ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============
Ιδού το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου όπως το διαβάσαμε στη Romfea.gr:
“Προσφιλείς μου Ομογενείς της Ελλάδος και όλου του κόσμου, για μια ακόμη φορά στη ζωή μας γιορτάζουμε την υπέροχη γιορτή των Χριστουγέννων και υποδεχόμαστε ένα ακόμη χρόνο.
Πρόκειται για γεγονότα χαράς και ελπίδος, αλλά τα ζούμε σε συνθήκες οι οποίες είναι δύσκολες, συνθήκες οι οποίες είναι πιεστικές για τη ζωή μας.
Αλλά, τα Χριστούγεννα και το νέο έτος που ανατέλλει μας δίδουν μια καινούργια προοπτική.
Μας δίδουν τη δυνατότητα να δούμε το μέλλον, αλλά και το σήμερα, κάτω απ’ το φως ενός Θεού που έγινε άνθρωπος για μας, και μας δίδει χρόνο για να δημιουργήσουμε, να διορθώσουμε, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.
Γι’ αυτό το λόγο ας ζήσουμε αυτά τα Χριστούγεννα με χαρά και ελπίδα, κι ας ευχηθούμε ο χρόνος που έρχεται να είναι ένας χρόνος χαράς, δημιουργίας και λυτρώσεως από κάθε δυσμενές και σκοτεινό.
Καλά Χριστούγεννα προσφιλείς μου ομογενείς και ευλογημένο το νέο έτος για σας και για όλο τον κόσμο.”
Οπως πάντοτε, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος έτσι και στο παρόν του μήνυμα όταν μιλά για τα εθνικά θέματα κινείται στις εξής παραμέτρους:
1.) Αναγνωρίζει με ρεαλισμό τα προβλήματα που υπάρχουν χωρίς να τα ωραιοποιεί. (Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά με τη συνέντευξη που έδωσε για τα εθνικά θέματα στην Αμερική όταν προειδοποίησε όλους ότι, ενώ μεν οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο Ομπάμα δεν είναι απλά καλές αλλά πολύ φιλικές, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κατατρατηγήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα για χάρη αυτής ή οποιασδήποτε άλλης φιλίας, για να μας αποδώσουν δικαιοσύνη).
2.) Παρηγορεί το λαό του Θεού και του δίνει ελπίδα επειδή, ενώ δεν ωραιοποιεί τον Γολγοθά, δεν χάνει ποτέ την ελπίδα της Ανάστασης από την προοπτική του.
3.) Εισηγείται πρακτικά και συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσουμε την υπέρβαση της κρίσης. Οχι φωνασκίες και ανέξοδες διαμαρτυρίες αλλά συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην πράξη. (Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στη φετινή του Εγκύκλιο για τη Γέννηση του Χριστού).
4.) Μιλά για μετάνοια, για διόρθωση του εαυτού μας και των λαθών μας, αλλά πάντοτε με ένα τόνο αισιοδοξίας που δεν πληγώνει τον άνθρωπο ώστε να του τσακίσει και να του κόψει τα φτερά της ελπίδας.
No comments:
Post a Comment