Thursday, December 3, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ 4 ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ Ι. ΚΑΝΟΝΕΣ;

ΟΙ 4 ΠΑΡΑΣΥΝΑΓΩΓΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ Ι. ΚΑΝΟΝΕΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Σε χθεσινό άρθρο μας, αναφερθήκαμε στο απαράδεκτο της επίκλησης του 34ου Κανόνα των Αγίων Αποστόλων, από τους Μητροπολίτες Κύκκου, Λεμεσού και Ταμασού και από τον Θεοφιλέστατο Αμαθούντος Νικόλαο, για να ελέγξουν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, επειδή, αιφνιδιαστικά και χωρίς συνοδική εξουσιοδότηση, μνημόνευσε τον Μακαριώτατο Κιέβου κ. Επιφάνιο.


Στο άρθρο αυτό αναφέραμε ότι ο Κανόνας που επικαλούνται οι Κύπριοι παρασυνάγωγοι επίσκοποι τους καθιστά αυτομάτως υπόδικους.


Ο λόγος; 

Ο Κανόνας αυτός δεν προνοεί μόνον την ανάγκη ο Αρχιεπίσκοπος να μην πράττει κάτι χωρίς την συμφωνία της Ιεράς Συνόδου, αλλά απαγορεύει εξίσου κατηγορηματικά την παρασυναγωγή των επισκόπων, που συνέρχονται, χωρίς την άδεια ή και την γνώση του Αρχιεπισκόπου, και λαμβάνουν αποφάσεις παρασκηνιακά, με τις οποίες προκαθορίζουν την στάση τους στην Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.


Δεν είναι, όμως, μόνον αυτός ο λόγος που δεν πείθουν, όταν επικαλούνται οι 4 Κύπριοι Επίσκοποι τους Ιερούς Κανόνες, για να δικαιολογήσουν την στάση τους για την μνημόνευση του Μακαριώτατου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιου από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο.


Με πολύ πόνο ψυχής καταθέτω ότι είναι διάχυτη η πεποίθηση, στο ποίμνιο της Εκκλησίας, ότι οι τρεις Ρωσσόφιλοι Μητροπολίτες Κύκκου, Λεμεσού και Ταμασού παραβαίνουν ασύστολα τους Ιερούς Κανόνες σε πλείστους όσους τομείς της διακονίας τους.

Πόσο σεβάστηκαν λ.χ. τους Ιερούς Κανόνες που ορίζουν η χειροτονία των διακόνων να μη γίνεται νωρίτερα από τα 25 και των πρεσβυτέρων πριν τα 30; 


Και δεν μιλούμε τι κάνουν κατ’ εξαίρεση, αλλά για το ότι συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση παραβαίνουν τους Ιερούς Κανόνες.


Το ακόμη χειρότερο. 


Σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες, δεν είναι επιτρεπτό να χειροτονούνται όσοι έχουν κωλύματα ιερωσύνης ή είναι, για άλλους σοβαρούς λόγους, ακατάλληλοι να στέκονται μπροστά στο Άγιο Θυσιαστήριο.

Ποιος από τους τρεις Ρωσσόφιλους Μητροπολίτες, μπορεί να καυχηθεί, εν Κυρίω, ότι θα παρουσιαστεί με λευκό Κανονικό μητρώο, εν Ημέρα Κρίσεως, για τις χειροτονίες αγάμων -κυρίως- κληρικών που τέλεσε;


Και να ήταν μόνον αυτά;


Επιλείψει με ο χρόνος διηγούμενο τις παραβάσεις των Ιερών Κανόνων που συστηματικά και διαχρονικά οι τρεις Μητροπολίτες μετέρχονται.

Με αυτά τα δεδομένα, πόσο πειστικός νομίζει ότι είναι ο Πανιερώτατος Κύκκου και οι άλλοι παρασυνάγωγοι Μητροπολίτες, όταν ισχυρίζονται ότι η προσήλωσή τους προς τους Ιερούς Κανόνες και μόνο είναι ο λόγος που ξιφουλκούν εναντίον της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας και της αιφνιδιαστικής μνημόνευσης του Μακαριώτατου Κιέβου κ. Επιφανίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο;


Οι Ι. Κανόνες, Πανιερώτατοι, δεν είναι κανόνια για να τα στρέφει κάποιος εναντίον των αντιπάλων του, ούτε στολή παραλλαγής για να κρύβει τα πονηρά του ελατήρια ή τις παρανομίες του.

Είναι τα μέτρα -αυτό σημαίνει κυριολεκτικά ο όρος Κανόνες- που οι Άγιοι Πατέρες, σε Οικουμενικές και Τοπικές Συνόδους, έθεσαν βάσει των οποίων πρέπει να πολιτευόμαστε.


Γι' αυτό, είναι μεγάλη υποκρισία, αλλά και απροκάλυπτη θεομπαιξία, η επιλεκτική και ευκαιριακή επίκληση των Ιερών Κανόνων.


Απομένει -μεταξύ άλλων- να αντικρούσουμε τον αστήριχτο -για να μην πει κανείς φαιδρό- ισχυρισμό του Πανιερώτατου Κύκκου, ότι οι μυστικές συναντήσεις των 4 Κυπρίων επισκόπων δεν συνιστούν παρασυναγωγή.

No comments:

Post a Comment