Thursday, March 22, 2018

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΥΣΣΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ ΜΕ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ


ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΥΣΣΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ ΜΕ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ
=====
Πριν από δύο μήνες σάλο είχε προκαλέσει η κίνηση του Ορθόδοξου Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου, ηγούμενου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και στενού συνεργάτου του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, που καταγράφηκε από τον φακό να συνοδεύει παπικό καρδινάλιο στα άγια των αγίων και να του επιτρέπει να προσκυνήσει την Αγία Τράπεζα ουσιαστικά αναγνωρίζοντάς του ιερωσύνη!
Αυτές τις μέρες είχαμε και δεύτερη οικουμενιστική βόμβα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών για την αποστολή και το ευαγγελισμό στην Αρούσα της Τανζανίας (8-13 Μαρτίου 2018).

H εκδήλωση αυτή μάλιστα είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως το πρώτο παγκόσμιο χριστιανικό γεγονός μετά την Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη (19-26 του Ιουνίου 2016) και θεωρήθηκε πως είναι ένα σημαντικό γεγονός που ενθαρρύνει τις χριστιανικές σχέσεις, “αφού συγκεντρώνει στο Άγιο Πνεύμα όλες τις χριστιανικές οικογένειες (Ορθόδοξες, Καθολικές, Προτεσταντικές, Ευαγγελικές και Πεντηκοστιανοί, αντίστοιχες αποστολικές οργανώσεις και Αφρικανικές Εκκλησίες) Ορθόδοξες και Ανατολικές.”
Όπως σε όλες τις προηγούμενες διασκέψεις, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποστολών της Arusha, εκτός από τον θεολογικό προβληματισμό και την ενημερωτική και μαθησιακή διαδικασία, ένα σημαντικό στοιχείο για τους εκπροσώπους του οικουμενιστικού κινήματος που συμμετείχαν ήταν ο πνευματικός και εορταστικός χαρακτήρας της.
Χαρακτηριστικό είναι πως έγινε λόγος για έκφραση της ενότητας που βίωσε με την Πανορθόδοξη Ευχαριστιακή Θεία Λειτουργία που γιορτάστηκε την «Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως»”.
Στο πλαίσιο της Ευχαριστιακής Λειτουργίας, λοιπόν, που χαρακτηρίστηκε ως ένα σημαντικό γεγονός της χριστιανικής πνευματικότητας, “που σηματοδοτεί τη δεδομένη ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού και την προϋπόθεση του μεγάλου ταξιδιού προς οποιαδήποτε ορατή ένωση”, και που σήμερα αποκαλείται «Λειτουργία μετά τη λειτουργία», προεξήρχε ο μητροπολίτης Ελπιδοφόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επισκόπους, ιερείς και λαϊκούς εκπροσώπους της διάσκεψης από όλες τις ορθόδοξες πλευρές που γιόρταζαν, και με την συνοδεία από την αφρικανική χορωδία από νέους φοιτητές του Θεολογικού Τομέα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Ωστόσο, τα πράγματα μάλλον ξέφυγαν πολύ όταν σε μια -όπως χαρακτηρίστηκε-συμβολική χειρονομία ο κ. Ελπιδοφόρος προσεκάλεσε τον Αρμένιο Μητροπολίτη Vicente της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας δίπλα του!
Και σαν να μην έφτανε αυτό η παρουσία του Συρορθόδοξου Πατριάρχη Ιγνάτιου Αφραιμ II, έδωσε άλλη…αίγλη στη διάσκεψη! Ο Ιγνάτιος έγινε ο πρώτος Συροορθόδοξος Πατριάρχης που έδωσε παρών σε τέτοια Παγκόσμια Διάσκεψη Αποστολής. Φυσικά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν ο πρώτος εκκλησιαστικός αξιωματούχος που μίλησε στο συνέδριο της Arusha σε ένα ηχογραφημένο βίντεο στην εναρκτήρια Ολομέλεια, πριν από το Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προς τους συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη της Αποστολής που διαβάστηκε από τον επίσκοπο Brian Farrell, Γραμματέα του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.
Επίσης σύμφωνα με την μακρά παράδοση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, όλοι οι Ορθόδοξοι που παρακολουθούν μεγάλες Οικουμενιστικές εκδηλώσεις έχουν μια συνάντηση, συνήθως πριν από την τελική Ολομέλεια. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου παραδοσιακά συντονίζει αυτές τις συναντήσεις. Και πάλι, ο Μητροπολίτης Ελπιδοφορος κάλεσε τον Πατριάρχη Ιγνάτιο Aφραιμ, να προεδρεύσει.
Το σκανδαλώδες είναι πως οι κινήσεις του Ελπιδοφόρου με τους μονοφυσίτες έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τα εξαπτέρυγα του Φαναρίου που ανέφεραν μεταξύ άλλων πως “οι φονταμενταλιστικές αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές εμπόδισαν μέχρι στιγμής τις εκκλησίες μας να φτάσουν σε μια τελική επίσημη συμφωνία, η οποία τελικά θα ανοίξει το δρόμο προς μια μυστηριακή ένωση. Και μιλάμε για δύο χριστιανικές παραδόσεις που παρά τους 15 αιώνες πλήρους απομόνωσης έχουν διατηρήσει εκπληκτικά παρόμοια πνευματικότητα”.

No comments:

Post a Comment