγγελιστής Λουκάς ανέφερε στο Ευαγγέλιο του τον Λυσανία, τετράρχη της Αβιληνής. Ο Άγγλος Ρίτσαρντ Πόκοκ ανακάλυψε τον 18ο αιώνα στην Αβιληνή επιγραφή που μιλούσε για τους Σεβαστούς και για το Λυσανία τον τετράρχη. Σεβαστοί ήταν ο Τιβέριος και η μητέρα του Λιβία, διότι ουδέποτε πριν από αυτόν έφεραν τον τιτλο Σεβαστοί (Αugusti) δύο μέλη στην ίδια οικογένεια. Ο Λουκάς κινείται σε καθαρά ιστορικά πλαίσια. Αξίζει να μελετήσουμε το παρόν βιβλίο, διότι μας οπλίζει επαρκώς κατά παντός αρνητού. Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε όποιον αμφισβητεί “την εν ημίν ελπίδα” και ο καλός π. Ιωάννης Κωστώφ φροντίζει και μας εξοπλίζει δεόντως.

No comments:

Post a Comment