Sunday, March 29, 2020

ΑΚΡΩΣ ΕΠΑΙΝΕΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ


ΑΚΡΩΣ ΕΠΑΙΝΕΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα “Ρομφαία”:

“Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να μην συμμορφωθεί με τις συστάσεις της πολιτείας για διακοπή της Θείας Λειτουργίας και του μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας.

«Η Εκκλησία δεν πρόκειται να διακόψει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και δεν θα πάψει να προσφέρει την Θεία Κοινωνία στους πιστούς. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα θέματα διότι αποτελούν την βάση της πίστης μας στον Θεό» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την γραμματεία της Ιεράς Συνόδου της σερβικής Εκκλησίας.

Καλούνται μάλιστα οι πιστοί άνω των 65 ετών που δεν μπορούν να προσέλθουν στους ναούς, εξαιτίας της απαγόρευσης εξόδου που τους επιβλήθηκε, να επικοινωνήσουν με τον ιερέα της εκκλησιαστικής κοινότητας που ανήκουν να πάει να τους κοινωνήσει στην οικία τους.”

Έχουμε -ως ωφείλαμε- κατ’ επανάληψη στο παρελθόν επικρίνει ηγετικά στελέχη της Εκκλησίας της Σερβίας για τις επιδόσεις τους στον Οικουμενισμό, την εκκοσμίκευση και τους νεωτερισμούς.

Τώρα καθηκόντως επαινούμε, εκ βαθέων, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Σερβίας για την απολύτως ορθή στάση της για την πανδημία του κορωνοιού.

Όπως δήλωσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος κανένας δεν μπορεί να ζητά από την Εκκλησία να αυτοκαταργηθεί με την αναστολή της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας ή την αποπομπή των πιστών που θέλουν να λειτουργηθούν.

Όσες Εκκλησίες και όσοι μεμονωμένοι Ιεράρχες μήδισαν έπρεπε να πουν:

“Οι Ιεράρχες αποκλείεται να κλείνουμε ναούς. Ούτε θα σταματήσουμε να λειτουργούμε ή να δίνουμε το φάρμακο της αθανασίας, την Θεία Κοινωνία, στους πιστούς. Θα χτυπούμε τις καμπάνες για να προσκαλούμε τους πιστούς να εκκλησιαστούν και θα έχουμε ανοιχτές τις πόρτες των ναών. Θα οργανώνουμε λιτανείες και αγρυπνίες και θα τελούμε παρακλήσεις για τον τερματισμό της επιδημίας”.

Είναι καταλυτικό για την Εκκλησία να βγάζει ανακοίνωση η Ιεραρχία με την οποία να λέγει ότι

1.) Δεν θα τελούμε Θείες Λειτουργίες και άλλες Ακολουθίες, ή

2.) Εμείς οι κληρικοί θα τελούμε Θείες Λειτουργίες και Ακολουθίες, αλλά θα αποκλείσουμε το λαϊκό στοιχείο, ή

3.) Κάνουμε ότι κάνουμε επειδή έτσι διέταξε ο Καίσαρας.

Γι’ αυτό ευγνωμονούμε, εκ βαθέων, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Σερβίας για την σπουδαία της αυτή απόφαση, που βάζει τα πράγματα στην θέση τους.

No comments:

Post a Comment