Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821
Του κ. Βαγγέλη Καζιάκου
=====
Πέρασαν δύο ολόκληροι αιώνες, από την έναρξη της Επαναστάσεως των Ελλήνων Ρωμιών, ενάντια στην καταδυναστεία των βαρβάρων αλλοθρήσκων Οθωμανών, ένεκεν του επί 400 ετών, διακαίοντος πόθου, της εθνικής παλιγγενεσίας, και της επανάκτησης των Ελληνίδων πατρίδων, της αυτοδυναμίας του έθνους εκείνου του περικλεούς. Του γένους, όπου ανέδειξε στην ιστορία της ανθρωπότητας, ήρωες γενναίους, φιλοσόφους οξύνοους, πολιτισμόν ευγενούς πνεύματος, συνάμα με τους Άγιους του Χριστιανισμού που ευηγγέλησαν, την διδασκαλία του Ευαγγελίου της Βασιλείας των Ουρανών, διαμορφώνοντας το ιδεώδες του Θεανθρωπισμού, δημιουργώντας το εκρηκτικό μίγμα του Ελληνοχριστιανισμού, φωτίζοντας τον Κόσμο, με την πατερική θεολογία των Καππαδόκων Πατέρων.



Ήταν, η προσπάθεια για την δημιουργία ενός αυτόνομου κράτους, με τα αλλότρια δεδομένα των λιμπεραλιστών διαφωτιστών, πρώην φεουδαλιστών φράγκων και των πουριτανών, αγγλοσαξώνων τευτόνων;

Η Επανάσταση, αρχίζει από τους ήρωες, αγωνιστές, τους αληθινούς εμπνευστές και εκφραστές του πνεύματός της, της Ρωμιοσύνης. Και τελειώνει, στην θυσία τους, όχι στο αποτέλεσμά της.

Ας οδηγηθούμε νοερά, στο Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, και τότε θα καταλάβουμε αυτό το παράξενο όνειρο, των εθνομαρτύρων, που ανακεφαλαιώνεται στους στίχους ενός ποντιακού άσματος: “Η Ρωμανία επάρθεν, η Ρωμανία πάρθεν, η Ρωμανία επάρθεν, ανθεί και φέρει κι άλλο”.
No comments:
Post a Comment