Saturday, June 20, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΕΒΕΣ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ π. ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΚΑΛΥΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ Θ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΒΙΔΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΕΒΕΣ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ π. ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΚΑΛΥΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ Θ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΒΙΔΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Λίγοι κατανοούν το βαθμό της αλλοτρίωσης της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ. Οι απόψεις του π. Αλκιβιάδη Καλύβα για την χρήση της Αγίας Λαβίδας μπορεί να εντυπωσιάζουν τους πολλούς. Σε καμμιά περίπτωση, όμως, όσους γνωρίζουν από κοντά ποια κατάσταση επικρατεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Η Εκκλησία της Αμερικής είναι δημιούργημα των Μεταξάκη, Αθηναγόρα και Ιακώβου.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Σημαίνει ότι ορισμένοι από τους χειρότερους Οικουμενιστές που υπήρξαν ποτέ έβαλαν τα θεμέλια, οργάνωσαν εκ βάθρων και άνδρωσαν για ένα περίπου αιώνα πολλές γεενές ομογενών με προτεσταντικά πρότυπα.

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση παραθέσαμε άρθρο του πρωτοπρεσβύτερου π. Αλκιβιάδη Καλύβα για την χρήση της Αγίας Λαβίδας.

Ο π. Αλκιβιάδης Καλύβας είναι ένας από τους πιο “συντηρητικούς” -για τα Αμερικανικά δεδομένα- ακαδημαικούς θεολόγους των ΗΠΑ.

Και όμως!

Δεν διστάζει να πει τώρα στα δυσμάς του βίου του (τυγχάνει Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη) τα αχαρακτήριστα πράγματα που ανέφερε στο άρθρο του για την χρήση της Αγίας Λαβίδας για την  μετάδοση της Θείας Ευχαριστίας, που προδίδουν ολιγοπιστία και συνιστούν  προσβολή της πίστης της Εκκλησίας.

Πολύ ορθά ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος δέχτηκε σκληρή κριτική πανταχόθεν για τις ανίερες πρωτοβουλίες που πήρε για την μετάδοση της Θείας Ευχαριστίας όταν ξέσπασε η φονική πανδημία του κορωνοιού.

Είναι, όμως, παραπλανητικό -πολύ παραπλανητικό- να νομίζουμε ότι η κατάσταση στην Εκκλησία της Αμερικής θα ήταν λιγότερη προβληματική αν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος δεν υιοθετούσε  την ασεβή αυτή πρακτική.

Είναι τόσο σοβαρή η κρίση της ορθόδοξης ταυτότητας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που μόνον ένα μεγάλο θαύμα μπορεί να την επαναφέρει σε ορθόδοξη τροχιά.


Ορθά, λοιπόν, γίνεται αποδέκτης σκληρής κριτικής ο Οικουμενιστής και νεωτεριστής Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για τις βλάσφημες πρακτικές που υιοθέτησε για την μετάδοση της Θείας Ευχαριστίας, αλλά ας μη κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας ότι η Εκκλησία της Αμερικής δεν βρίσκεται από πολλές δεκαετίες καρφωμένη στον σταυρό της εκκοσμίκευσης, του Οικουμενισμού και των νεωτερισμών.

No comments:

Post a Comment