ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Του κ. Αποστόλου Λακάσα
=====
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Η διαφύλαξη του ποιμαντικού έργου του, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις των καιρών, θα είναι το μεγάλο στοίχημα του διαδόχου του.
Στην επόμενη ημέρα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής αρχίζουν να στρέφουν το βλέμμα οι ομογενείς των ΗΠΑ. Βασικό μέλημα είναι να υπάρξει συνέχεια στο σημαντικό έργο του νυν Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και ταυτόχρονα ο διάδοχός του να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής μας σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, όπου οι ορθόδοξοι αποτελούν δυναμικό κομμάτι της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής και ταυτόχρονα σημαντικό αρωγό της μητέρας Ελλάδας, και κυρίως σήμερα που η χώρα μας δοκιμάζεται από την οξεία οικονομική κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει συμβάλει ιδιαίτερα στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Είναι σημαντικός ο ρόλος του θρησκευτικού ηγέτη, ιδίως στη διατήρηση των συνεκτικών δεσμών της ομογένειας, που έχει φθάσει στην πέμπτη ή και έκτη γενιά, και έχει ενσωματωθεί πλήρως στη χώρα» έλεγε, μιλώντας στην «Κ», επιφανής Ελληνας ομογενής στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος γεννήθηκε το 1928 στη Θεσσαλονίκη. Το 1950 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών με βαθμό άριστα. Το 1960 χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1972 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το 1977 του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1999 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Πλέον, λόγω του προκεχωρημένου της ηλικίας του Αρχιεπισκόπου, η ελληνική ομογένεια προετοιμάζεται για ένα νέο θρησκευτικό ηγέτη. Σήμερα οι ομογενείς Ελληνες στις ΗΠΑ είναι περίπου δύο εκατομμύρια –αν και κατά ορισμένες πηγές ο πληθυσμός τους προσεγγίζει τα 2,8 εκατομμύρια– και είναι ιδιαίτερα δυναμικοί.
Ενδεικτικό είναι ότι η ελληνική ομογένεια έχει τη δυνατότητα να συμβάλει κατά 2,2% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ. «Το στοιχείο που κράτησε γερούς τους δεσμούς των Ελλήνων ομογενών στο πέρασμα των χρόνων μετά τη μετανάστευσή τους από την Ελλάδα, και των παιδιών τους και των εγγονών τους, είναι οι σχέσεις που δόμησαν γύρω από την ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα», τονίζει στην «Κ» εκκλησιαστική πηγή. Ετσι, έχει σημασία το πρόσωπο που θα ποιμαίνει την ελληνική ομογένεια, σε μια χώρα όπως η υπερδύναμη των ΗΠΑ. Ενα πρόσωπο που θα μπορεί να ισορροπεί ανάμεσα στη θρησκευτική έκφραση και την πολιτική σκοπιμότητα, ένας ηγέτης με την πνευματικότητα του νυν Αρχιεπισκόπου και τη χαρισματικότητα του Ιακώβου (διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από το 1959 έως το 1996).
Θέματα προς επίλυση
Ενα σημαντικό θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αρχιεπίσκοπος στις ΗΠΑ για να επιτελέσει με επιτυχία το το έργο του είναι οι αποστάσεις. Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής εδρεύει στη Νέα Υόρκη και περιλαμβάνει περίπου 525 ενορίες και είκοσι μονές στις πενήντα πολιτείες των ΗΠΑ. Αρα, ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να είναι κάτοχος της σύγχρονης τεχνολογίας για την καλύτερη διαχείριση και διοίκηση των ενοριών.
Επίσης, πρέπει να αντιληφθεί την ισορροπία που απαιτείται στο γλωσσικό ζήτημα της θείας λειτουργίας, καθώς ουκ ολίγοι ομογενείς δεν γνωρίζουν ελληνικά σε τέτοιο βαθμό που να τους επιτρέπει να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία στη γλώσσα των Ευαγγελίων.
Η θέση που θα λάβει ο Αρχιεπίσκοπος στο συγκεκριμένο θέμα συναρτάται και από απαραίτητο άνοιγμα της Εκκλησίας της Αμερικής και στους γηγενείς και όχι μόνο στο ορθόδοξο στοιχείο. Δηλαδή, να προβάλει στην αμερικανική κουλτούρα και τρόπο σκέψης τον πλούτο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τη συμβολή της στην πραγμάτωση του, λεγόμενου, αμερικανικού ονείρου.
Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητο να δοθεί βάρος στην επαφή της Εκκλησίας με τους νέους μέσω της εκπαίδευσης, να κερδίσει το στοίχημα να ξαναφέρει κοντά στη ζωή της Εκκλησίας τη νέα γενιά.
Ευρύτερα, ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος οφείλει να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος για την ελληνική ομογένεια, δηλαδή να προσφέρει διαύλους επικοινωνίας στους εκπροσώπους της στον επιχειρηματικό κόσμο, στην πολιτική, στον χώρο των τεχνών. Στο ίδιο πλαίσιο απαραίτητη είναι η διατήρηση αρμονικών και εκκλησιαστικών σχέσεων με τη μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο υπάγεται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τονίζουν κύκλοι της ομογένειας.
ΠΗΓΗ:
Καθημερινή
No comments:
Post a Comment